Școala smart din comuna Căbeşti, județul Bihor. O școală în care învață 100 de copii, transformată după modelul școlii din Ciugud FOTO

0
Sursa foto: Facebook/Primăria Comunei Căbești

Şcoala gimnazială din comuna Căbeşti, județul Bihor, a devenit şcoală smart, având un ambient ultramodern şi dotări digitale performante, după ce unitatea de învăţământ a fost supusă, în ultimii doi ani, unui proces de modernizare, având ca model școala din Ciugud, Alba, relatează Agerpres

„Pot să spun că este cea mai smart şcoală din mediul rural a judeţului. Când am candidat la primărie, aveam nevoie de nişte exemple pozitive (…). Şcoala din Ciugud, Alba, care e super vizibilă, a fost un asemenea exemplu. Caut modele, pe internet, dar sunt foarte mulţi necunoscuţi care, deşi au făcut lucruri foarte faine, nu sunt mediatizaţi”, a declarat primarul comunei Căbeşti, Corina Ene.

Pornind de la modelul şcolii din Ciugud, care şi-a digitalizat şcoala înainte de pandemie, primăria locală din Căbeşti s-a implicat în reabilitarea integrală a clădirii unităţii de învăţământ primar şi gimnazial, cu nouă săli de clasă, parter şi etaj, a explicat edilul.

După doi ani de renovări, finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 cu 1,8 milioane de lei şi cu 500.000 de lei din surse locale, clădirea unităţii de învăţământ primar şi gimnazial este „demnă de criteriile europene avansate”, potrivit Corinei Ene.

„Deşi resursa umană a constituit în permanenţă piesa de rezistenţă a învăţământului căbeştean, infrastructura educaţională nu se ridica la standardele minime de calitate. În prezent, şcoala este bine climatizată, dotată cu mobilier modern, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, cu mijloace digitale performante, table smart wireless, un laborator de informatică mobil cu o staţie de încărcare cu 21 de chromebook-uri, o bibliotecă bogată şi o sală cu instrumente muzicale, materiale folclorice şi meşteşugăreşti etc.”, a precizat primarul.

Copiii au la dispoziţie o pianină clasică, o pianină digitală, două seturi de tobe, fluiere, saxofon, chitară, vioară, şi chiar au început de patru luni să înveţe, gratuit, trei instrumente muzicale: pian, chitară şi fluier. Trupa Subcarpaţi le va trimite în aceste zile 20 de fluiere noi, pentru atelierul de fluier.

Primăria locală mai are un proiect în derulare pentru „amenajarea spectaculoasă” a curţii şcolii, cu un loc de proiecţii filme în aer liber, cu gazon, pufuri colorate, un spaţiu pentru ore în aer liber sub un nuc bătrân şi un loc de joacă modern, gândit foarte bine pentru mişcarea copiilor.

În prezent, şcoala are 105 elevi, care în ultimii doi ani au mers la şcoală în clădirea primăriei şi a grădiniţei, în două schimburi: dimineaţa clasele V-VIII, iar după amiaza cei din şcoala primară.

Școala din comuna Căbeşti:

Sursa foto: Captură video Facebook

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.