Premiile olimpicilor medaliați la competițiile internaționale, majorate de Guvern. Medalia de aur cu punctaj absolut: 20.000 de lei

0
Sursa foto: gov.ro

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, majorarea stimulentelor financiare acordate elevilor care obțin premii la concursurile internaţionale. „Este vorba de o creştere până la 20.000 de lei pentru cei care la olimpiade internaţionale sunt medaliaţi cu aur absolut, deci punctaj maxim; de 15.000 de lei medalii de aur; 12.500 de lei argint şi bronzul – 10.000 de lei”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în timpul ședinței Executivului.

Ministrul Educației a declarat că Hotărârea de Guvern „reglează nivelul premiilor pentru olimpicii români care au obţinut rezultate absolut remarcabile pe marea majoritate a podiumurilor mondiale, anul acesta mai mult decât oricând”.

”Toţi aceşti elevi care au obţinut premii vor fi recompensaţi prin stimulente financiare care cresc cu cel puţin 70%, în unele cazuri cresc de mai multe ori. Astfel, un medaliat cu aur absolut, asta înseamnă punctaj maxim, va primi un premiu de 20.000 de lei. Acelaşi premiu îl va primi şi şcoala în care învaţă acel elev”, a declarat Sorin Cîmpeanu, după ședința de Guvern, conform Agerpres.

În baza hotărârii adoptate – a mai spus ministrul Educației – cel mai mare premiu pentru cei care obţin premii la olimpiade regionale este de 7.500 de lei, iar pentru cei care iau premii la olimpiade naţionale şi concurează individual, premiul I este de 1.000 de lei.

O schimbare radicală prin această hotărâre de guvern se face prin rectificarea unei erori dintr-o hotărâre de guvern din anul 2016, prin care o echipă care a luat premiul I la o olimpiadă naţională şi este formată din 20 de elevi, spre exemplu, era recompensată, per total, cu un premiu de 440 de lei. Practic, 22 de lei/per elev, o sumă absolut ridicolă pentru un elev care a obţinut premiul I la o olimpiadă naţională. Prin hotărârea de guvern de astăzi am reglat acest premiu la nivelul sumei de 600 de lei”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Ce prevede proiectul de Hotărâre de Guvern privind premiile olimpicilor, postat pe site-ul Ministerului Educației:

A. Cuantumurile stimulentelor financiare, acordate individual, sunt următoarele:

a) la etapa naţională se acordă de către ME, din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator al acestei etape a competițiilor:

– premiul I: 1000 lei;
– premiul II: 700 lei;
– premiul III: 500 lei;
– mențiune: 300 lei;

b) la etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria I, desfășurate la nivel mondial, se acordă de către ME:

– premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut: 20.000 lei;
– premiul I/medalie de aur: 15.000 lei;
– premiul II/medalie de argint: 12.500 lei;
– premiul III/medalie de bronz: 10.000 lei;
– mențiune: 6.000 lei;

c) la etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional, se acordă de către ME stimulente în valoare de:

– premiul I/medalie de aur: 7.500 lei;
– premiul II/medalie de argint: 6.000 lei;
– premiul III/medalie de bronz: 4.500 lei;
– mențiune 3.500 lei;

d) pentru şcoala unde frecventează elevul/elevii premiat/premiați la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a, se acordă aceleași stimulente pe care le-a/le-au obținut elevul/elevii săi. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

B. Cuantumurile stimulentelor financiare acordate fiecărui elev care face parte din echipa/formația de elevi premiată la etapa națională a competiției școlare sunt următoarele:

– premiul I 600 lei;
– premiul II 400 lei;
– premiul III 200 lei.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.