Asociația ”De-a Arhitectura” a deschis înscrierile pentru profesorii care doresc să desfășoare în anul școlar 2023-2024 unul dintre opţionalele integrate de educație de mediu construit. Cele trei programe oferite de asociație sunt: „De-a arhitectura mini”, „De-a arhitectura în orașul meu” și „My School Can Be Cool”. Profesorii își pot înscrie clasele până la data de 15 martie 2023.
”Până pe 15 martie 2023, profesorii claselor din ciclul primar, gimnazial şi liceal, învăţământ de stat, din mediul urban sau rural, care doresc să desfăşoare în anul școlar 2023-2024 programele educaționale dezvoltate de Asociaţia De-a Arhitectura ce explorează mediul construit, au posibilitatea să se înscrie pentru a primi asistenţă în derularea unuia dintre opţionalele integrate: <De-a arhitectura mini>, <De-a arhitectura în orașul meu> și a programului educațional extracurricular <My School Can Be Cool>”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.
Potrivit sursei citate, înscrierea la unul dintre programele educaționale de arhitectură și mediu construit se realizează de către profesorul clasei (cu acordul conducerii școlii și, implicit, al părinților elevilor) pe platforma De-a arhitectura. Cele trei programe educaționale oferite de ”De-a Arhitectura” în anul școlar viitor sunt:
- pentru elevii din clasa I sau a II-a: DE-A ARHITECTURA MINI, curriculum opţional integrat – cu programa şcolară elaborată şi ghid pentru îndrumare;
- pentru elevii din clasa a III-a, a IV-a sau a V-a: DE-A ARHITECTURA ÎN ORAŞUL MEU, curriculum opţional integrat – ce face parte din oferta la nivel naţional, cu programa şcolară aprobată prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4422 din 28 august 2014, ghid pentru îndrumare şi diverse materiale didactice;
- pentru elevii din clasa a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a: MY SCHOOL CAN BE COOL, program educațional de diagnostic și design participativ extracurricular și ghid pentru îndrumare.
Asociația precizează că oferă asistenţă gratuită doar claselor din şcolile de stat, din mediul rural şi urban, învăţământ gratuit. Alte entităţi (cum ar fi şcolile private, cluburile sau programele afterschool) care doresc sprijin pot contacta asociaţia pentru stabilirea detaliilor unei eventuale colaborări.
Odată cu înscrierea în program – adaugă sursa citată – profesorul clasei va participa și la etapa de pregătire şi formare în care își va cunoaște partenerul, arhitect persoană resursă, cu care va forma echipa de îndrumare pe parcursul întregului an școlar. Participarea la activitățile de pregătire este obligatorie pentru cei aflați în primul an ”De-a arhitectura” sau pentru cei care au un nou partener arhitect persoană resursă.
Acolo unde are posibilitatea, asociația oferă asistenţa unui specialist voluntar (arhitect, urbanist, peisagist, arhitect de interior, student arhitect, etc.) care sprijină profesorul clasei pe parcursul anului şcolar în pregătirea și predarea orelor prin prezență directă sau online, după caz.
”De-a Arhitectura” mai precizează că Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) finanţează o parte dintre programele asociaţiei prin „Timbrul Arhitecturii”. Programul cultural ”De-a arhitectura” a fost iniţiat în 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program să devină program cultural.
”Recent selectată la nivel internațional ca inovație în educație, pentru a doua oară, De-a Arhitectura creează de peste 10 ani programe educaționale ce aduc în centrul atenției, ca obiect de studiu, mediul construit. O lentilă unică, care pune focus, cu ajutorul unei echipe formate dintr-un profesor și un profesionist al mediului construit (arhitect, urbanist, peisagist etc.), pe studiul lumii construite înconjurătoare și conexiunile care o compun. Folosind metode experiențiale, elevii sunt ghidați de tandemul cadru didactic-arhitect în deslușirea mecanismelor care guvernează localitățile în care trăim și mai aproape de realitatea vieții de zi cu zi”, se mai arată în comunicat.
Citește și:
- Sală de clasă în aer liber. Una dintre „surprizele” noului an școlar într-o școală din mediul rural – comuna Măgurele, județul Prahova FOTO
- Grădină senzorială, amenajată în curtea interioară a școlii: ”Este un spațiu grozav. Copiii sunt încântați să lucreze sub umbrelele colorate” FOTO
- Ceainăria cu povești: Un loc special amenajat la școala din Mănăstirea Cașin, unde elevii pot citi sau participa la diverse ateliere FOTO