Lider sindical: „În momentul de față, vorbim de amânarea examenelor”. Consiliul Elevilor cere procedură de urgenţă pentru înscrierea la BAC

0

Greva din învățământ se află în a șasea zi, iar luni au început înscrierile pentru examenul de Bacalaureat, conform calendarului, vineri fiind și ultima zi de cursuri pentru elevii de clasa a XII-a. Cum negocierile cu Guvernul bat pasul pe loc, sindicaliștii din educație vorbesc despre o posibilă amânare a examenelor naționale, în timp ce Consiliul Național al Elevilor cere ”concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor cât mai urgent posibil” și ”o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat”. 

”A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față, vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a declarat, luni, liderul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, la Digi24. 

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, înscrierea absolvenților de clasa a VIII-a pentru examenul de Evaluare Națională este programată în perioada 6—9 iunie, probele urmând să înceapă în data de 19 iunie.

Examenul de Bacalaureat va debuta pe 12 iunie cu probele de evaluare a competențelor. Înscrierile la examen au început astăzi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, în plină grevă. În acest context, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă și ministrului Educației, Ligia Deca, o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat. Scrisoarea CNE:

”Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces.

Totodată, finalul săptămânii viitoare marchează, cel puţin teoretic, conform calendarului în vigoare, încheierea cursurilor pentru elevii claselor a XII-a. Vocile acestor elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situaţia şcolară, trebuie ascultate în paralel cu susţinerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice.

În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat.

Conform legislaţiei în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicaţi profesorii diriginţi ai claselor a XII-a şi secretarul respectivei unităţi de învăţământ. Astfel, pot apărea situaţii în care anumiţi elevi din diferite clase şi unităţi de învăţământ nu se vor putea înscrie.

În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situaţia nu este încă soluţionată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie.

Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluţie viabilă pentru conflictul existent. Atragem atenţia asupra contextului critic în care ne aflăm şi subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învăţământ.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.