Guvern: Elevii aflaţi în prezent în clasa a VII-a vor susține Evaluarea Naţională în aceleaşi condiţii ca și până acum

0

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei, stabilind, între altele, că desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru generaţia de elevi aflată în prezent în clasa a VII-a să se facă în aceleaşi condiţii ca până acum, fiind prorogat termenul de intrare în aplicare a Evaluării Naţionale la 6 discipline, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ordonanţa de urgenţă reglementează ”desfășurarea evaluării naționale pentru generația de elevi aflată actualmente în clasa a VII-a în aceleași condiții ca și până acum, prin prorogarea unui termen de aplicare prevăzut de Legea Educației Naționale nr. 1/2011”. Astfel, prin ordonanța de urgență adoptată miercuri, Evaluarea Națională la 6 discipline, așa cum este prevăzută în Legea 1/2011, a fost amânată.

Conform actualelor prevederi ale legii, în anul şcolar 2023 – 2024 urma să intre în aplicare Evaluarea Naţională la 6 discipline (pentru generaţia de elevi care a început clasa a V-a în anul şcolar 2020 – 2021).

  • Articolul 74: ”(5) La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, se realizează o evaluare naţională obligatorie a tuturor absolvenţilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:
    a) o probă scrisă la limba şi literatura română;
    b) o probă scrisă la limba maternă;
    c) o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe;
    d) o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională;
    e) o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului;
    f) o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului.”

În prezent, Evaluarea Națională se susține la disciplinele limba și literatura română, matematică, respectiv limba maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale.

Proiectul ordonanței de urgență, publicat pe site-ul Ministerului Educației, prin care se prorogă Evaluarea Națională la 6 discipline, prevede: ”evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2023 – 2024”.

În schimb, proiectul legii învățământului preuniversitar, aflat în avizare ministerială, păstrează forma actuală a examenului, stabilind că ”Evaluarea națională a absolvenților clasei a VIII-a constă în probe la disciplinele limba și literatura română, matematică, respectiv limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile gimnaziale într-o limbă a minorităților naționale, fiind organizată conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”.

Citește și: Legile educației, în varianta prezentată în ședința de Guvern. Proiectele au fost publicate de Ministerul Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.