Ministerul Educației dezaprobă practicile unităților de învățământ de a trece la orarul de iarnă: „Orice minut de școală contează”

0

Ministerul Educației a transmis, marți, că dezaprobă „obiceiul” trecerii la „programul de iarnă” în școli și a trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care solicită ca unitățile de învățământ să fie susținute pentru a-și păstra orarul normal.

”Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la <orarul de iarnă> și reduc durata orelor și a pauzelor. În fundamentarea acestor decizii, școlile invocă art.11, alin. (8) din ROFUIP: <În situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar.> Considerăm că, în condițiile meteorologice pe care le putem observa cu toții, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată”, a comunicat Ministerul Educației.

Ministerul mai precizează că ”date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice minut de școală contează”.

”De aceea, am trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care am solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la „programul de iarnă”. Rugăm, pe această cale, directorii, profesorii, elevii și părinții să susțină apelul pe care l-am lansat și să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe practici și acțiuni ce pot conduce la pierderi de învățare”, a mai transmis Ministerul Educației.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Corina Popa, a precizat că recomandarea a fost emisă ”preventiv”, ținând cont de petiția semnată de părinți și de două situații punctuale semnalate de jurnaliști. ”În aceeași adresă, am cerut să ne fie comunicate alte situații punctuale de schimbare a orarului. Nu considerăm că situația meteorologică actuală reprezintă un argument valid în fundamentarea deciziilor de reducere a duratei orelor. Ministerul nu poate obliga școlile să mențină programul normal, dar, dat fiind că modificarea se face cu informarea inspectoratului școlar, acesta din urmă poate emite recomandări”, a arătat Corina Popa.

Sursa: edums.ro

Precizările ISMB

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Larisa Gojnete, a declarat pentru Agerpres că solicitarea Ministerului Educaţiei ca unităţile învăţământ să fie susţinute să-şi păstreze orarul normal este justificată.

„Recomandarea este justificată din motivele care sunt precizate în adresa respectivă, pentru că venim după o perioadă în care s-au înregistrat nişte pierderi din punct de vedere educaţional şi atunci este foarte bine să valorificăm fiecare moment care poate fi unul de învăţare pentru elevi”, a spus inspectorul.

În opinia sa, este bine ca deciziile să fie luate „particularizat” şi să fie „bine fundamentate”.

„Dacă se va impune, în situaţii punctuale, sunt convinsă că se va face ce este mai bine pentru copii în situaţia respectivă. Recomandarea a venit în contextul în care se ştia că există această măsură care se ia la nivelul unităţilor de învăţământ. (…) Este bine ca aceste decizii să fie luate, în primul rând, particularizat şi apoi să fie bine fundamentate”, a explicat Larisa Gojnete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.