Proiectele legilor educației, amânate pentru 2023: „Este mai bine ca punerea în transparență a legilor să fie într-o perioadă care să nu fie o perioadă de sărbători”

0

Noile legi ale educației nu vor ajunge pentru dezbatere și adoptare în Parlament în acest an, așa cum stabiliseră autoritățile. Forma finală a pachetului legislativ va fi prezentată în 2023, motivul invocat fiind perioada sărbătorilor de iarnă. ”Decizia a fost cumva legată de perioada în care suntem acum, pentru că este mai bine ca punerea în transparență a legilor să fie într-o perioadă care să nu fie o perioadă de sărbători, să nu fie o perioadă în care școlile intră în vacanță”, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, la Digi 24.

”Este corect și bine ca toți cei interesați, actorii educaționali, părinți, profesori, colegi din mediul universitar sau alți beneficiari să aibă timp și disponibilitate pentru a reacționa. Doamna ministru, de la preluarea funcției, a făcut o analiză a tuturor amendamentelor depuse – și așa cum știți au fost foarte multe – au fost citite cu atenție, au fost grupate, integrate și este normal ca rezultatul să fie la dispoziția tuturor într-o perioadă în care ne putem apleca cu toții, poate cu mai multă atenție asupra lor”, a mai spus secretarul de stat în intervenția de la Digi 24.

Întrebat despre schimbările majore din proiectele legilor educației, Bogdan Cristescu a refuzat să dea detalii. Printre cele mai importante prevederi din proiectul legii învățământului preuniversitar se numără cele legate de introducerea examenului separat de admitere la colegii și noua formulă a examenului de Bacalaureat.

În octombrie, ministrul Educației, Ligia Deca, declara că schimbările care țin de admiterea la liceu, dar și de examenul de Bacalaureat se vor aplica pentru generațiile care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, după adoptarea noii legi. Detalii aici.

Acest lucru a fost susținut și de Bogdan Cristescu: ”Așa cum știți, decizia doamnei ministru, și comunicarea a fost foarte clară, orice decizie care va fi luată în privința examenelor naționale se va adresa elevilor care intră în acel ciclu după adoptarea legii. Va fi timp pentru fiecare ca elementele de noutate să fie asimilate, înțelese, toți elevii, profesorii și părinții să fie pregătiți pentru felul în care vor arăta acestea.


Premierul Nicolae Ciucă declara la începutul lunii octombrie că vrea ca pachetul legilor Educaţiei să fie aprobat de Guvern până la finalul lunii, astfel încât în noiembrie să fie înaintat spre dezbatere şi aprobare în Parlament. Detalii aici.

Ulterior, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța că a convenit cu premierul un termen de aproximativ două săptămâni pentru finalizarea actelor normative, ceea ce însemna jumătatea lunii noiembrie. Detalii aici.

Tot atunci, Ligia Deca spunea că proiectele vor suferi schimbări după ce au fost în dezbatere publică. „Ca urmare a procesului de dezbatere publică au intervenit o serie întreagă de observaţii, comentarii, discuţii. Formele finale vor include aceste observaţii primite”, preciza ministrul.

Citește și: Proiectele legilor educației vor fi modificate. Ligia Deca: Schimbările care țin de admiterea la liceu să înceapă cu cei care intră în clasa a V-a după intrarea în vigoare a legii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.