Cîmpeanu: Nu am vorbit niciodată despre reintroducerea uniformelor obligatorii/Să eliminăm presiunea inutilă generată de goana după note

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că nu a pus niciodată problema reintroducerii uniformelor obligatorii pentru elevi, dar își dorește ca elevii să fie ”mândri de şcoala lor” și ”să poarte un însemn, fie că este un pin aşa cum purtăm tricolorul, fie că este o cravată, fie că este o eşarfă pentru fete”. 

„Nu am vorbit niciodată despre reintroducerea uniformelor obligatorii. Am spus întotdeauna că este bine. Atât cât am văzut în sisteme de educaţie avansate – Statele Unite, Marea Britanie, Franţa. Să avem elevi mândri de şcoala lor. Să poarte un însemn, fie că este un pin aşa cum purtăm tricolorul, putem purta însemnul şcolii, fie că este o cravată, fie că este o eşarfă pentru fete.

Îmi doresc să fie mândri de şcoala lor şi acest lucru să se facă şi prin însemne. Însemnele de apreciere la adresa şcolii nu înseamnă uniformă obligatorie. În urmă cu exact 40 de ani, în septembrie 1982, aveam matricole, nu ştiu dacă aveam o uniformă standard, dar eram mândru de apartenenţa la Sf. Sava”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Colegiul Naţional ‘Sf. Sava’, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, ministrul Educației a arătat că îşi doreşte ca, prin curriculumul la dispoziţia şcolii, fiecare elev să aibă şansa să atingă potenţialul lui maxim şi să se elimine „goana după note”.

„Ne dorim un învăţământ centrat pe competenţe, pe aşteptările elevilor, pe ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului. (…) Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note a elevilor, goana după note a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru note. Şcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenţe care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă conform propriilor aspiraţii, atât personală, cât şi profesională. Curriculum la dispoziţia şcolii, la alegerea elevului, va trebui să fie mult mai important decât până acum pentru a oferi fiecărui elev şansa de atinge potenţialul lui maxim”, a adăugat Cîmpeanu.

Citește și: Iohannis, la deschiderea anului școlar: Contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului/ Actualizarea programelor școlare nu mai poate fi amânată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.