Ligia Deca: Exmatricularea fără drept de reînscriere nu este posibilă/ Camerele de reflecţie sunt utilizate şi în alte sisteme educaţionale

0
Sursa foto: Facebook/ Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, miercuri seara, într-un interviu la TVR Info, că exmatricularea elevilor fără drept de reînscriere, în cazul unor abateri grave, nu este o soluție, dar se analizează varianta suspendării pe o anumită perioadă, însoţită de măsuri, precum consiliere sau muncă în folosul şcolii. Ministrul a vorbit și despre înființarea ”camerelor de reflecţie”, spunând că acestea sunt utilizate şi în alte sisteme educaţionale.

”Exmatricularea fără drept de reînscriere nu este posibilă. Ceea ce putem analiza este o perioadă de suspendare, care să fie însoţită de alte tipuri de măsuri, precum consiliere, eventual muncă în folosul şcolii, un întreg proces care să facă elevul să conştientizeze ce a greşit și să stimuleze îndreptarea comportamentului. (…)

Ceea ce noi trebuie să facem este un sistem funcţional în responsabilitatea sistemului educaţional şi în acest sens, acele camere de reflecţie le-aş spune eu, nu de detenţie, sunt utilizate şi în alte sisteme educaţionale. Ceea ce trebuie să vedem este cine îi va supraveghea şi ce se va întâmpla în acele camere pentru că, până la urmă, nu e vorba pur și simplu de a muta copilul într-un alt spațiu, este vorba de a găsi modalitățile pentru îndreptarea comportamentului”, a spus Ligia Deca.

În ceea ce privește accesul cu obiecte interzise în școli, ministrul Educației a arătat că trebuie găsite soluţii pentru a ”limita” acest fenomen. ”S-a discutat despre camere video, s-a discutat despre mijloace de detectare a anumitor obiecte interzise. (…)  În acest moment, astfel de acțiuni (n.red. – elevii să fie controlați) nu pot fi realizate decât de către cei în drept – poliție, jandarmerie.

În cazul unei suspiciuni, acum se cheamă poliția, doar că avem nevoie, poate, de o procedură mai la îndemâna școlii, care să nu necesite timpi foarte îndelungați și atunci putem să vedem în ce condiții, dacă există suspiciunea, cineva din școală, preferabil nu cadrul didactic, că nu cred că ei ar trebui să facă astfel de controale de bagaje sau corporale, dar cineva, poate că cei de la pază, pot să aplice o procedură de limitare a accesului cu astfel de obiecte. Este îngrijorător, într-adevăr, că ele ajung în școală și trebuie să găsim un proces perfect legal prin care ele să poată fi confiscate și trebuie limitat accesul cu ele în școală”, a spus Ligia Deca.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.