BAC 2024, sesiunea specială pentru olimpici. Proba scrisă la Limba și literatura română: subiectele și baremele de corectare

0

BAC 2024, sesiunea specială. Olimpicii de clasa a XII-a au susținut marți, 21 mai, prima probă scrisă din cadrul sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat 2024. Subiectele și baremele de corectare la Limba și literatura română au fost publicate pe subiecte.edu.ro.

Subiecte și bareme Limba și literatura română – BAC 2024, sesiunea specială

Subiecte Limba și literatura română – BAC 2024, sesiunea specială

 • Subiectul I: Elevii au avut textul ”Amintiri” de Mihail Șerban și de redactat, la punctul B, un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă vorbitul excesiv este sau nu o dovadă de impolitețe, raportându-se atât la informațiile din textul suport, cât și la experiența personală sau culturală.
 • Subiectul II: Elevii au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativă din fragmentul extras din ”Catastrofa” de Liviu Rebreanu.
 • Subiectul III: Elevii de la Uman/Pedagogic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-un text dramatic studiat. Elevii de la Real/Tehnologic au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unui text dramatic studiat.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2024 va continua miercuri, 22 mai, cu proba obligatorie a profilului, pe 23 mai  va avea loc proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 24 mai – proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Evaluarea competențelor lingvistice și digitale se va desfășura în perioada 27 – 30 mai. Rezultatele inițiale ale candidaților vor fi afișate pe 31 mai, iar cele finale (după contestații) pe 4 iunie.

Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2024 este organizată pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2024 (sesiunea iunie-iulie), dar și pentru absolvenții de liceu care susțin examen de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Prahova, probele scrise ale sesiunii speciale se desfășoară la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești. 185 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat în această sesiune.

Calendarul sesiunii speciale a examenului național de Bacalaureat — 2024:

 • 7—10 mai 2024: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 21 mai 2024: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 22 mai 2024: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 23 mai 2024: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d — proba scrisă
 • 24 mai 2024: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 27 mai 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 28 mai 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 29 mai 2024: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 30 mai 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 31 mai 2024: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00/ Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 31 mai—3 iunie 2024: Rezolvarea contestațiilor
 • 4 iunie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Examenul de Bacalaureat 2024 – sesiunea iunie va începe pe 17 iunie cu probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Proba scrisă la Limba și literatura română va avea loc pe 1 iulie, proba obligatorie a profilului pe 2 iulie, iar proba la alegere a profilului și specializării pe 4 iulie. Ultima probă scrisă este programată pe 5 iulie, la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, iar rezultatele finale pe 12 iulie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.