Evaluarea Națională 2024 începe marți, 25 iunie, cu proba la Limba și literatura română. Modele de subiecte/ Sfaturile unei profesoare

0

EVALUARE NAȚIONALĂ 2024. Absolvenții clasei a VIII-a susțin marți, 25 iunie, prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale, la Limba și literatura română. Examenul începe la ora 9.00, accesul candidaților în săli fiind permis până la ora 8.30. Timpul de redactare a subiectelor este de două ore.

Candidaților le este interzis să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, având obligația de a le lăsa într-o sală de depozitare, stabilită de comisia de examen. De asemenea, elevilor nu le este permis să aibă, în sălile de examen, manuale, cărți, dicționare, culegeri, notițe, însemnări, rezumate, ciorne etc., precum și telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

În intervalul 8.30 – 9.00, candidaţilor li se va explica modul de desfăşurare a probei. Între 9.00 și 9.15, aceștia vor completa caseta de identificare, apoi va începe timpul propriu-zis pentru rezolvarea subiectelor (120 de minute). Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim de rezolvare a subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise. La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.

Citește și: Evaluare Națională 2024. Informații utile pentru absolvenții clasei a VIII-a: desfășurarea probelor/ obiecte interzise în sala de examen

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Sunt permise sublinierile pe text și delimitarea propozițiilor în frază în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, fără a se considera semn particular.

Un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

Citește și: Reguli pentru redactarea lucrărilor scrise la Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a. Cum se corectează greșelile la subiectele de tip grilă

Cristina Tunegaru, profesoară de limba și literatura română, le oferă elevilor, într-un clip postat pe Youtube, câteva sfaturi privind abordarea subiectelor de la prima probă scrisă a Evaluării Naționale: 

În ziua primei probe, candidații vor primi, sub semnătură, codurile individuale pe care le vor folosi pentru a afla rezultatele obținute.

Limba și literatura română – Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a:

Modele de subiecte și barem la Limba și literatura română – Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a (Ministerul Educației)

Subiecte și bareme la Limba și literatura română – simulare Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a (februarie 2024)

Subiecte și bareme la Limba și literatura română  – simulări județene Evaluare Națională 2024, clasa a VIII-a

Vezi și alte modele de subiecte și bareme la Limba și literatura română:

Subiecte și bareme la Limba și literatura română – Evaluare Națională, clasa a VIII-a – 2020-2023

Examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a începe marți, 25 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, urmată joi, 27 iunie, de proba scrisă la Matematică și vineri, 28 iunie, de proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale. Afişarea rezultatelor inițiale, înainte de contestaţii, este programată pentru data de 3 iulie până la ora 14,00. În aceeaşi zi, între orele 16,00 şi 19,00, şi pe 4 iulie, în intervalul 8,00 – 12,00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 4 şi 9 iulie, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale. Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.