BookLand, asociația care renovează școli de la sat, vrea să construiască primul campus preuniversitar profesional în sistem dual din mediul rural

0
BookLand renovează școli din mediul rural - Școala Gimnazială Zbereni, Iași

BookLand, asociația care renovează școli din mediul rural, și-a anunțat intenția de a construi, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri, primul Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, cu ciclurile primar, gimnazial, liceal și postliceal. Potrivit asociației, profesorii vor preda după o programă școlară comparabilă cu cea occidentală, iar școala va fi pusă gratuit la dispoziția copiilor din mediul rural. Campusul va avea cantină, laboratoare, ateliere de lucru, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, spații de relaxare, livadă, grădină, dar și un solar în care vor fi crescute propriile legume.

Asociația BookLand a demarat, în urmă cu 3 ani, programul ”Renovare școli în mediul rural” și a reușit, până în prezent, să renoveze și să doteze 67 de instituții de învățământ din satele și comunele României, mobilizând ”sute de companii să contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994), precum și motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice”. 

Anul acesta, pe lista de renovare a asociației au fost adăugate alte 9 școli, situate în ultimele județe rămase neacoperite, astfel că în fiecare județ al țării, BookLand va avea între 1 și 6 școli/grădinițe renovate, se arată în comunicatul de presă.

”Și tocmai pentru că a remarcat puterea și determinarea mediului de afaceri privat în a schimba lucrurile în domeniul educației, asociația și-a anunțat intenția de a veni cu un pachet complet de servicii educaționale (inclusiv metoda de predare și conținut), prin construcția primului Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal, cu scopul de a forma specialiștii de care România are atâta nevoie în producție și servicii. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda după o programă școlară comparabilă cu cea occidentală.

O școală 100% modernă (cu cantină, laboratoare, ateliere de lucru, bibliotecă, sală spectacole, facilități sportive, spații relaxare, livadă, gradină, dar și solar în care vor fi crescute propriile legume) pusă GRATUIT la dispoziția copiilor din satele și comunele României, asigurându-le la final un loc de muncă în cadrul companiilor cu care se vor derula programe de învățământ profesional dual”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, peste câțiva ani, ”de pe băncile BookLand vor ieși tineri bine pregătiți pentru meseriile de dulgher, zugrav, electrician, sudor, buldo-excavatorist etc, asociația intenționând să certifice specialitățile solicitate de mediul de afaceri local”.

”Copiii noștri trebuie să continue să învețe (și nu numai teorie, ci și competențe sociale și abilități practice). Iar companiile trebuie să se dezvolte prin intermediul angajaților (care ies de pe băncile școlii gimnaziale / liceului / facultății). În continuare e nevoie de specialiști în construcții, auto, aeronautică, electromecanică, agroalimentar, silvicultură, sănătate, turism și alte domenii. Economia nu ia pauză, cum nici educația nu ar trebui…

Dar poate ar mai trebui ceva: să reluăm discuția despre reformarea sistemului de învățământ începând cu începutul, și anume turnându-i „fundația”. Aceasta însemnând că, logic ar fi, să ne facem planuri mari asigurându-le copiilor noștri, înainte de toate, condiții propice învățării. Să putem spune adio situației grave a multor școli din România, în special a celor rurale, în care întâlnim igrasie și mucegai, băncuțe rupte, uși/ferestre/pardoseli deteriorate, acoperișuri și tavane prin care plouă, curți pline de noroi, sobe în sălile de clasă și WC în spatele școlii”, se mai arată în comunicatul BookLand.

„Începuturile sunt mereu grele, însă, acolo unde există voință, există și soluții. După 3 ani de renovat școli în toate județele, știm ce trebuie să facem ca să livrăm un serviciu educațional integral: ne vom ocupa de la A la Z de tot ce le trebuie copiilor din mediul rural cărora, eu și echipa BookLand, le dedicăm întreaga noastră atenție, pasiune și energie.

Primul campus ne va învăța tot ce trebuie să știm pentru următoarele! Abia aștept să îl privesc peste câțiva ani cu nostalgie, amintindu-mi provocările și văzându-i micile defecte care în următoarele campusuri nu se vor mai regăsi. Vom perfecționa acest concept ca să ne putem bucura din plin de rezultatele la învățătură obținute de copiii de la sat.

Practic, elevii care vor învăța în școlile noastre vor avea toate șansele să facă ce-și doresc în viață. Nu îi vom lăsa să renunțe la cele mai îndrăznețe visuri. Ba mai mult decât atât, pe elevii de elită îi vom încuraja și susține financiar să meargă la Facultate/Conservator, asigurându-le burse de studiu. Nicio clipă nu uităm că tot ce am făcut și vom face de acum încolo se datorează tuturor companiilor care cred în noi și cărora le suntem profund recunoscători”, spune Mihaela Petrovan, președintele Asociației BookLand.

BookLand mai precizează în comunicat că, din toamna anului 2023, se va concentra exclusiv pe construcția Campusurilor Preuniversitare Profesionale în sistem Dual din mediul rural, primul campus fiind inaugurabil în 2024.

  • Comunicatul integral poate fi citit aici.

Citește și: Școala din Rași, renovată după 20 de ani în care a stat abandonată. Elevii unui liceu din București au donat pentru refacerea clădirii dărăpănate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.