SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2023. Elevii claselor a VIII-a au susținut luni, 20 martie, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul simulării examenului de Evaluare Națională 2023. Subiectele primite de elevi și baremul de corectare au fost publicate pe subiecte.edu.ro.
Subiecte și barem Limba și literatura română, Simulare Evaluarea Națională 2023
- Descarcă Subiecte Limba și literatura română, Simulare Evaluarea Națională 2023
- Descarcă Barem Limba și literatura română, Simulare Evaluarea Națională 2023
- Descarcă Subiecte Limba și literatura română – școli/ secții cu predare în limba maghiară, Simulare Evaluarea Națională 2023
- Descarcă Barem Limba și literatura română – școli/ secții cu predare în limba maghiară Simulare Evaluarea Națională 2023
Subiecte Limba și literatura română – simulare Evaluarea Națională 2023:
Subiectul I: Elevii au avut două fragmente din ”Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu și ”30 de ani în șa” de Felix Țopescu și de rezolvat la punctele A și B mai multe cerințe.
- La subpunctul 6A, elevilor li s-a cerut să precizeze, în unu – trei enunțuri, o trăsătură a unui personaj dintr-un text dat și mijlocul de caracterizare utilizat, ilustrându-l cu o secvență.
- La subpunctul 7A, elevii au avut de prezentat, în minimum 30 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte de Ion D. Sîrbu şi Felix Ţopescu, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.
- La subpunctul 8A, ei au avut de realizat un text pornind de la întrebarea: ”Crezi că, în condiții dificile, e mai bine să continui sau să renunți la o competiție? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul 2.”
- La subpunctul 9A, eleviilor li s-a cerut să asocieze fragmentul din ”Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.
Subiectul II: Elevii au avut de realizat, în 80 – 120 de cuvinte, rezumatul textului 1 ”Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu.
Simularea Evaluării Naționale 2023, organizată la nivel național, a început, luni, cu proba la Limba şi literatura română. Potrivit Ministerului Educației, au fost prezenți 164.009 elevi din cei peste 177.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent. În urma unor tentative de fraudă, au fost eliminați 4 elevi.
Simularea examenului de Evaluare Națională 2023 continuă marți, 21 martie, cu proba la Matematică, urmând ca miercuri, 22 martie, să se desfășoare proba scrisă la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale.
Probele încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probe este de două ore.
Subiectele şi baremele de evaluare pentru fiecare probă vor fi publicate zilnic, la ora 15.00, pe subiecte.edu.ro.
Potrivit ordinului prin care este aprobat calendarul simulărilor, rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a la simularea națională vor fi comunicate pe 29 martie.
Rezultatele nu se contestă, nu sunt afișate și nu sunt făcute publice. De asemenea, notele nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2023
Calendarul Evaluării Naționale 2023
Examenul de Evaluare Națională 2023 pentru absolvenții clasei a VIII-a va începe în data de 19 iunie cu proba scrisă la Limba și literatura română. Pe 21 iunie este programată proba la Matematică, iar pe 22 iunie va avea loc proba la Limba și literatura maternă.
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, rezultatele inițiale, înainte de contestații, vor fi afișate pe 28 iunie, iar rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, pe 4 iulie. Media obținută de absolvenții clasei a VIII-a la Evaluarea Națională va reprezenta media de admitere la liceu pentru anul școlar 2023-2024.
Citește și:
- Simularea Evaluării Naționale 2023, clasa a VIII-a, are loc săptămâna viitoare. Subiecte și bareme la Română și Matematică – simulări județene
- Ghid pentru simularea examenelor naționale 2023. Ministerul Educației: Probele încep la ora 9:00. Rezultatele nu se contestă și nu se trec în catalog
- Calendarul simulărilor naționale 2023. Simularea pentru Evaluarea Națională va începe pe 20 martie, iar pentru Bacalaureat pe 27 martie
- Simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2023. Reguli de desfășurare/ Probele vor începe la ora 9.00
- Simulare Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Lista conținuturilor și calendarul. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial
- Evaluarea Națională 2023 va începe pe 19 iunie. Calendarul examenului, publicat în Monitorul Oficial
- Calendarul admiterii la liceu 2023. Repartizarea computerizată, pe 19 iulie. Se va lua în calcul doar media obținută la Evaluarea Națională
- Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a. Programele de examen au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial