Gala Merito 2024, în care vor fi premiați profesorii din a noua generație, va avea loc pe 29 mai. Pe scena galei vor urca 11 profesori selectați din peste 400 de recomandări, profesori care ”găsesc modalități creative de a implica elevii în lecție, care lucrează cu pasiunile și aptitudinile elevilor, care cresc nivelul acestora, care angrenează comunitatea locală în creșterea calității educației în școală şi care contribuie activ la dezvoltarea cadrelor didactice şi la transformarea profesiei”.
”La Gala MERITO 2024 vom premia 11 profesori din toată ţara, din mediul rural, comunităţi dezavantajate sau şcoli de oraş, cu performanţe deosebite – a noua generaţie, prin care depăşim borna de 100 de laureaţi, reprezentată de 10 doamne și 2 domni, care ne arată ce înseamnă, cum se cultivă şi răspândeşte Educația de calitate”, au informat organizatorii galei.
Conform sursei citate, profesorii laureaţi au fost selectați din peste 400 de recomandări procesate (~3% dintre candidaţi), validate online şi în teritoriu, de către un juriu format din membri RBL şi ai echipei MERITO, în urma unui proces de selecţie de aproape 1 an de zile.
”Am avut în vedere criterii precum gradul de inovaţie la clasă şi în afara acesteia; măsura în care contribuie la învăţarea altor cadre didactice; impactul pe care îl au în comunitatea în care activează sau pentru beneficiari din zone dezavantajate şi în cultura de învăţare şi colaborare a Şcolii”, mai spun organizatorii.
Conform Merito, strategia până în 2035 este ca ”profesorii MERITO şi alte cadre didactice motivate să se specializeze ca experţi-practicieni, să își propage expertiza şi să contribuie la dezvoltarea a 50.000 de profesori din sistem, adică aproximativ 30% din totalul profesorilor din România”: ”Transformarea acestor 50.000 de profesori înseamnă că ei îşi vor face meseria la un nivel înalt de profesionalism şi vor cultiva adecvat competenţele secolului 21, încât majoritatea copiilor din România vor stăpâni abilităţile necesare viitorului.”
Pentru 2024, printre planurile Merito se numără testarea modelului de transformare şi a programei de formare MERITO pentru profesori, precum și dezvoltarea abilităţilor didactice şi pedagogice, în acord cu școala de care elevii au nevoie, a 10.000 de profesori din toată ţara, prin intervenţiile de învăţare colaborativă şi bune practici ale profesorilor MERITO (webinare, Forumuri, ateliere, cluburi de lectură, „cafenele”, şcoli de vară).
Citește și:
- Gala MERITO 2023. Cei 12 profesori care au fost premiați. Un elev, despre profesoara lui: „Mă gândesc sincer să devin director ca dânsa”
- Meciuri de debate, în clasă. Laura Stifter, profesor Merito: ”Copiii trebuie încurajați să își exprime opiniile, să argumenteze și să își pună întrebări”
- Elevii sunt captivați de aplicațiile digitale la orele de matematică. Profesor Merito: „Au un mare impact asupra lor. Eu profit la maximum de inteligența artificială”