Admitere liceu 2023. Elevii olimpici se pot înscrie la liceu fără să susțină Evaluarea Națională – procedura publicată în Monitorul Oficial

1

ADMITERE LICEU 2023. Absolvenții clasei a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare sau premiile I, II sau III la olimpiadele internaționale se pot înscrie la liceu fără să mai susțină examenul de Evaluare Națională. Ordinul prin care se aprobă procedura de înscriere a elevilor olimpici în clasa a IX-a, în anul școlar 2023-2024, a fost publicat, marți, în Monitorul Oficial.

Potrivit procedurii, elevii care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz la competițiile internaționale recunoscute de Ministerul Educației, pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a într-un singur județ, fără susținerea Evaluării Naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și, respectiv, fără a li se calcula media de admitere prevăzută în ordinul privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023—2024.

Înscrierea elevilor olimpici se realizează peste numărul maxim de elevi în formațiunile/ clasele de elevi și pe baza listei privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/ specializarea la care se face înscrierea (lista o regăsiți mai jos).

Etapele înscrierii și repartizării în clasa a IX-a, în anul școlar 2023—2024, a absolvenților clasei a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premii la olimpiade sunt următoarele:

  • depunerea dosarelor la inspectoratul școlar;
  • analizarea dosarelor de către comisia de admitere județeană/a municipiului București;
  • comunicarea rezultatului repartizării absolvenților;
  • preluarea dosarelor absolvenților de la inspectoratul școlar și depunerea acestora la unitățile de învățământ la care au fost repartizați;
  • transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației privind finalizarea înscrierii absolvenților;
  • completarea în SIIIR a datelor aferente absolvenților clasei a VIII-a înscriși în clasa a IX-a pe baza performanțelor: premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare, respectiv
    premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz în numele României la etapa internațională a competițiilor școlare.

În document se mai arată că înscrierea și repartizarea olimpicilor se realizează până la data de 31 august 2023.

Prevederile procedurii se pot aplica și pentru înscrierea în colegiile naționale militare ale Ministerului Apărării Naționale, pe filiera vocațională, profilul militar, cu condiția ca absolvenții olimpici de clasa a VIII-a să susțină toate probele de selecție cu caracter eliminatoriu și să fie declarați „Admis”/„Apt” la acestea.

Lista privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/ specializarea:

Procedura de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2023—2024, a elevilor olimpici:

Prin același ordin este aprobată și procedura de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2023—2024, a cetățenilor ucraineni cu statut de elev. Puteți consulta documentul AICI.

Citește și: Calendarul admiterii la liceu 2023. Repartizarea computerizată, pe 19 iulie. Se va lua în calcul doar media obținută la Evaluarea Națională

1 COMENTARIU

  1. In cazul ca elevul a obtinut premiul 3 la Olimpiada de Coregrafie, (11-13 aprilie 2023/Constanta)este posibil a nu sudtine proba practica, examenul final de balet, ci numai Testele Nationale
    Multumesc anticipat,
    Eleva Liceului de Coregrafie , Octavian Stroie,Cluj- Napoca
    Pop Luana- Bestrice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.