Consiliul Naţional al Elevilor, scrisoare deschisă către premier. Nicolae Ciucă: Orice revendicare nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului şcolar

0
Sursa foto: FSE ”Spiru Haret”

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a solicitat, vineri, într-o scrisoare deschisă, premierului Nicolae Ciucă urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, „un act educaţional de calitate”, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs, relatează Agerpres.

„Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs. De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua.

Finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluţiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educaţie. Aşadar, vă rugăm să luaţi în calcul aspectele prezentate mai sus şi să demaraţi consultări constante cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pentru ca elevii, părinţii şi profesorii să nu fie în niciun fel afectaţi pe viitor”, au scris reprezentanţii consiliului în scrisoarea deschisă.

Potrivit sursei citate, fără o motivaţie financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să îşi desfăşoare în mod optim activitatea la clasă.

Reprezentanţii consiliului afirmă că examenele naţionale se apropie, iar elevii din anii terminali nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor zile de şcoală.

„În acest moment, asigurarea derulării procesului instructiv-educativ în fiecare unitate de învăţământ preuniversitar din România se află în mâinile conducerii respectivei şcoli. Orar provizoriu, cursuri desfăşurate în format hibrid sau online, intervale mari de timp între cursurile susţinute sau şcoli în care nu se desfăşoară deloc ore de curs – aşa arată la momentul actual sectorul de educaţie din România.

Tocmai din acest motiv, susţinem profesorii şi ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora. Trebuie să vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte în situaţia în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate”, susţine CNE.

Răspunsul premierului

Premierul Nicolae Ciucă le-a răspuns, printr-o scrisoare, reprezentanților CNE, spunând că „orice revendicare nu poate şi nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului şcolar al elevilor”.

„Momentul ales de liderii sindicatelor din învăţământ şi declanşarea grevei ne determină, la nivelul Executivului şi al coaliţiei legislative şi guvernamentale, să împărtăşim preocupările voastre, ale elevilor, dar şi ale părinţilor, privind acest blocaj. Cei mai afectaţi sunt, în acest moment, elevii din clasa a VIII-a şi cei care se pregătesc pentru Bacalaureat, al căror viitor depinde şi de un calendar predictibil al examenelor planificate în următoarea perioadă”, a transmis premierul, conform Agerpres.

Nicolae Ciucă a mai arătat că a Guvernul doreşte întărirea respectului şi aprecierea faţă de munca pe care o depune, zilnic, fiecare cadru didactic din ţară.

„De aceea, aşa cum am mai menţionat, atât eu, în numele Guvernului pe care îl conduc, cât şi colegii mei din aparatul executiv, dar şi cei din Coaliţie, ne vom asigura că munca unui cadru didactic va fi apreciată din toate punctele de vedere, inclusiv financiar. Ştiu că educaţia unui copil este de nepreţuit şi împreună vom face tot posibilul ca fiecare cadru didactic din ţară să simtă că dedicarea de la clasă este respectată”, a mai arătat premierul.

Potrivit lui Ciucă, Guvernul va face tot posibilul să nu existe întârzieri privind susţinerea examenelor de către elevii din anii terminali. „Înţelegem impactul unor eventuale întârzieri şi facem tot posibilul ca ele să nu aibă loc”, a adăugat Ciucă.

„Orice revendicare nu poate şi nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului şcolar al elevilor şi aceasta este prioritatea pe care fiecare dintre noi trebuie să o înţeleagă şi la a cărei rezolvare nu se poate ajunge decât prin dialog, raţiune şi consecvenţă în decizii. De asemenea, facem un apel la cadrele didactice să suspende acţiunile de protest, pentru a derula activităţile esenţiale de final de an şcolar. Sunt convins că nici domniile lor nu îşi doresc să vadă că munca lor rămâne fără finalitate şi elevii pe care i-au îndrumat atâţia ani vor avea parcursul educaţional blocat. Viitorul elevilor este, acum, în mâinile fiecăruia dintre noi, cei care prin dialog suntem datori să depăşim de îndată acest moment şi să oferim copiilor accesul neîngrădit la educaţie”, a mai transmis premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.