ISMB: Mizăm pe responsabilitatea părinților în a nu trimite în colectivitate copiii dacă prezintă simptome specifice virusului gripal

0

Elevii s-au întors luni la cursuri, după cele două săptămâni de vacanță de iarnă. În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) recomandă limitarea accesului în instituţiile de învăţământ al persoanelor care nu sunt direct implicate în desfăşurarea actului educaţional şi cere părinţilor să nu trimită copiii în colectivitate dacă prezintă simptome specifice bolii, relatează Agerpres.

ISMB a transmis, duminică seara, că unităţile de învăţământ din Capitală vor lua măsurile recomandate de Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii şi, potrivit recomandărilor, se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, iar acolo unde nu există personal medical suficient, acesta va fi efectuat de către cadrele didactice.

„În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, considerăm oportună respectarea, pe cât posibil, a recomandării de a se limita accesul, în unităţile de învăţământ, al persoanelor care nu sunt direct implicate în desfăşurarea actului educaţional. (…) Conform recomandărilor, se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb. Acolo unde nu există personal medical suficient, triajul se va face de către cadrele didactice, cu menţiunea că este vorba, în acest caz, de un triaj observaţional, ceea ce presupune observarea/identificarea eventualelor simptome ale virusului gripal. În cazul în care acestea există, părinţii/reprezentanţii legali vor fi informaţi cu privire la necesitatea consultării medicului de familie pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice”, a transmis ISMB.

Totodată, ISMB recomandă părinţilor efectuarea triajului zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copiilor în colectivitate.

„Mizăm pe responsabilitatea acestora atât în efectuarea triajului la domiciliu, cât şi în a nu trimite în colectivitate copiii dacă aceştia prezintă simptome specifice virusului gripal”, a subliniat ISMB.

Sursa citată a menţionat că, în cursul zilei de vineri, a avut loc o şedinţă la care au participat conducerea ISMB şi inspectorii de management instituţional de la nivelul fiecărui sector din Municipiul Bucureşti, al cărei principal scop a fost identificarea nevoilor în ceea ce priveşte materialele dezinfectante.

„Conform informaţiilor primite în cursul zilei din teritoriu, în unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Bucureşti este asigurat stocul de materiale dezinfectate pentru perioada următoare”, a mai menţionat ISMB.

Potrivit sursei citate, accesul părinţilor/reprezentanţilor legali în incinta unităţii de învăţământ se face în conformitate cu prevederile legale şi cu cele stabilite prin procedura de acces.

Vineri, Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal şi a recomandat inspectorilor şcolari să sprijine unităţile de învăţământ pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale şi să pună accent pe prevenţie.

Conform Ministerului Educației, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:

  • diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;
  • realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
  • asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;
  • efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;
  • aerisirea periodică a încăperilor;
  • instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;
  • recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari;
  • informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

Joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că şcolile vor fi redeschise pe 9 ianuarie conform programului şi că nu este încurajată neparticiparea la cursuri.

„Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a spus Ligia Deca într-o conferinţă de presă comună cu Alexandru Rafila, în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că România se află, în prezent, în stare de alertă epidemiologică, dar nu va fi declarată epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.

Citește și: Triaj zilnic în școli, la începutul orelor, pentru a preveni răspândirea virusului gripal, anunță Ministerul Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.