Ligia Deca, explicații despre vacanța de primăvară 2024 care pică între Paştele Catolic şi cel Ortodox/ „Există zilele libere legale pentru cele două sărbători”

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi, că în anul şcolar 2023-2024 va fi o situaţie deosebită cu privire la vacanţa de primăvară, care va fi între Paştele Catolic şi cel Ortodox, având în vedere că este o distanţă mare, de peste o lună de zile, între cele două sărbători şi că această structură a fost stabilită şi cu actorii – elevi, părinţi, sindicate ale cadrelor didactice, reprezentaţi în Comisia pentru dialog social, informează Agerpres.

Proiectul de ordin al ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar 2023-2024 a fost avizat, marţi, în Comisia de dialog social, în forma pusă în dezbatere publică, cu o singură modificare referitoare la programele ”Școala altfel” și ”Săptămâna Verde”.

Perioada prevăzută pentru vacanţa de primăvară, între modulele de cursuri 4 şi 5, este 13-21 aprilie și nu cuprinde sărbătorile pascale. În 2024, Paştele Catolic se sărbătoreşte pe 31 martie, iar Paştele Ortodox în 5 mai.

„Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită. În anul respectiv, avem o distanţă mare între sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile. În logica împărţirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanţa de Paşte pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanţa de primăvară pică undeva la mijloc”, a precizat ministrul Educaţiei.

Ea a fost întrebată de jurnalişti cu privire la nemulţumiri exprimate de unii părinţi şi elevi în legătură cu faptul că această vacanţă nu se va suprapune cu perioada sărbătorii Paştelui şi a răspuns că în Comisia pentru dialog social a fost cerută şi părerea reprezentanţilor elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice cu privire la această soluţie, iar argumentele care au fost expuse au ţinut de organizarea olimpiadelor şcolare, egalitatea de tratament între confesiuni şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic.

„Noi am deschis, am avut în dezbatere publică structura anului şcolar. În contextul Comisiei pentru dialog social, am cerut părerea elevilor, părinţilor, sindicatelor. Nu am avut în şedinţă argumentată nevoia mutării acestei vacanţe de primăvară dintre module înspre vacanţa de Paşte.

Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână aşa cum am propus-o iniţial este nevoia de spaţiu în timpul vacanţei pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor şcolare. Acesta au fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanţă se află între cele două sărbători pascale, pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această variantă”, a explicat ministrul Ligia Deca.

Structura anului şcolar 2023 – 2024 – proiectul lansat în dezbatere publică:

  • Cursuri – de luni, 11 septembrie 2023 până vineri, 27 octombrie 2023.
  • Vacanţă – de sâmbătă, 28 octombrie 2023 până duminică, 5 noiembrie 2023.
  • Cursuri – de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023.
  • Vacanţă – de sâmbătă, 23 decembrie 2023 până duminică, 7 ianuarie 2024.
  • Cursuri – de luni, 8 ianuarie 2024 – până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024 sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.
  • Vacanță – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.
  • Cursuri – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024 sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 12 aprilie 2024.
  • Vacanţă – de sâmbătă, 13 aprilie 2024 până duminică, 21 aprilie 2024.
  • Cursuri – de luni, 22 aprilie 2024 până vineri, 21 iunie 2024.
  • Vacanţă – de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024
    • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;
    • pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;
    • pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la litera a) şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;
    • pentru clasele din învăţământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.