A fost lansată platforma educațională saptamanaverde.edu.ro – materiale informative și idei de activități ce pot fi organizate în ”Săptămâna verde”

0
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației - România

Ministerul Educației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au lansat, vineri, platforma Saptamanaverde.edu.ro, care pune la dispoziția elevilor și cadrelor didactice resurse educaționale ce pot fi folosite pentru activitățile din „Săptămâna verde”.

În acest an școlar, fiecare unitate de învățământ are la dispoziție, la alegere, o săptămână din perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, pentru a derula programul Săptămâna verde, precizează Ministerul Educației. Școlile vor realiza, timp de 5 zile consecutive, activităţi educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului.

”Platforma online vine în sprijinul acestora și conține o serie de materiale informative și idei /sugestii de activități ce pot fi organizate la nivelul unităților de învățământ. Cadrele didactice nu sunt obligate să se limiteze la resursele propuse, fiind încurajate să identifice, la nivel local, și alte tipuri de activități complementare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

  • Platforma de resurse pentru ”Săptămâna verde” poate fi accesată aici.
Sursa foto: saptamanaverde.edu.ro/ro

Potrivit Ministerului Educației, în forma actuală, platforma educațională cuprinde resurse precum:

  • date despre proiect, repere legislative;
  • o bibliotecă digitală cu resurse educaționale (materiale, idei de activități) pe teme din următoarele domenii: schimbări climatice, managementul deșeurilor, consum și producție sustenabile, biodiversitate, păduri și viață terestră, apă și  viață acvatică;
  • idei de trasee educative în natură;
  • o hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea;
  • lista stațiilor meteorologice și informații despre acestea;
  • resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale;
  • resurse și sugestii de activități propuse de ONG-uri;
  • exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu.
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației – România

Implementarea platformei a fost realizată de Ministerul Educației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Code for Romania, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Autoritatea pentru Digitalizarea României.

  • Ministrul Educației, Ligia Deca: „Având în vedere importanța educației privind schimbările climatice, platforma educațională lansată astăzi reprezintă un instrument util pentru cadrele didactice și elevii care participă la activitățile din Săptămâna verde. Cu astfel de inițiative, contribuim cu toții la formarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător și implicit a unei societăți care își protejează viitorul. Toate materialele și activitățile incluse în această platformă reprezintă un punct de pornire și ne dorim să le dezvoltăm în anii viitori alături de întreaga comunitate educațională.”
  • Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos: „Educația ecologică este, foarte probabil, cel mai important instrument prin care creștem generații cu respect pentru mediu. Și pentru că respectul se câștigă, nu se impune, le-am pregătit elevilor și dascălilor noștri cele mai plăcute și interesante activități de învățare. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei platforme. Prin intermediul acesteia, cadrele didactice au acum la dispoziție o resursă consistentă pentru a se asigura că prima ediție a Săptămânii verzi va fi un succes.”

Conform structurii anului școlar 2022-2023, Programul național „Școala altfel“ și Programul „Săptămâna verde“ se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare rămâne la decizia unității de învățământ. Cele două programe nu pot fi planificate în același interval de cursuri (modul de învățare).

Un ordin al ministrului Educației, publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, stabilește însă că ”în situații excepționale, la solicitarea inspectoratului școlar și cu aprobarea Ministerului Educației, cele două programe se pot derula în același interval de cursuri (modul de învățare).”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.