Ministerul Educației: Școlile se vor redeschide în condiţii normale. Ligia Deca: Recomandăm purtarea măştii de protecţie de către profesori și elevi

0

Şcolile vor fi redeschise pe 9 ianuarie, potrivit programului, și „nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri”, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în contextul numărului mare de cazuri de gripă din ţara noastră.

„Procesul educaţional va reîncepe cu 9 ianuarie, lunea viitoare, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a spus Ligia Deca, citată de Agerpres.

Ministerul Educației: „Precizăm că şcolile se vor redeschide în condiţii normale şi nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii.”

Ministrul Educației a menţionat că un triaj „observaţional” trebuie făcut zilnic atât de către familii, cât şi la intrarea la şcoală sau la grădiniţă.

„Orice cadru didactic, la începutul orelor de curs, poate observa dacă există simptome specifice virozelor respiratorii şi Direcţiile de Sănătate Publică vor ajuta prin informări atât inspectoratele, cât şi şcolile cu toate informaţiile necesare, în aşa fel încât acest triaj să fie unul eficient”, a afirmat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a mai subliniat că „este responsabilitatea noastră, a tuturor – atât părinţi, cât şi profesori şi management şcolar -, să prevenim răspândirea virusului gripal”. „Sunt convinsă că toţi cei implicaţi în procesul educaţional vor face tot ce le stă în putinţă ca lucrurile să continue normal în şcoli”, a spus ministrul.

Ligia Deca a menţionat că este recomandată purtarea măştii de protecţie de către profesori şi elevi și a subliniat importanţa respectării normelor de igienă.

„Recomandăm, sigur, nu este obligatoriu, dar recomandăm purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi, de ce nu, şi de către elevi. De asemenea, este important să fie respectate măsurile de igienă, dezinfecţia periodică a mâinilor şi a suprafeţelor. Foarte important, aerisirea periodică a încăperilor. Ştim că este sezon rece, însă este foarte important ca atunci când există pauze, încăperile să fie aerisite. De asemenea, în ceea ce priveşte comportamentele, atunci când apar totuşi simptome, tuse, strănut, este important să fie urmată eticheta în acest sens.

De asemenea, recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal. (…)  În cazul în care copiii manifestă simptome respiratorii, recomandăm părinţilor sau aparţinătorilor consultarea medicului de familie pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare recomandate de către medici. (…) Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi, în cazul în care manifestă simptome respiratorii, să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu”, a declarat ministrul.

Ministrul Educaţiei a mai spus că în regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar există prevederi pentru o eventuală decizie de a închide o şcoală în cazul unui focar de gripă.

Ligia Deca a anunţat că va avea, vineri, o întâlnire cu inspectorii şcolari pe această temă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.