Concursurile proprii de admitere în clasa a IX-a vor putea fi organizate de orice colegiu dorește, nu doar de colegiile naționale, pentru un număr de clase decis în consiliul de administrație, subiectele vor fi elaborate la nivel național, iar structura subiectelor la română și matematică va fi ”altfel” față de cea de la Evaluarea Națională – ”mai puțini itemi ușori”, a declarat, joi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. ”Speculația că vor face meditații cu profesorii din colegiu nu are niciun fel de sens, nu are niciun fel de logică. Poate să facă meditații cu oricine, subiectele vor fi făcute în altă parte”, a arătat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a anunțat joi, într-o conferință de presă, că au fost centralizate 1.486 de seturi de propuneri pentru proiectele legilor educației, ceea ce înseamnă ”mai mult de 9.000 de amendamente depuse”. Potrivit ministrului, aceste propuneri vor fi analizate în zilele următoare, astfel încât săptămâna viitoare proiectele să intre în circuitul de avizare, la începutul lunii septembrie să fie analizate în Guvern și ulterior trimise Parlamentului spre dezbatere și adoptare.
În cadrul conferinței, Sorin Cîmpeanu a prezentat 10 propuneri de modificare a proiectului legii învățământului preuniversitar care au fost deja analizate și acceptate, acestea regăsindu-se în varianta care va fi avansată în circuitul de avizare. Una dintre modificări vizează concursul de admitere în clasa a IX-a.
Precizările ministrului Educației cu privire la concursul de admitere în colegii:
- Admiterea în liceu urmează să se organizeze nu numai în colegiile naționale, dar și în colegii. Nu este un element obligatoriu. Este o șansă în plus pentru acele colegii care doresc să își formeze clase de excelență, clase de performanță, clase de specializare.
- Acest concurs de admitere urmează să se susțină în colegiile care vor dori acest lucru după susținerea Evaluării Naționale. Doar după ce ambele procese se vor fi încheiat, există posibilitatea integrării în calendar astfel încât să nu se întârzie, să nu se intre mult în vară cu repartiția elevilor – chiar pot să vă spun că se va face nu mai târziu de data pe care o cunoaștem acum pentru repartiția computerizată, acest lucru este posibil susținând Evaluarea Națională cu o săptămână mai devreme, iar săptămâna care urmează să avem concursurile proprii de admitere, acolo unde colegiile vor decide și vor solicita acest lucru.
- Vor solicita înseamnă că vor solicita și elaborarea de subiecte la nivelul Centrului Național de Evaluare sau vom vedea până atunci – pentru că va fi cel mai devreme în 2024 – și disponibilitatea de implicare a altor entități în elaborarea subiectelor. Spre exemplu, am discutat deja cu Academia Română și există disponibilitate prin institutele Academiei Române să fim sprijiniți în elaborarea acelor subiecte.
- Oricum ele vor fi elaborate la nivel național la solicitarea centralizată, anunțată din timp a acelor colegii care vor să își organizeze admitere proprie, în plus față de Evaluarea Națională, pentru o clasă din 10, pentru 2 clase, pentru 3 clase din 10, este libertatea fiecărui colegiu să decidă acest lucru în consiliul de administrație.
- Odată ce a decis acest lucru, toate probele de examen vor face parte în mod evident din programa școlară de gimnaziu. Limba română și matematica vor fi, dacă întrebați de diferența față de Evaluarea Națională care va avea subiecte de o dificultate de la foarte ușor la complicat pentru subiectele de departajare, sunt convins că altfel va arăta structura subiectelor atunci când vorbim de concurs propriu de admitere: mai puțini itemi ușori, spre exemplu.
- Colegiile au șansa de asemenea să propună, cu condiția să anunțe din timp, o altă probă și am dat exemplu informatica, limba germană sau limba engleză. Vom vedea solicitările colegiilor. Și pentru aceste probe se vor elabora subiecte în altă parte decât în colegiu.
- Subiectele vor fi elaborate în afara colegiilor. Speculația că vor face meditații cu profesorii din colegiu nu are niciun fel de sens, nu are niciun fel de logică. Poate să facă meditații cu oricine, subiectele vor fi făcute în altă parte.
- (Întrebare: dacă subiectele vor fi unice ) Dacă vorbim de probele de Matematică și Limba și literatura română, subiectele vor fi unice. Specificitatea va interveni la cea de-a treia disciplină suplimentară – limba germană, limba engleză sau informatică. (…) Dacă se dorește să fie realizate de către Centrul Național de Evaluare, centrul este național și are acoperire națională.
- (Întrebat dacă nu este prea mult ca un absolvent de clasa a VIII-a să susțină două examene într-o vară – Evaluarea Națională și concursul de admitere la colegiu) Da, este mult, dar nu este un lucru obligatoriu. Cei care doresc să susțină doar Evaluarea Națională nu au niciun fel de obligație de a se înscrie. Se constituie într-o șansă în plus și atât.
Alte modificări. Examenul de Bacalaureat
- ”Am agreat în cursul dezbaterilor că se justifică și este necesară susținerea unei probe scrise de sine stătătoare la Limba și literatura română, inclusiv gramatica, probă pentru care vă garantez încă de pe acum că va fi mutat total accentul de pe memorare.
- Un alt lucru care a fost stabilit: va trebui extinsă lista probelor facultative, la alegerea candidaților, pentru a acoperi tot spectrul disciplinelor care vor face parte din noile planuri cadru, inclusiv disciplinele cuprinse în CDS.”
Liceele tehnice și profesionale
- ”Pe parcursul dezbaterilor a reieșit o completare: prin ordin de ministru, pe baza solicitărilor direcțiilor județene de învățământ preuniversitar, va fi analizat caz cu caz, pe baza unor criterii obiective și nu subiective, posibilitatea ca un liceu tehnic și profesional să poată organiza clase și într-o altă filieră.
- Sunt trei categorii de criterii. În primul rând, este vorba de acele licee tehnice și profesionale aflate în mediul rural, în locații izolate, care ar pune probleme din perspectiva accesului elevilor în învățământul liceal. (…) Al doilea criteriu va fi criteriul performanței școlare (…) Al treilea criteriu este cel al performanței sportive.”
O altă modificare în proiectul legii învățământului preuniversitar, anunțată de ministrul Educației: angajații palatelor copiilor, cluburilor sportive școlare și cluburilor copiilor își vor păstra statutul de cadru didactic, fără niciun fel de limită în timp; unitățile vor avea statut de unități de educație extrașcolară, iar ”patrimoniul va fi descentralizat” și ”va trece la autorităţi locale, însă nu la primării, ci la consiliile judeţene”. Totodată, a precizat Sorin Cîmpeanu, consilierii școlari vor avea în continuare statutul de cadru didactic.
Ministrul Educației a mai arătat că integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă se va face ”doar pentru acele afecțiuni mai ușoare”, ”gradual”, iar profesorii din învățământul de masă vor benefica de un spor de 5% pentru fiecare copil cu cerințe educaționale speciale înmatriculat într-o clasă: ”Maximum 15% pentru că într-o clasă vor putea fi integrați maximum trei copii cu CES pe palierele ușoare de afectare.”
Sorin Cîmpeanu a anunțat totodată că s-a agreat acordarea unei prime de instalare pentru cadrele didactice care se vor titulariza în școli din mediul rural, din medii izolate: ”În momentul de față, luăm în considerare trei salarii medii brute pe economie.”
Ministrul a dat exemplul și altor propuneri care sunt analizate pentru includerea în proiect, precum clarificarea poziției directorului administrativ al unei școli sau integrarea unui monitor dedicat pentru reducerea abandonului școlar.
Ministrul Educației a reluat ideea că nu poate fi prelungită perioada de dezbatere publică a proiectului legii educației, pentru că acest lucru ar însemna ”amânarea datei la care legea poate fi adoptată, amânarea datei la care elevii vor putea avea planuri cadru revizuite, la care vor putea să aibă un curriculum nou”.
Citește și:
- Ministrul Educației, despre admiterea în clasa a V-a la colegii: Fără examene scrise. Trebuie găsite alte modalități de selecție a elevilor
- Sorin Cîmpeanu nu vrea să prelungească dezbaterile pe legile Educației: ”E ilogic, ilegal și imoral să prelungim perioada de consultare”
- Calificative pe patru paliere la sport, muzică și desen, anunță Sorin Cîmpeanu. Studiul prezentat de ministrul Educației cu privire la note