Gala MERITO 2023. Cei 12 profesori care au fost premiați. Un elev, despre profesoara lui: „Mă gândesc sincer să devin director ca dânsa”

0

Alți 12 profesori s-au alăturat comunității MERITO, aceștia fiind premiați, miercuri seara, la Gala MERITO 2023. Ei reprezintă a opta generație de profesori excepționali, așa cum i-au numit organizatorii, profesori dedicați, energici, unici, așa cum le-au spus elevii. Sunt acei profesori excelenți, pe care profesorul Mircea Miclea îi descria, pe scena galei, drept profesorii care ”creează memorii emoționale”.

”Un profesor bun creează memorii semantice și memorii procedurale. Un profesor bun te învață foarte clar definițiile, teoriile, conceptele specifice temei pe care o predă. Te învață cum să rezolvi diverse probleme și dacă tu ai memorii semantice și memorii procedurale, poți să obții performanțe școlare bune.

Un profesor excelent face mai mult decât atât. Un profesor excelent creează memorii emoționale. Atunci când predă, asociază cu ceea ce predă o emoție, te face să simți ceva, să trăiești ceva, să trăiești, de exemplu, o emoție de curiozitate, de fascinație, de mândrie că, în sfârșit, ai înțeles problema care era foarte dificilă. Te face să ai emoții pozitive și împachetează ceea ce predă în acele emoții pozitive.

Care este beneficiul împachetării unui conținut de predare într-o emoție? Este formarea unei memorii emoționale care se sedimentează mult mai mult, mult mai bine în capul oamenilor și care contribuie foarte mult la două lucruri: la marile alegeri pe care le ai în viață, adică dacă ai trăit o emoție extrem de intensă la o anumită materie, cu un anumit profesor, ai mari șanse să optezi în cariera ta pentru acea disciplină… datorită memoriilor semantice? Nu. Memoriilor procedurale? Nu. A trăirilor, a memoriei emoționale asociate cu ceea ce a predat. Adesea, nici nu îți mai aduci aminte ce a predat exact, dar îți aduci aminte starea pe care o trăiai la orele lui. Deci, te ajută în marile decizii și te ajută în angajamente”, a explicat Mircea Miclea, la Gala MERITO.

Mai târziu, o fostă elevă avea să confirme, pe scena galei, ceea ce spunea profesorul. Acum învățătoare, ea a povestit despre profesoara de română din liceu, Diana Cătălina Popa, profesor Merito 2016: ”Era atât de diferită de toți ceilalți profesori, încât prietenele mele din Tecuci credeau că am inventat-o. <Da, sigur, v-a dat lucrare să comentați versurile din The Wall, Pink Floyd…> M-au crezut când am adus lucrarea notată cu 10 și cu mențiunea <îmi place>, la final. Ne privea pe fiecare exact așa cum eram, ne respecta și ne dădea un spațiu în care puteam să ne argumentăm ideile, ceea ce a fost extrem de valoros. Acea lucrare din 2003 este în continuare în dormitorul din copilărie, la mama. Acum doi ani, m-am decis să devin și eu învățătoare, prin programul Teach for Romania, și mă uit la copiii mei așa cum cred că se uita și ea la noi atunci.”

La fel de inspirat de profesoara lui s-a arătat și un actual elev: ”Mă gândesc sincer să devin director la fel ca dânsa. Doamna director este o fire foarte dedicată, cu adevărat dedicată, mereu dacă mergi cu o problemă la biroul dânsei, te poate ajuta”. Este vorba de Daniela Marinescu, profesoară de psihologie și director la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad, unul dintre cei 12 profesori MERITO 2023. O profesoară care spune că cel mai frumos lucru este să vadă cum se dezvoltă elevii săi: ”Cum pornesc ca niște copii timizi, care nu au încredere în ei, și ajung la a-și depăși toate limitele, la a găsi resurse pe care nici ei nu știau că le au – și ajung să facă niște lucruri extraordinare.” ”Un profesor atipic în cel mai bun sens”, a descris-o o elevă, într-un mesaj care a rulat pe scena galei în care i-a transmis că orele sale ”îmbină atât de frumos contextele teoretice cu transpunerea lor în realitate”.

Pe rând, pe scenă au urcat toți profesorii MERITO 2023. Marika Emese Cîmpean, profesoară de limba română şi director adjunct la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, este directorul MERITO 2023. Elevii au prezentat-o ca un profesor care ”schimbă energia școlii, schimbă modul în care elevii gândesc”. ”Predă într-un mod minunat și are grijă cum vorbește cu elevii”, au mai spus aceștia.

Tița Angheluță este învățătoare la Şcoala Gimnazială “Ferdinand I” din Bucureşti și lucrează cu elevi care provin din medii defavorizate. În articolul Merito, aceasta povestește despre copiii pe care îi are la clasă, despre activitățile pe care le face cu ei, cum îi încurajează să vină la școală și să învețe: „M-am setat că performanța înseamnă să vină zi de zi la școală, să vină curați, să nu mai aibă păduchi. (…) Pentru că dacă copilul ăla vine zilnic, e imposibil ca el să nu învețe un comportament, să nu facă ceva diferit.”

”Toată clasa îl iubește”, a mărturisit o elevă a învățătorului Marian Cîrlig, de la Şcoala Gimnazială „D.I. Ghica” din Radovanu, județul Călăraşi. Este învățătorul care a adus tehnologia la clasă când puțini făceau acest lucru. ”Mi-am dorit dintotdeauna ca elevii mei să vadă în mine nu neapărat un cadru didactic, ci să vadă un prieten mai mare, care îi ajută și care le dă instrumentele pentru a se descurca mai târziu în jungla vieții”, a spus Marian Cîrlig pe scena MERITO, în timp ce unul dintre micuții din clasa sa mărturisea: ”Eu cred că el poate să mă facă unul dintre cei mai buni elevi de la el din clasă și poate să mă facă să nu mai am probleme cu nimeni, când vine vorba de certuri.”

Laura Borbe este profesoară de știinţe socio-umane la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. Elevii o apreciază pentru orele interactive, pentru că aduce la oră ”informații noi și proaspete”, pentru că discută cu ei, îi întreabă și îi încurajează să își spună opiniile și să le argumenteze. Ce își dorește profesoara pentru ei? ”Îmi doresc să fie validați, îmi doresc să se simtă ca acasă când vin la școală, îmi doresc să poată să greșească, să râdem de greșeli și atunci când greșelile dor, să plângem împreună și să trecem peste toată povestea, fericiți că am avut ocazia să trăim o experiență extraordinară”, a mărturisit Laura Borbe, la Gala MERITO.

Mulți știu de pagina de YouTube „Pauza de Mate”, însă puțini probabil știu cine este în spatele ei. Cea care a creat-o este Cătălina Dogaru, profesoară de matematică la Şcoala Gimnazială „Mihai Codreanu” din Iaşi: „Eu îmi doresc cu adevărat să îi ajut pe elevi. Mereu mă gândesc cum să prezint mai atractiv lecția, ce trebuie să scot în evidență astfel încât copilul acela să învețe ceva în cele 15 minute petrecute pe internet astăzi.” La clasă, folosește metode moderne care să le capteze atenția elevilor, după cum a spus unul dintre ei, precum ”Roata Norocului”. ”Este unică pentru că ne explică cu mare drag. Orele sunt foarte frumoase”, au mai declarat elevii săi.

Florentina Romanescu este educatoarea MERITO 2023 și predă la Grădiniţa nr. 3 din Tulcea. A urmărit cu emoție declarațiile de pe ecran ale celor cărora le-a fost educatoare și cu lacrimi în ochi, pe scenă, a mărturisit că și-a ales această profesie din dragoste pentru copii: ”Este o meserie nobilă, pură și vindecătoare. Când intri în grădiniță, uiți de toate durerile pe care le ai.”

”Orele se desfășoară sub o altă formă față de orele cu alți profesori. Nu stăm cu frică la ora ei. Mereu mi-a oferit încredere, când nici măcar eu nu aveam încredere în mine”, au spus elevii despre Bianca Darabă, profesoară de limba franceză la Liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamţ. Are 24 de ani și este în primul an de învățământ. „Cred că este foarte important să le arătăm cine suntem noi și cum ne-a ajutat pe noi în viață ceea ce predăm. Degeaba eu le spun că limba franceză vă ajută, dacă nu le arăt. Vreau să fie mereu totul foarte concret pentru ei”, spune profesoara în povestea MERITO.

Antoaneta Luchian predă Educaţie muzicală la Colegiul Naţional Iaşi, iar evaluarea pe care o face la această disciplină este cu totul altfel: ”Desfășoară de două ori pe an Vocea României. Într-un semestru cântă ce vor ei, un vers, o strofă, cu textul în față, fără negativ, iar în celălalt cântă un fragment dintr-un gen muzical impus de profesoară – pentru că așa creează contextul să discute despre stiluri sau formații mai puțin cunoscute lor. Pot cânta singuri, sau în grup de doi sau trei elevi”. De asemenea, profesoara a înființat în colegiu clubul de dezbateri „Speak Out. Debate”.

”Sunt recunoscătoare că ați făcut din școală un loc prietenos, unde am mers cu drag, în ciuda firii mele emotive și retrase. Îmi amintesc cu drag de modul în care ați împletit activitățile școlare cu cele extra, de cluburile lunare de lectură, presărate cu discuții la un suc și o prăjitură, de toate noțiunile de informatică și TIC care au constituit un bagaj consistent pentru tot ceea ce a urmat”, a spus o fostă elevă despre Adina Stratulat, învățătoare la Şcoala Gimnazială „George Tutoveanu” din Bârlad. O învățătoare care, ”de două generații, și-a numit clasa <a Ștrumfilor>, pentru că povestea o ajută să le arate că forța comunității vine din fiecare individ, că sunt diferiți și au de învățat unii de la alții. Este o ancoră pe care o folosește des, fiindcă vrea să le întărească încrederea în ei înșiși, dar și să-i unească”.

Daniela Țepeș predă fizica la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârşova. Folosește mult metoda investigației, ajutându-i pe elevi, prin întrebări, să formuleze ipoteze. ”Spune că preferă să rămână în urmă cu materia, dar să înțeleagă toți, decât să ajungă singură la final. Pentru ea, cel mai important este efortul elevilor de a lega noțiunile noi cu ce știu ei deja. Iar când observă că unii nu reușesc să înțeleagă, indiferent prin câte metode a încercat, roagă și alți colegi să le explice”, se arată în povestea MERITO. ”Ne predă într-un mod interesant, interactiv”, a confirmat o elevă pe scena galei.

Cel de-al 12-lea profesor MERITO 2023 este Petrina Dobrotă, profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu. ”Prin faptul că este foarte energică la clasă, prin faptul că se implică pentru noi, a reușit să îmi arate o școală în care mie să îmi placă să stau și să reușesc să arăt cu ce sunt eu special, față de ceilalți”, a spus unul dintre elevi despre cea care desfășoară ore unde ”se trăiește mai mult decât se învață teoretic”: ”Orele ei nu conțin doar poezie, ci și lectură, benzi desenate, caricaturi, filme, jocuri de rol, teatru, muzică, fotografie, chiar și dans, precum și invitați din afara școlii – scriitori, poeți, eseiști sau studenți. Spune că toate metodele au rolul să îi stimuleze și să îi determine să vină cu plăcere la orele de română”.

Cu cei 12 profesori din generația 2023, premiați miercuri seara, comunitatea MERITO a ajuns la 93 de profesori. Cei care doresc să propună un profesor care să se poată alătura pe viitor comunității o poate face aici.

Sursa fotografiilor cu profesorii MERITO 2023: proiectulmerito.ro. Foto: Doria Drăgușin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.