Mădălina, absolventă de tehnologic la sat cu 9.46 la BAC: Nu este o idee bună desființarea claselor teoretice. Vor fi copii nevoiți să meargă la 100 de km de casă

0

Mădălina Busuioc a făcut timp de patru ani naveta la liceu. Locuiește în comuna Grințieș, județul Neamț, și a învățat la Liceul Tehnologic Corbu din județul Harghita. A ales acest liceu pentru că era cel mai aproape de casă și avea clasă teoretică. Dacă ar fi mers la Piatra Neamț, așa cum au făcut alți colegi de gimnaziu, ar fi trebuit să plătească chirie, să stea la gazdă sau la internat, ceea ce ar fi însemnat costuri prea mari, la acel moment, pentru familia ei. A preferat să facă naveta aproape 25 de km, deși a trebuit să se trezească și la 5 dimineața pentru a prinde microbuzul școlii. La finalul clasei a VIII-a, unii îi spuneau că liceul de la sat nu este o opțiune, dar nu regretă alegerea făcută. A găsit aici profesori implicați, iar la BAC a luat 9,46. ”Poți învăța și în mediul rural. Poți învăța oriunde dacă vrei”, spune Mădălina.

Mădălina Busuioc (foto) a urmat specializarea științe sociale la Liceul Tehnologic din Corbu, într-o clasă împărțită în două: 14 elevi erau la Științe ale naturii, iar 14 la Științe sociale. La BAC, a fost unul dintre cei șase absolvenți ai liceului care au luat 10 la Istorie. La Română a fost notată cu 9.50, iar la Logică, materia la care se aștepta să ia 10 curat, a obținut, după contestație, 8.90 și ar mai fi făcut o contestație dacă era posibil, pentru că era sigură că merită mai mult. A fost o experiență neplăcută, mărturisește Mădălina, o dezamăgire la final de liceu, dar a trecut peste ea și acum așteaptă să înceapă facultatea și să își deschidă ”noi orizonturi”.

SparkNews.ro: Ai intrat la facultate la Jurnalism, la Cluj-Napoca. Vrei să faci presă? Ce fel de presă?

Mădălina: Sincer, pe mine băieții de la Recorder m-au făcut să îmi placă acest domeniu.  Investigațiile lor m-au atras și îmi doresc să fac și eu jurnalism de investigație.

De ce jurnalism de investigație? 

Pentru că vreau să arăt lumii cum este de fapt fața anumitor lucruri, să scot la iveală interese politice… De ce nu? De exemplu, un domeniu despre care aș scrie ar fi sistemul educațional din România.

Ești nemulțumită de ceea ce se întâmplă în educație?

Eu am avut noroc la Liceul Tehnologic Corbu de profesori foarte buni, dar înainte nu am întâlnit cei mai de treabă profesori. Unii sunt mai în vârstă și își fac treaba numai ca să fie. Sunt plictisiți, merg la clasă doar ca să își primească salariul și nu le pasă dacă elevii chiar rețin ceva. Nici materiile nu consider că sunt cele mai folositoare. Unele dintre ele.

Tu ai făcut naveta. Directorul liceului spunea că două treimi dintre elevii liceului sunt navetiști. Câți km sunt din localitatea ta până la Corbu și cu ce ai făcut naveta?

Locuiesc în județul Neamț, în comuna Grințieș. Este chiar la granița dintre Neamț și Harghita. Sunt vreo 25 de km și am făcut naveta cu microbuzul școlii. Contra cost, desigur. Ni s-a spus că nimeni nu poate să asigure gratuit transportul elevilor.

Cât costa abonamentul?

În clasa a IX-a era 6 lei pe zi, apoi s-a majorat la 9 lei, iar acum în clasa a XII-a am plătit 12 lei pe zi. Au fost vreo 2-3 luni anul acesta în care am dat în jur de 200 de lei. O sumă nu mică și nu s-a decontat niciodată nimic.

Există o propunere ca liceele tehnologice să devină licee profesionale și să nu mai aibă posibilitatea să înființeze clase teoretice, precum cea în care ai învățat tu. Dacă acest lucru era valabil acum 4 ani, te-ai mai fi dus la Corbu, la un liceu profesional?

Nu aș mai fi mers.

Și unde ai fi mers pentru o clasă teoretică?

La Piatra Neamț, cel mai probabil, la 100 de km de casă, dar ar fi trebuit să găsesc o gazdă, să stau cu chirie sau la cămin. Nu puteam face naveta. Am venit la Corbu la liceu pentru că, în perioada aceea, părinții mei nu se descurcau foarte bine cu banii și liceul era aproape de casă. Am zis că mai bine plătesc mașina școlii decât să plătesc gazdă, chirie, etc.

Dar la finalul celor patru ani, spui că ești mulțumită de liceul pe care l-ai absolvit.

Da, nu a fost ceva de speriat cum auzeam: ”Cum să te duci acolo, e liceu la sat, în loc să mergi la oraș…”

Și cum a fost liceul de la sat?

Înainte să încep clasa a IX-a, mă așteptam ca profesorii să fie dezinteresați, pentru că tot auzeam lucrul acesta, dar nu a fost așa. Am avut profesori buni și am un respect deosebit pentru profesoara mea de istorie, o persoană minunată și foarte devotată în ceea ce face.

Spunea că a lucrat cu voi pentru BAC.

Da, a lucrat foarte mult și s-a văzut. Au fost 6 note de 10 la Istorie. Am mai auzit comentarii că nu se compară un 10 la Istorie cu un 10 la Matematică, dar noi am muncit pentru el. Nu vine pe tavă o astfel de notă.

Tu la cât plecai de acasă și la cât te întorceai?

De obicei, plecam la 6.30, dar au fost perioade când am plecat și la 7.00. Depindea de numărul șoferilor de microbuz. În clasa a IX-a, am prins patru șoferi și atunci, fiind 4 microbuze, se putea redistribui mai bine. Apoi s-au împuținat. La un moment dat, au fost numai 2 șoferi și atunci trebuia să fim în stație la cel târziu 5.30 dimineața. Dar acum, în a XII-a, am prins trei șoferi și plecam la 6.30, ceea ce era lejer după 2 ani la 5.30. La întoarcere… cel mai târziu am ajuns la 16.00. În clasa a XII-a, pe la 14.30-15.00.

Cum te-ai descurcat cu timpul pentru învățat?

Eu, sincer, nu m-am stresat foarte mult cu învățatul. Nu sunt genul să tocească non-stop, am încercat să fiu echilibrată, să ies și cu prietenii, să îi ajut și pe ai mei prin curte. De obicei, învățam seara. Programul era simplu: veneam acasă, mâncam și îi ajutam pe ai mei la treabă, iar seara ieșeam și apoi învățam. La istorie, eu am reținut foarte mult din clasă. Înțelegeam cum explica doamna profesoară și nu era nevoie să repet acasă. Știa foarte bine să ne explice lecția. Și nu doar eu, la fel și colegii mei. La română am exersat mai mult.

Colega ta, Mădălina, spunea că notele obținute de voi la BAC arată că se poate învăța oriunde, și în mediul rural, și la un liceu tehnologic, dacă vrei și ești motivat. Ești de acord cu ea?

Desigur. Clar dacă vrei să înveți și vrei să te axezi pe ceva și chiar vrei să faci, poți oriunde.

Pe tine ce te-a motivat să înveți?

Pe mine m-a motivat ideea că trebuie să plec de aici. Trebuie să învăț, să mă duc la facultate, să nu rămân aici pentru că nu ai opțiuni ce să faci. Unde stau eu este o zonă moartă. Nu sunt locuri de muncă și de aceea vreau să plec, să am opțiuni și să îmi deschid orizonturi noi.

Revin la liceul tehnologic. Cum ți se pare ideea aceasta de transformare în liceu profesional? Vor fi copii – dacă trece propunerea – care nu vor mai putea merge la Corbu la o clasă teoretică, așa cum ai făcut tu. 

Din punctul meu de vedere, nu este o idee bună. Unii copii vor fi nevoiți să meargă la 100 de km distanță de casă, așa cum ar fi fost în cazul meu dacă alegeam Piatra Neamț, nu la 25 de km. În România există și ideea aceasta că liceul tehnologic este ceva rău, pentru că nu este colegiu național sau liceu teoretic. Se consideră că la liceele tehnologice vin copii mai needucați, fără carte, ajung cei cu ultimele medii, ceea ce este fals. Eu când am intrat în clasa a IX-a am intrat cu media 8.70 și am fost a cincea, dar au fost unii care au intrat cu 9 și ceva.

Ai crescut de la 8.70 la 9.46…

Profesoara de istorie m-a ajutat foarte mult. Și doamna de română s-a ocupat de noi. A treia materie pe care am dat-o la BAC a fost Logica și am făcut tot cu doamna de istorie… Îmi plăcea cum preda doamna profesoară, ne explica foarte intens, ne mai spunea și lucruri amuzante. Nu era adepta ideii ”ce e în carte, asta trebuie să învățați”.

Te așteptai la 9.46 la BAC?

Îmi doream o notă mare pentru că voiam să îi fac pe ai mei mândri și să mă fac pe mine, în primul rând, mândră. Pentru mine a fost însă o dezamăgire nota de la Logică. Eu la Logică am fost as, mă descurcam bine în clasă, m-am descurcat și în teze, și la simulare. La simulare am avut 9.70. Am lucrat foarte mult și mă așteptam să iau 10 curat. De fapt, am luat 7.50. După contestație, a crescut la 8.90. Dar dacă mai puteam să fac contestație la contestație, mai făceam o dată pentru că eu mi-am calculat nota la 9.40. A fost OK că mi-au mărit nota, dar m-am demoralizat un pic. Nu am fost singura care s-a plâns de notele primite și, după contestație, nu am fost singura care a obținut o notă mai mare. A fost un punct și jumătate… e ceva.

Eu credeam că profesorii sunt mai obiectivi la Logică. Am zis că la Istorie este profesorul mai subiectiv, la română la fel, și a fost o surpriză că la Istorie am luat 10, iar la Română 9.50. A fost foarte dezamăgitor când am văzut nota de la Logică. Mă trezisem înainte de afișarea rezultatelor și teoretic trebuia să merg la treabă. Avea tata de făcut un gard și trebuia să mă duc să îl ajut. Mă pregăteam să plec și a scris o colegă pe grup că s-au afișat rezultatele. Când am intrat, m-am uitat direct la Logică și când am văzut că e 7.50, am început să plâng, pentru că nu mă așteptam… Groaznic. Nu doresc nimănui sentimentul acela. I-am zis tatălui meu că eu plec la Toplița – acolo am susținut examenul – să depun contestație pentru că sunt foarte sigură pe mine și este imposibil așa ceva. A fost o experiență…

Neplăcută la final de liceu.

Da. Însă la liceu a fost bine. Cel mai mult mi-au plăcut proiectele Erasmus. Am avut ocazia să particip și am fost în Bulgaria și în Italia, mai exact în Sicilia. În luna mai, au venit și elevii străini la noi în țară și am ajutat cu tradusul… A fost o experiență frumoasă și aș vrea și pe viitor să mă implic în proiecte Erasmus, dacă voi avea ocazia.

”Vreau să arăt că se poate învăța și în mediul rural”. Mi-ai spus acest lucru la un moment dat.

Așa cum povesteam și mai devreme, la sfârșitul clasei a VIII-a, când ne-am selectat liceul, părerea celorlalți era: ”Cum să rămâi la sat? Acolo nu se învață, acolo merg cei cu medii mici…” După BAC, m-am întâlnit cu o colegă care a făcut liceul la Piatra Neamț și m-a întrebat: ”Tu cât ai luat la BAC acolo, la liceu la voi?”. I-am spus 9.46. ”Tu?” 8 și ceva. Atunci m-am simțit bine. Poți învăța oriunde dacă vrei. Chiar poți să înveți oriunde. Dacă un liceu este la oraș, asta nu înseamnă că din start este mai bun decât unul de la sat. Depinde mult și de profesori și de director. Nu este vorba de unde se află fizic acel liceu. Asta este o prostie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.