Triaj zilnic în școli, la începutul orelor, pentru a preveni răspândirea virusului gripal, anunță Ministerul Educației

0

Realizarea triajului zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor, efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ și aerisirea periodică a încăperilor se numără printre măsurile pe care școlile trebuie să le ia, odată cu începerea cursurilor pe 9 ianuarie, pentru a preveni răspândirea cazurilor de gripă.

Ministerul Educației a organizat, vineri, o videoconferință cu inspectorii școlari generali, în contextul înmulțirii cazurilor de gripă sezonieră. ”Doamna ministru a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP”, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis, din partea INSP, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal.

”Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile și să se țină cont de recomandările făcute de acestea”, se arată în comunicat.

În acest context, precizează ministerul, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

 • a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;
 • b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;
 • c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

Potrivit Ministerului Educației, conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

 • a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
 • b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
 • c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
 • d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
 • e) aerisirea periodică a încăperilor;
 • f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
 • g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;
 • h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.

Adresa transmisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare (sursa – edums.ro): 

Citește și: Ministerul Educației: Școlile se vor redeschide în condiţii normale. Ligia Deca: Recomandăm purtarea măştii de protecţie de către profesori și elevi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.