Lectură în tramvai, la Craiova: Cărți cu mesaje pentru călători, lăsate pe scaune de elevi: „Chiar m-a impresionat acţiunea lor”

0
Sursa foto: agerpres.ro

Zeci de elevi de la mai multe licee şi şcoli din Dolj promovează lectura, în această săptămână, prin diverse activităţi inedite organizate în cadrul unui proiect judeţean intitulat „Cursa lecturii”, care se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, de Ziua Naţională a Lecturii, în mai multe unităţi de învăţământ, relatează Agerpres.

Proiectul a debutat, duminică, cu activitatea „Lectura în tramvai”, care a adunat elevi de la cinci unități de învățământ, cadre didactice, părinţi şi călătorii din tramvaiul 100 care circulă în municipiul Craiova pentru ”a-i duce împreună în lumea cărţilor unde nu există niciun efect secundar asupra sănătăţii, ci numai beneficii, pentru că cititul îmbunătăţeşte memoria, creativitatea, nivelul de concentrare şi cunoştinţele, creşte nivelul de motivaţie şi stima de sine, ajută la concentrare şi focusare, reduce stresul şi anxietatea, îmbunătăţeşte somnul, este un mijloc de socializare prin împărtăşirea cu apropiaţii a ceea ce citim”.

Astfel, pe scaunele din tramvai, călătorii au găsit cărţi puse de elevi, însoţite de diverse mesaje despre importanţa lecturii în viaţa omului.

„Când am văzut atâţia elevi în tramvai, am crezut că merg la vreun muzeu, undeva. Chiar m-a impresionat acţiunea lor, pentru că noi, generaţia mai în vârstă, avem biblioteci pline de cărţi de care azi nu se ating prea mulţi tineri, atraşi atât de mult de internet şi de lumea aceasta digitală”, a spus unul dintre călători.

În scurta călătorie, unii dintre elevi au povestit pe scurt despre cărţi care i-au captivat, despre ce şi cât citesc sau despre prima carte din viaţa lor.

„Prin această activitate şcolară, am dorit să creăm o stare, o vibraţie în inima oricărui elev, părinte, bunic, dascăl, chiar a comunităţii, atunci când e vorba de o carte. Orice persoană care urcă în tramvai vede cartea care îşi aşteaptă cuminte pe scaun cititorul şi numai simplul fapt de a-i citi titlul sau simplu gest de a o atinge, de a o răsfoi cât ţine cursa, o fac să existe în mintea omului călător, poate grăbit, plictisit, îngândurat, înfometat, slăbit. Activitatea are rolul de a conecta generaţii diferite din societate în lumi noi şi vechi, imaginate de scriitori, de a le trezi amintiri plăcute, de a realiza o punte între trecut, prezent şi viitor, prin intermediul unor dedicaţii către cititor, lăsate pe-o carte în tramvai”, a afirmat coordonatorul proiectului, prof.Maria Nicoleta Cismaru, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Proiectul educaţional judeţean „Cursa Lecturii” este implementat de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”, Şcoala Gimnazială „Anton Pann” din Craiova, cu Şcoala Gimnazială „Eliza Opran” din Işalniţa şi Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” din Cârcea. În această săptămână, elevii vor desfăşura şi alte activităţi, precum realizarea unei cutii de scrisori către cititori sau un popas literar la Biblioteca Universităţii din Craiova.

Ziua Naţională a Lecturii este marcată, începând din anul 2022, la data de 15 februarie.

Citește și: Ziua Națională a Lecturii – miercuri, 15 februarie. Ministrul Educației: „În timpul programului școlar, elevii vor fi încurajați să prezinte cartea preferată”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.