Simulare BAC 2023. Subiectele și baremul de corectare la Limba și literatura română – Uman/Pedagogic și Real/Tehnologic

0

SIMULARE BAC 2023. Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2023 a început luni, 27 martie, cu proba la Limba şi literatura română. Subiectele primite de elevii claselor a XII-a și a XIII-a și baremul de corectare au fost publicate pe subiecte.edu.ro.

Subiecte și barem Limba și literatura română – Simulare BAC 2023

Subiectele primite de elevi la Limba și literatura română – Simulare BAC 2023:

  • Subiectul I: Elevii au avut un fragment din textul ”L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu” – vol. ”Amintiri despre Liviu Rebreanu”, de Vasile Tițescu. La subiectul IA, ei au avut de rezolvat mai multe cerințe pe marginea textului, iar la subiectul IB au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze ”dacă succesul este sau nu influențat de mediul de lucru”, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul ”L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu” de Vasile Tițescu, cât și la experiența personală sau culturală.
  • Subiectul II: Elevii au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, poezia ”Versuri”, de Tudor Arghezi, ”evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice”.
  • Subiectul III: Liceenii de la Uman/Pedagogic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un basm cult studiat, în timp ce elevii de la Real/Tehnologic au avut de realizat un eseu în care să prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-un basm cult studiat.

Conform datelor transmise de Ministerul Educației, la simularea probei scrise de Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 au fost prezenți 119.614 elevi, din totalul celor peste 147.000 de elevi înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 12 elevi.

Simularea BAC 2023 va continua marți, 28 martie, cu proba obligatorie a profilului, iar pe 29 martie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Joi, 30 martie, se va desfășura proba scrisă la Limba şi literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale. Vezi aici modele de subiecte sau subiecte/bareme de la simulările județene din acest an.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro.

Conform calendarului privind organizarea simulărilor naționale, rezultatele obținute de elevii claselor terminale de liceu la simulare vor fi comunicate pe 6 aprilie. Rezultatele nu se contestă, nu sunt afișate, nu sunt făcute publice și nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Calendar – Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2023:

  • 27 martie 2023 – Limba și literatura română
  • 28 martie 2023 – proba obligatorie a profilului
  • 29 martie 2023 – proba la alegere a profilului și a specializării
  • 30 martie 2023 – Limba și literatura maternă
  • 6 aprilie 2023 – Comunicarea rezultatelor

BAC 2023. Examenul de Bacalaureat 2023 va începe în data de 12 iunie cu probele de evaluare a competențelor, urmând ca pe 26 iunie să se desfășoare prima probă scrisă, la Limba și literatura română. Pe 27 iunie, absolvenții de liceu vor susține proba obligatorie a profilului, pe 28 iunie – proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 29 iunie este programată proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate obținute de candidați vor fi publicate pe 3 iulie, iar cele finale, după soluționarea contestațiilor, pe 7 iulie. În anul școlar 2022-2023, cursurile pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a se vor încheia pe 2 iunie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.