Povești de Crăciun, scrise de elevi din toată țara. Ștafeta lansată de Aspire Teachers va ajunge în sute de clase

0
Sursa foto: Facebook/ Aspire Teachers

Aspire Teachers a lansat o provocare profesorilor din toată țara pentru luna decembrie: crearea unor povești colaborative cu tema Crăciunului. Peste 500 de învățători și profesori s-au înscris în proiectul ”Ștafeta poveștilor de Crăciun”, iar elevii lor vor scrie împreună. Ștafeta va porni luni, 5 decembrie, când primele clase își vor începe propria poveste și o vor da mai departe. Aceasta va fi preluată de o altă clasă și continuată pe baza unei provocări zilnice, cum ar fi introducerea unui personaj sau a unei situații amuzante. Poveștile vor merge din clasă în clasă timp de 12 zile. La finalul lor, elevii vor afla întreaga poveste scrisă alături de colegii lor din țară.

”Ștafeta poveștilor de Crăciun” este o inițiativă a Clubului de Lectură Aspire Teachers și va fi lansată luni, 5 decembrie, după minivacanța de 1 Decembrie. Este un proiect care se adresează atât claselor primare, cât și celor de gimnaziu, în care s-au înscris într-o singură zi nu mai puțin de 510 profesori și învățători, cu elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.

Ștafeta va dura 12 zile de școală. Concret, scria Aspire Teachers pe pagina de Facebook la momentul anunțului, ”fiecare profesor va primi o zi a lunii decembrie în care va compune, alături de clasa sa, o parte a poveștii, iar apoi va da mai departe doar ultima propoziție, pentru ca următoarea clasă să creeze continuarea poveștii așa cum o văd ei și tot așa”.

Startul va fi dat luni în 43 de clase. De aici va pleca începutul unor povești pe care alți elevi le vor continua. Fiecare clasă, atunci când îi vine rândul, își alege o poveste și contribuie la ea cu un fragment. Poveștile sunt scrise în Padlet și elevii pornesc de la o provocare în scrierea părții lor de poveste.

”Fiecare profesor are o zi alocată pentru clasa sa, intră pe Padlet în ziua respectivă și preia una dintre ștafete, adică una dintre poveștile din ziua anterioară și o continuă, conform provocării zilei în care este alocat. O provocare poate fi introducerea unei situații amuzante, de exemplu. Profesorul și clasa sa vor scrie următoarele fraze conform acestei provocări și le lasă în Padlet. Cine intră în ziua următoare continuă povestea, plecând de la o altă provocare”, explică Ilinca Manolache, manager de Comunitate&Programe al organizației ”Aspire Teachers”.

12 zile, 12 provocări

Provocările sunt create de membrii ”Clubului de lectură” Aspire Teachers și sunt ”un fel de ghidaj” pentru elevi și profesori, explică învățătoarea Raluca Dumitru, inițiatorul clubului. ”În prima zi anunțăm timpul, locul, personajele, apoi venim în fiecare zi cu câte o provocare. Sunt provocări care îi ajută pe elevi, dar în același timp îi stimulează pentru a-și crea partea lor de poveste. O provocare, la un moment dat, este să introducă un personaj negativ sau, într-o altă zi, să folosească anumite cuvinte, precum <usturoi>. Până la urmă, provocările sunt cele care dau farmec acestei ștafete”, spune învățătoarea.

Ce și-a dorit Aspire Teachers prin lansarea acestui proiect a fost să ducă în clase ”altceva”, ”o altfel de activitate, prin care elevii să își dezvolte creativitatea, imaginația, să lucreze în echipă, să fie vizibili”. ”Pentru copii poate fi o rampă de lansare. Pentru profesori, acest proiect înseamnă să fie mai aproape de copiii de la clasă, să le simtă mai bine pulsul acum înainte de sărbători și, în același timp, să îi ajute să scoate la iveală ce au ei mai bun”, precizează Raluca Dumitru.

Finalul poveștilor

Ultima zi în care elevii vor putea contribui la poveștile de Crăciun va fi marți, 20 decembrie. Ei vor afla cum arată ceea ce au scris împreună cu alți elevi din țară după ce Aspire Teachers va publica forma finală a poveștilor. Acest lucru ar urma să se întâmple – declară Ilinca Manolache – pe 22 și 23 decembrie, înainte de vacanța de iarnă, iar în ianuarie va fi realizată ilustrația pentru fiecare dintre povești.

Inițiatorii proiectului se așteaptă la câteva povești scrise de la început până la sfârșit pe parcursul celor 12 zile. ”Sunt foarte mulți profesori înscriși, vom vedea ce va ieși până la final. Aici este farmecul: avem o ștafetă care va dezvălui la sfârșit multe lucruri. Este suspans și pentru noi, și pentru profesori. E un suspans dulce. <Dacă povestea mea va fi continuată…> Nu știi spre ce va duce”, spune Raluca Dumitru.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.