Legile Educației, „ținute la secret”: Mii de persoane au semnat o petiție prin care se cere punerea în dezbatere publică a proiectelor de lege

0
Sursa foto: declic.ro

Aproape 14.000 de persoane au semnat până miercuri, 8 februarie, la ora 9.30, petiția online inițiată pe Declic.ro, prin care se cere ministrului Educației să pună în dezbatere publică proiectele legilor Educației. Ligia Deca este acuzată că ”ține la secret” legi cu impact major asupra copiilor, profesorilor și părinților și, deși a promis că le va lansa în consultare publică, ”s-a răzgândit pe ultima sută de metri și a decis să nu mai respecte dreptul cetățenilor de a-și spune cuvântul”.

”Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să puneți de urgență în dezbatere publică Legile Educației. Este inacceptabil ca ministra Educației să ascundă de cetățeni legi cu impact major asupra tuturor copiilor, profesorilor și părinților”, se arată în petiția ”Urgent: Cerem dezbatere publică pe Legile Educației”.

”De ce este important? O întreagă Românie așteaptă să vadă noile Legi ale Educației, pe care ministra Ligia Deca a promis că le va pune în dezbatere publică, înainte de a le trimite în Parlament. Doar că ministra s-a răzgândit pe ultima sută de metri și a decis să nu mai respecte dreptul cetățenilor de a-și spune cuvântul.

Proiectul de legi, inițiat de Sorin Câmpeanu, a fost analizat și modificat în ultimele luni de o comisie condusă de șefii celor 3 partide aflate la guvernare. Fără o dezbatere publică transparentă, riscăm ca la votul în Parlament să ajungă niște legi proaste, care să servească intereselor politicienilor, și nu ale cetățenilor.

De exemplu, riscăm să ajungă în Parlament o prevedere extrem de toxică, ce lasă liceelor publice posibilitatea de a-și organiza propriile examene de admitere. Astfel, se va încuraja și mai mult industria meditațiilor, se va deschide o ușă largă corupției privind organizarea concursurilor de admitere la liceele de prestigiu, care-și vor putea selecta discriminatoriu elevii”, avertizează inițiatorii.

În petiție se mai arată că ”nu putem accepta ca ministra Deca să confiște Legile Educației și să le lase la decizia exclusivă a unui Guvern condus de un premier acuzat de plagiat”.

”Mai avem doar câteva zile în care noi, cetățenii, putem reacționa. Pe 15 februarie, legile vor fi trimise în Parlament. Acum este momentul să îi cerem Ligiei Deca să pună în dezbatere publică Legile Educației, de urgență. Semnează chiar acum petiția! Fii parte a mișcării prin care cetățenii pun presiune pe ministra Ligia Deca să desecretizeze Legile Educației!”, se menționează în textul petiției.

Până miercuri, 8 februarie, la ora 9.30, peste 13.800 de persoane semnaseră petiția ”Urgent: Cerem dezbatere publică pe Legile Educației”. Petiția poate fi semnată AICI.

Totodată, membrii Declic au lansat un îndemn de a ”lua cu asalt” pagina de Facebook a Ligiei Deca, pentru a o determina să lanseze proiectele în dezbatere publică.  ”În timp ce o țară întreagă așteaptă cu sufletul la gură să vadă Legile Educației, ministra Ligia Deca continuă să le țină la secret. Nu înțelege că este inacceptabil să ascundă de cetățeni legi cu impact major asupra tuturor copiilor, profesorilor și părinților.

Atât timp cât nimeni nu o deranjează vizibil pe Ligia Deca, ea nu va scoate Legile Educației în dezbatere publică. Le va trimite cât mai repede în Parlament, pe repede înainte, chiar dacă legile conțin prevederi nocive.

Pe pagina sa oficială de Facebook, ministra nu spune nimic despre subiectul arzător al Legilor Educației. Postează despre evenimentele la care este invitată, despre sărbători și zile internaționale. Este liniște și pace. Primește like-uri și inimioare și, probabil, are impresia că lumea o apreciază.

M-am tot gândit ce putem face noi, membrii și membrele Declic, pentru a-i transmite ministrei un mesaj puternic. Cel mai simplu și eficient mod de a-i cere Ligiei Deca să pună în dezbatere publică Legile Educației este să-i luăm cu asalt pagina de Facebook.

Un val de comentarii de la cetățeni îi va arăta că, dacă ignoră revolta din societate privind secretizarea Legilor Educației, devine un politician non grata. Dacă vom fi cât mai mulți care-i scriem, demersul nostru va zdrobi ca un tsunami liniștea ministrei”, se arată pe blogul declic.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.