Noile legi ale educației, prezentate oficial: Liceele pot organiza concurs de admitere pentru 60% din locuri la profilurile unde ”există concurență dovedită în ultimii ani”

0

Liceele vor putea organiza concurs de admitere în clasa a IX-a la profilurile unde ”există concurență dovedită în ultimii ani”, pentru 60% din locuri, a anunțat, luni, ministrul Educației, Ligia Deca. Prevederea se regăsește în proiectul legii învățământului preuniversitar, în forma revizuită, care păstrează astfel ideea examenului de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională. Potrivit ministrului, restul de 40% din locuri vor fi ocupate prin repartizare computerizată.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat, luni, într-o conferință de presă, proiectele legilor educației. Declarațiile ministrului în ceea ce privește admiterea la liceu:

  • Evaluarea Națională rămâne în formula de până acum: probe scrise la matematică, limba și literatura română și limba maternă pentru cei care urmează gimnaziul în această formă.
  • Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani, dacă liceele doresc să scoată aceste locuri la concurs.
  • Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe, pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie, pot alege chimia și biologia în așa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea pentru profilul respectiv.
  • Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată. Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu CES sau elevii de etnie romă.
  • Subiectele sunt standardizate, unice, elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, în conformitate cu programele la nivel gimnazial și, evident, cu un grad de dificultate adecvat competiției, mai degrabă pentru selecţie decât în forma de examen sumativ pe care o are Evaluarea Naţională.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.