Şefa de promoţie de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, Iulia Cociuba, a avut un discurs critic la adresa sistemului de educaţie, cu ocazia ceremoniei de absolvire, care s-a viralizat în câteva ore, ea afirmând că şcoala a învăţat-o să se conformeze, să mintă sau să-şi şteargă cu buretele personalitatea, relatează Agerpres.
Iulia Cociuba şi-a ţinut discursul în faţa elevilor şi profesorilor, unii aflaţi în prezidiu, arătând încă de la început că ştie că mulţi nu au dorit-o la acel microfon, dar că doreşte să împărtăşească „o perspectivă diferită asupra anilor de liceu”.
Discursul absolventei de 18 ani:
”Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar 3 sutimi, iată-mă! Astăzi, vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulţumire şi celebrare, dar este unul sincer şi reflectă în mod real experienţele mele.
Am petrecut ani de zile învăţând pentru note şi validare academică şi am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit doar cunoştinţe, nu şi valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, şcoala. În loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, şcoala a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi.
Ne-am simţit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici. Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde.
Școala a devenit un loc unde performanţele noastre sunt atribuite meritelor instituţiei şi profesorilor, iar eşecurile ne sunt puse în cârcă.
Am avut parte de un sistem care ne-a învăţat mai degrabă cum e să fim superficiali şi ipocriţi, decât să ne dezvoltăm etic şi moral. Astăzi, în faţa dumneavoastră, îmi reafirm dorinţa de a fi autentică şi de a lupta pentru valorile în care cred. Ştiu că acest discurs deranjează, dar sper să fie şi un pas spre conştientizarea unor probleme care au fost băgate sub preş atâta timp.
În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulţumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucăţică din ei de fiecare dată când s-au aşezat la catedră şi care au fost mereu acolo pentru noi.
Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o. Mult succes! Mulțumesc.”
Contactată de Agerpres, directoarea liceului, Liliana Dana Nemeş, a spus că dascălii prezenţi nu au considerat că discursul s-a referit la şcoală, ci la sistemul în ansamblu.
„Şefa noastră de promoţie are o personalitate puternică, şi-a manifestat-o cu acest prilej. Prin această manifestare, a dovedit că a avut spaţiul necesar să îşi dezvolte personalitatea. Cred că profesorii au fost alături de ea în aceşti ani”, a spus directoarea.
Discursul filmat s-a viralizat în câteva ore de la postarea pe reţelele de socializare, primind mii de comentarii, în general absolventa fiind lăudată pentru curaj.
Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu este cel mai mare liceu din judeţul Arad, cu peste 1600 de elevi.
spuneti- i acestei eleve ca nici lui Hagi, Nadiei sau lui Nastase nu i s-au dat voloari. Ei au fost invatati sa loveasca minge, sa stea pe diverse aparate si li s-a pus la dispozitie exercitii de interpretat…valoarea e din talent si repetitie si progres. Deci valoarea este a elevului, si-o cladeste singur din cunostintele primite. Dar acest lucru e mai greu de inteles pentru un fost elev chiar sef de promotie. Scoala trebuie sa te indrume sa gasesti si sa iti dea cunostine. Morala….ce morala, ce etica, cand voi elevii nici macar la orele banale de religie nu participati. Macar atat lucru sa inteleaga. Dar e mai greu la o anumita varsta. Oricum fiecare e liber sa nu treaca pe la scoala, sa se drogheze, imbete sa videochateze….si sa urmareasca posturile tv comerciale….morale. Mult succes in sua, anglia, …..sa vezi acolo „valori”. Pacat de exemplul dat.