Calificative pe patru paliere la sport, muzică și desen, anunță Sorin Cîmpeanu. Studiul prezentat de ministrul Educației cu privire la note

0
Foto: pixabay.com

La Educație fizică, Educație muzicală și Educație plastică vor fi acordate calificative pe 4 paliere – Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Este propunerea anunțată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după o întâlnire cu reprezentanți ai sindicatelor din învățământ și profesori de educație fizică pe tema proiectului legii învățământului preuniversitar, în care a prezentat un studiu privind situația notelor la aceste discipline. Potrivit ministrului, peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00 la Educație fizică, iar la Educație muzicală și Educație plastică – circa 93% dintre elevi. Pornind de la această situație, ministrul consideră că acordarea de calificative ”va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simți presiunea notei”.

Sorin Cîmpeanu precizează, într-o postare pe Facebook, că a participat la o dezbatere cu reprezentanți ai sindicatelor din învățământul preuniversitar și profesori de educație fizică, întâlnire în cadrul căreia a prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învățământului din România).

Peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educație Fizică. La Educație Muzicală și Educație Plastică, cca. 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00. Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10.00”, scrie ministrul Educației.

Acesta precizează că studiul a fost realizat la nivel național, pe ”o eșantionare reprezentativă (220 școli din toate județele; 64.281 de elevi/min 4 școli/județ, cu o distribuție echilibrată între mediile de rezidență: urban – rural)”, iar în ”foarte multe școli” nu există ”nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 școli din eșantionul de 220 școli)”.

”Practic, situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00. Fundamentat pe această situație reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Pentru învățământul vocațional/clase cu profil sportiv se va păstra sistemul de notare de la 1 la zece, lucru deja precizat in proiectul legii”, explică ministrul.

Sorin Cîmpeanu consideră în plus că acordarea de calificative va încuraja participarea elevilor la aceste discipline.

Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realitățile din sistemul de învățământ românesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simți presiunea notei. În plus, precizăm că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline NU va fi diminuat, existând posibilitatea de creștere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023”, precizează Sorin Cîmpeanu.

Proiectul legii învățământului preuniversitar, în forma lansată în dezbatere publică, prevede la articolul 70, alineat 3, punctul f: ”la disciplinele care fac parte din ariile curriculare ”Arte” și ”Educație fizică și sport” și la alte discipline stabilite prin ordin al ministrului educației, se acordă calificative de tip ,, Admis ”/ ,, Respins”, cu excepția învățământului vocațional, la care rezultatele evaluării se exprimă prin note de la 1 la 10 pentru profilul corespondent fiecărei arii curriculare.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.