Ministrul Educației: Şcolile cu risc seismic 1, care nu au program de consolidare, vor fi incluse în proiectul special guvernamental

0
Sursa foto: Facebook/ Ligia Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi, la Sibiu, că în şedinţa de săptămâna viitoare a grupului interministerial pentru prevenţia şi răspunsul cu privire la cutremure se va vedea câte dintre cele 118 clădiri de şcoli cu risc seismic 1 sunt cuprinse deja în programe de consolidare, iar celelalte vor fi incluse în proiectul special guvernamental destinat lucrărilor pentru astfel de obiective publice, care va fi demarat cât mai rapid posibil, relatează Agerpres.

Ligia Deca a precizat că în cadrul platformei informatice integrate pentru învăţământul preuniversitar există date cu privire la toate clădirile care găzduiesc unităţi de învăţământ, inclusiv în privinţa expertizării riscului seismic fiind o situaţie statistică actualizată la nivelul lunii septembrie a anului trecut.

„Am avut şi avem în continuare în cadrul sistemului informatic integrat pentru învăţământul preuniversitar acea platformă SIR, avem datele cu privire la toate clădirile cu destinaţie de unităţi de învăţământ. Da, şi acolo avem un câmp care ne precizează pentru clădirile expertizate care este riscul seismic. Avem o situaţie statistică de la nivelul lunii septembrie a anului trecut când a fost şi transmisă din acel grup interministerial coordonat de către domnul viceprim-ministru Kelemen Hunor.

Ceea ce facem noi acum este să verificăm acele date, să vedem dacă au mai existat expertizări de clădiri, să ne asigurăm că ele sunt corecte, ca apoi săptămâna viitoare, în grupul de lucru anunţat de către domnul prim-ministru, să vedem câte dintre aceste clădiri cu risc seismic sunt deja în programe de consolidare, fie ale Ministerului Educaţiei, fie ale Ministerului Dezvoltării, fie chiar programe sau, mă rog, finanţări ale primăriilor şi apoi pentru cele rămase să le includem într-un program special cu celeritate, pentru că ele, fiind risc seismic 1, în mod evident trebuie prioritizate în ceea ce înseamnă investiţiile în consolidări”, a afirmat ministrul Educaţiei, care a fost prezentă la Sibiu la reuniunea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).

Ea a fost întrebată de presă şi dacă există un angajament la nivelul guvernării actuale că pentru toate aceste şcoli cu clădiri cu risc seismic 1 vor fi demarate lucrările de consolidare pe parcursul acestui an.

„Domnul prim-ministru a spus că pentru şcolile cu risc seismic 1 trebuie să găsim soluţii financiare, de aceea se şi constituie acest grup de lucru şi eu cred că este foarte important să prioritizăm aceste şcoli pentru ca în, Doamne fereşte, cazul unui seism să nu avem probleme acolo unde avem populaţie şcolară în acelaşi loc. Deci promisiunile sunt că la nivel guvernamental se vor găsi soluţiile financiare pentru a demara lucrările rapid, cu toate consecinţele care decurg din asta”, a răspuns ministrul Ligia Deca.

Ministerul Educaţiei a informat miercuri, printr-un comunicat de presă, că a dispus mai multe măsuri „imediate” privind limitarea riscului seismic în unităţile de învăţământ. Astfel, Ministerul Educaţiei a transmis adrese către conducerea Ministerului Dezvoltării, prin care este solicitată o situaţie defalcată pe judeţe a clădirilor cu destinaţia unităţi de învăţământ care sunt expuse riscului seismic şi care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică. „În acest context, a fost solicitată şi o întrevedere pentru a discuta paşii concreţi care trebuie parcurşi în vederea consolidării unităţilor de învăţământ”, se preciza în comunicatul ministerului.

Cele 118 şcoli încadrate în gradul 1 de risc seismic vor fi prioritate pentru programele guvernamentale, iar Executivul va interveni în regim de urgenţă acolo unde este nevoie de finanţare, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria la care au mai participat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, şi şeful DSU, Raed Arafat.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, după reuniunea de la Sibiu a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), că Guvernul îşi va asuma punerea în practică a deciziilor legate de consolidarea obiectivelor de infrastructură care prezintă risc seismic, iar pentru acele lucrări care vor fi considerate prioritare, Guvernul va pune la dispoziţie şi fondurile necesare pentru a putea fi demarate cât mai repede.

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă: Avem 118 şcoli evaluate cu risc seismic 1. Am decis să se analizeze modalitatea prin care să intre imediat în reabilitare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.