Olimpicii de la ICHB țin cursuri gratuite pentru elevii de gimnaziu. Echipa „Limitless” ajută copiii la matematică, informatică, fizică și chimie

7
Andrei-Robert, Andrei, Daria, Radu și Luca, olimpici naționali și internaționali și fondatori ”Limitless”

Șapte olimpici de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB) au pornit, în urmă cu doi ani, un proiect în care ofereau pregătire gratuită elevilor de gimnaziu care se antrenau pentru olimpiade. Astăzi, echipa ”Limitless” organizează cursuri gratuite atât pentru olimpiade (matematică, informatică, fizică și chimie), cât și pentru Evaluarea Națională, la matematică. În plus, din acest an, olimpicii țin lecții de consolidare la matematică pentru clasele V-VIII, lucrând cu elevii materia de la clasă. Cursurile sunt online, iar înscrierile sunt încă deschise.

Proiectul ”Limitless” a pornit în timpul pandemiei, când situația olimpiadelor era incertă și orele se organizau online. Inițial, cursurile s-au adresat elevilor de gimnaziu care se pregăteau pentru olimpiade, apoi s-au extins și s-au adresat și elevilor de clasa a VIII-a care susțineau Evaluarea Națională (proba scrisă la matematică).

În total, în primii doi ani ai proiectului, peste 300 de elevi din toată țara au participat la orele ținute de echipa ”Limitless”, spune Andrei Moldovan (foto), unul dintre fondatorii proiectului și olimpic internațional la matematică, medaliat anul trecut cu argint la Olimpiada Internaţională de Matematică și aur la Olimpiada Balcanică de Matematică.

Alături de el, s-au implicat în proiect și au devenit echipa fondatoare ”Limitless” Andrei-Robert Ion, olimpic internațional la informatică – medaliat în 2022 cu bronz la Olimpiada Internațională de Informatică, argint la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, aur la Olimpiada Internațională de Informatică pe Echipe și aur la International Autumn Tournament in Informatics, Daria Costea – medaliată cu aur, argint și bronz la Olimpiada Națională de Matematică și premiată la concursuri internaționale de matematică,  Radu Lecoiu medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Matematică 2022 și bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică 2022 și Luca Pană, medaliat cu aur și argint la Olimpiada Națională de Matematică.

Anul acesta este al treilea în care olimpicii ”Limitless”, acum în clasa a XII-a, au dat startul orelor de pregătire pentru olimpiadele de matematică, informatică, fizică și chimie și pentru Evaluarea Națională – matematică. Noutatea constă în introducerea unei secțiuni de consolidare la matematică pentru toate clasele de gimnaziu.

”Anii trecuți, am avut pregătire pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a. Începând de anul acesta, avem grupe de consolidare la toate clasele, de la clasa a V-a până la clasa a VIII-a. Din punctul meu de vedere, cu cât faci mai multă pregătire pentru Evaluarea Națională, cu atât poți să obții un rezultat mai bun. Pur și simplu, mai multă pregătire înseamnă mai multe șanse de a te dezvolta”, declară Andrei-Robert (foto).

Daria subliniază și ea cât de important este să te pregătești în mod constant la matematică, începând cu clasa a V-a. ”Dacă te apuci să muncești în clasa a VIII-a, nu ai cum să asimilezi materia din tot gimnaziul. De aceea, avem acum și cursuri de consolidare, pentru că nu ai cum să înveți într-un an materia pe care trebuia să o înveți în patru ani. Munca se face constant”, spune olimpica din Găești (foto).

Radu Lecoiu punctează însă că a învăța nu înseamnă ”doar să memorezi și să fentezi cumva examenul, pentru că apoi mergi la liceu și practic ai uitat tot ceea ce ai făcut”. ”Dacă lucrezi treptat, începând cu clasa a V-a, practic asimilezi cunoștințele din timp și ți se par mai normale, chiar dacă este vorba de română sau de matematică”, consideră Radu (foto) .

Elevii, așteptați să se înscrie

Cursurile de pregătire sunt organizate online și se desfășoară în weekend, fiind susținute atât de olimpicii fondatori ”Limitless”, cât și de olimpici colaboratori. Anul acesta, la Matematică, atât la performanță, cât și la Evaluarea Națională și consolidarea materiei de la clasă (clasele V-VIII), lecțiile au început în urmă cu trei săptămâni. În jur de 200 de elevi s-au înscris până acum la cursuri, dintre care aproape 25 de elevi la matematică de performanță și în jur de 50 pentru Evaluarea Națională.

La informatică, unde cursurile sunt dedicate acelor elevi de gimnaziu care își doresc să participe la olimpiade și concursuri, orele au început săptămâna trecută. La acestea s-au înscris aproximativ 75 de elevi, împărțiți pe grupe, în funcție de nivelul de pregătire. În schimb, la chimie și fizică, cursurile adresate de asemenea elevilor care vor să facă performanță vor începe săptămâna viitoare, fiind înscriși aproximativ 40 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a.

Olimpicii de la ICHB spun însă că înscrierile rămân deschise și orice elev care dorește să participe la unul dintre cursuri poate completa un formular (care se găsește aici). Din experiența celor doi ani de proiect, la Matematică, un interes foarte mare îl au elevii pentru Evaluarea Națională, explică inițiatorii proiectului, fiind înscriși elevi din toată țara, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, în timp ce la olimpiade, la toate cele patru discipline, cei mai mulți cursanți sunt din clasele a V-a și a VI-a.

”Când sunt mici, mulți elevi sunt interesați să participe la olimpiade, dar pe parcurs rămân doar cei cu adevărat pasionați. La început, este și dorința părinților care îi împing de la spate să participe, însă pe undeva se pierd și ajung să facă pregătire doar pentru Evaluarea Națională. Pe de altă parte, ce am constatat în acești ani este că foarte mulți elevi de clasa a V-a și a VI-a încearcă la mai multe materii, înainte de a decide care este pasiunea lor adevărată. Fac pregătire în același timp la matematică, la informatică și la fizică, ceea ce este complet rezonabil. Este foarte bine să încerci mai multe, să vezi care îți place și care nu”, declară olimpicii.

De ce ”Limitless”

Daria, Andrei, Radu și Andrei-Robert ne-au povestit și de ce au decis să pornească acest proiect în care își ajută colegii mai mici. Daria mărturisește că, venind dintr-un oraș mic (Găești), știe că nu toți copiii din provincie au acces la materiale pentru a face matematică de performanță. ”Noi am început cu performanța. În provincie, este mai greu să faci performanță la matematică și de aceea am dorit să mă implic în proiect, să organizăm online aceste cursuri și să intre oricine își dorește din toată țara”, spune Daria.

Prin ”Limitless”, Andrei Moldovan și-a dorit să îi încurajeze pe elevii de gimnaziu să participe la olimpiade și să îi ajute pe cei de clasa a VIII-a să obțină rezultate mai bune la matematică, la Evaluarea Națională. ”În acea perioadă în care am pornit proiectul, lecțiile erau online, nu toți profesorii erau foarte pricepuți la predarea online și era clar că puteau să apară niște goluri în pregătirea elevilor. Am vrut atunci să ne asigurăm că elevii lucrează în continuare, că nu își vor pierde pasiunea pentru matematică și că vor putea să continue să participe la olimpiade. Eu am un frate și m-am gândit că, așa cum l-aș ajuta pe el, aș vrea să îi ajut și pe ceilalți”, declară Andrei.

Radu spune, la rândul său, că prin proiectul început în perioada pandemiei, când ”nu se știa dacă se țin olimpiadele, dacă se țin ore, cursurile se anulau de pe o zi pe alta”, ei au vrut să încurajeze ”menținerea tradiției” de a participa la olimpiade. ”Informatica se dezvoltă rapid, apar teoreme noi, algoritmi noi, idei noi de rezolvare și am considerat că un elev poate să înțeleagă foarte bine aceste lucruri de la un alt elev, care participă și la olimpiadele de informatică”, motivează și Andrei-Robert implicarea în proiect.

Performanțele elevilor

Rezultatele obținute de elevii înscriși la cursuri i-au făcut în fiecare an pe olimpicii de la ICHB să meargă mai departe, să continue proiectul, satisfăcuți că au contribuit la performanțele acestora. Daria povestește despre primul lor elev de clasa a VIII-a, de acum doi ani, care a luat aur la naționala de matematică în acel an, iar acum este ”profesor” în echipa ”Limitless”. ”Am avut foarte mulți copii cu rezultate la olimpiade, sunt copii foarte pasionați, primim mesaje de la ei, avem o relație foarte frumoasă cu ei”, spune Daria.

Radu subliniază de altfel că satisfacțiile în acest proiect nu vin doar din performanțele copiilor pe care îi pregătesc, dar și din relațiile construite cu aceștia, din atmosfera plăcută din timpul lecțiilor. Andrei-Robert își amintește de un elev de clasa a VI-a din primul an de proiect, când, după olimpiada națională de informatică la gimnaziu, a primit de la el un mesaj, în care îi spunea că a luat medalie și îi mulțumește mult. ”În momentul acela, toate eforturile făcute mi s-au părut complet meritate. A fost extraordinar”, mărturisește olimpicul la informatică.

”Când iau medalii la națională copiii de la noi, este o mândrie foarte mare. Anul trecut, cred că am avut numai la clasa a VI-a patru participanți la națională care au obținut medalii de bronz și de argint. Țin minte că am avut acum doi ani, la clasa a VIII-a, o medalie de aur și o medalie de argint. Pe mine, personal, rezultatele copiilor mă fac fericit și mă determină să îmi doresc să continui proiectul”, spune și Andrei Moldovan.

Acțiune caritabilă. Simulare olimpiadă

Deși sunt în clasa a XII-a, cei patru olimpici continuă să se implice și anul acesta în predare. Odată însă ce vor termina liceul, ei vor preda ștafeta colegilor mai mici din liceu, cooptați în proiect, pentru a organiza în continuare cursurile.

”Noi vom rămâne fondatori, mai ales că am creat și un ONG, dar ne dorim ca proiectul să meargă mai departe și vom alege dintre <profesorii> actuali viitorii <șefi de catedră> care vor asigura desfășurarea cursurilor”, explică Daria.

ONG-ul despre care vorbește Daria a fost înființat anul trecut. Prin intermediul acestuia, olimpicii au început să se implice, pe lângă orele de predare, în derularea unor acțiuni caritabile și a unor evenimente dedicate elevilor. De pildă, vara trecută, ei au făcut voluntariat la un centru de plasament, iar în toamnă au organizat o strângere de fonduri pentru a le oferi copiilor rechizite și dulciuri.

De asemenea, Asociația Limitless-EDU a desfășurat o conferință pe tema admiterii la facultățile din străinătate, adresată elevilor de liceu, iar săptămâna viitoare va organiza, în parteneriat cu ICHB, un concurs pentru elevii din clasele V-VIII care participă la olimpiada de matematică.

Va fi, de fapt, o simulare a olimpiadei pentru faza județeană, explică olimpicii, un demers inițiat tot în ideea de a veni în sprijinul elevilor care vor să facă performanță. În tot acest timp, Daria, Andrei, Radu și Andrei-Robert se pregătesc să participe și în acest an la olimpiadele care le-au adus medalii în toți acești ani, în paralel cu examenul de BAC (care nu le creează niciun fel de emoții) și planurile pentru ceea ce vor face după terminarea liceului – facultatea pe care o vor urma.

Olimpicii ”Limitless”, premiați la Gala Lumina pentru rezultatele la olimpiade și pentru proiectul pe care îl desfășoară

Citește și:

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.