Examenul de Bacalaureat 2024 a început luni, 17 iunie, cu proba orală la Limba română. Modele de subiecte/ Reguli de desfășurare

0

BAC 2024. Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 a început luni, 17 iunie, cu probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Conform calendarului oficial, acestea se vor desfășura în perioada 17 – 27 iunie, prima probă programată fiind la Limba română. Rezultatele obţinute de candidați la probele orale se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă (nu se acordă note sau calificative de tip admis/ respins). Probele scrise încep pe 1 iulie.  

Potrivit Ministerului Educației, peste 134.000 de candidați (119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul de Bacalaureat 2024 în sesiunea iunie-iulie (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni se vor desfășura după următorul calendar:

 • 17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]
 • 19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]
 • 19 – 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D]
 • 25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C].
  • Descarcă Model de subiecte pentru Proba A – Competenţe lingvistice Limba română BAC 2024
  • Descarcă Model de subiecte pentru Proba A – Competenţe lingvistice Limba română BAC 2023
  • Descarcă Model de subiecte pentru Proba A – Competenţe lingvistice Limba română BAC 2022
  • Descarcă Model de subiecte pentru Proba A – Competenţe lingvistice Limba română BAC 2021
  • Descarcă Modele de subiecte pentru probele B, C și D – BAC 2024 de aici

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli.

 • Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene (așadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins).
 • În aceeași manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

”Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba”, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Nota Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație din 4 iunie cu privire la planificarea probei de competențe lingvistice într-o limbă străină – BAC 2024:

Probele scrise din sesiunea iunie – iulie a examenului de Bacalaureat 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.