BAC 2024. Subiectele la Istorie și la Matematică – Tehnologic au apărut pe internet la scurt timp de la începerea probei scrise. Diverse publicații online au preluat fotografiile ce par a fi făcute de candidați. Același lucru s-a întâmplat și luni la proba de Limba și literatura română, iar Ministerul Educației a lansat un apel la responsabilitate atât către cei implicați în organizarea examenului, cât și către presă. Absolvenții de liceu au susținut marți, 2 iulie, proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie.
”Având în vedere riscul ca astfel de evenimente să pună sub semnul îndoielii corectitudinea desfășurării acestui examen, dincolo de consecințele aplicabile conform legislației în vigoare, facem un apel către toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2024 să-și îndeplinească cu responsabilitate atribuțiile ce le revin în funcție de rol.
De asemenea, facem apel la responsabilitate din partea reprezentanților media în ceea ce privește momentul distribuirii subiectelor în spațiul public, în situația în care sunt în posesia acestora înainte de încheierea intervalului de timp maxim alocat rezolvării subiectelor”, a transmis luni, 1 iulie, Ministerul Educației.
Imagini cu subiectele la Limba şi literatura română au ajuns, luni, în jurul orei 9,20, în mediul online, fiind atribuite centrului de examinare constituit în cadrul Colegiului Tehnologic „Ion Mincu” din Târgu Jiu. În urma apariției subiectelor în spațiul public, polițiștii din Gorj au deschis dosar penal.
Verificări se fac și în județul Sălaj după ce subiectele la Limba şi literatura română s-au ”scurs” de la un centru de examen din Şimleu Silvaniei.
„La data de 1 iulie, la ora 15.57, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Şimleu Silvaniei au fost sesizaţi prin apel 112 cu privire la faptul că, în jurul orei 9.04, în timpul susţinerii examenului de Bacalaureat 2024, la disciplina limba şi literatura română, în mediul online au fost distribuite imagini în care sunt prezentate subiectele examenului, atribuite centrului de examinare constituit în cadrul Colegiului Naţional ‘Simion Bărnuţiu’, din localitatea Şimleu Silvaniei. Verificările sunt continuate de către structurile competente, pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta şi luarea măsurilor care se impun în acest caz”, a precizat marţi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Ramona Bonţe.
De asemenea, la Evaluarea Națională, atât la proba de Limba și literatura română, cât și la Matematică, subiectele au ajuns pe internet în timpul probelor scrise.
Interdicții la BAC și ce riscă cei care nu le respectă
- La probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.
- În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
- Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2024:
- Articolul 11 (1) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
- (2) Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.
- (3) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- (4) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
- (5) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- (6) Candidații care încalcă regulile menționate la alin. (3)-(5) sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit/ au transmis sau nu materialele interzise.
- (7) Încălcarea regulilor menționate la alin. (3)-(5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen“ nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.