Începe sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2022. Candidații susțin marți proba scrisă la Limba și literatura română

0

BACALAUREAT 2022, sesiunea a doua. Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii examenului de Bacalaureat în sesiunea august – septembrie, care începe marți, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Potrivit Ministerului Educației, 22.586 de candidați din totalul celor înscrişi provin din promoţia anului 2022, iar 12.237 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat începe marți, 16 august, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Pe 17 august se va desfășura proba obligatorie a profilului, urmată pe 18 august de proba la alegere a profilului şi specializării și pe 19 august de proba la Limba şi literatura maternă.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

  • Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
  • Beneficiază de prelungirea timpului de lucru alocat (cu maximum două ore), candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii emise de Ministerul Educației cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.
  • Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
  • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
  • În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
  • Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Conform Ministerului Educației, probele scrise se vor desfășura în 138 de centre de examen. Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) sunt programate în intervalul 22 – 29 august (cu excepția zilelor de 27 și 28 august).

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 31 august (până la ora 12:00).

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (interval 1 – 2 septembrie), vor fi comunicate în data de 3 septembrie.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală ce trebuie obținută pentru a încheia examenul cu succes este cel puțin 6 (șase).

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 16 – 18 august, între orele 8:00 – 16:00, respectiv 19 august, între orele 8:00 – 14:00.

Subiectele din prima sesiune, BAC 2022:

Modele de subiecte BAC 2022:

Subiecte Simulare BAC 2022

Subiecte BAC 2022, sesiunea specială

Teste de antrenament BAC 2021

Citește și: BAC 2022. Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat începe săptămâna viitoare. Prima probă scrisă are loc marți, 16 august

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.