Asociațiile de elevi susțin remanierea ministrului Educației: „Sorin Cîmpeanu nu a făcut altceva decât să distrugă sistemul educațional”

0
Sursa foto: Facebook/ Sorin Mihai Cimpeanu

Șase asociații de elevi susțin remanierea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pe care îl acuză că, încă de la începutul mandatului, ”nu a făcut altceva decât să distrugă sistemul educațional și să promoveze corupția, transparența decizională lipsind în majoritatea deciziilor luate”. Elevii mai spun că proiectul legii învățământului preuniversitar, aflat în dezbatere publică, este ”lipsit de o viziune concretă și de un set de valori bine definit” și vine cu ”multiple măsuri în dezavantajul elevilor”.

”Luni, 8 august a.c., a fost lansată în spațiul public, pe surse, faptul că ministrul educației se află pe lista de miniștri propuși pentru o viitoare remaniere. Încă de la începutul mandatului de ministru, Sorin Cîmpeanu nu a făcut altceva decât să distrugă sistemul educațional și să promoveze corupția, transparența decizională lipsind în majoritatea deciziilor luate”, se arată într-un comunicat de presă al celor șase asociații – Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Timișoara (AETM), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).

Potrivit reprezentanților elevilor, proiectul legii învățământului preuniversitar este ”unul lipsit de o viziune concretă și de un set de valori bine definit”. ”La nivelul acestuia, sunt propuse multiple măsuri venite în dezavantajul elevilor, precum distrugerea sistemului de acordare al burselor, fiind propus un sistem care va duce la inegalități de la o școală la alta, precum și introducerea examenelor de admitere la colegiile naționale, ce favorizează inechitatea și corupția în rândul directorilor”, spun elevii.

În plus, asociațiile de elevi îl acuză pe Sorin Cîmpeanu că ”are o mentalitate retrogradă, poziționându-se împotriva digitalizării învățământului, prin tăierea dreptului la asigurarea unui dispozitiv conectat la internet către elevi și profesori”.

”Nu în ultimul rând, se poate observa ferm dorința sa de a politiza învățământul. Politizarea funcțiilor de conducere ale ISJ-urilor nu este un fenomen nou, la fiecare schimbare de Guvern fiind bine cunoscut faptul că în consecință apar și schimbări ale inspectorilor școlari, proiectul noii legi dorește să transforme acest fenomen într-unul explicit. Astfel, prin transformarea ISJ-urilor în DJIP-uri, se reglementează contractele directorilor generali/directorilor generali adjuncți ca fiind strict în perioada mandatului ministrului. Practic, la schimbarea unui ministru al educației, contractele directorilor își pierd valabilitatea”, avertizează elevii.

Aceștia mai spun că, odată cu lansarea în dezbatere publică a proiectelor pentru noile legi ale educației, au fost dezvăluite și ”măsuri care promovează corupția și susțin plagiatul, precum desființarea CNATDCU – instituția esențială în soluționarea plagiatelor din doctorate, posibilitatea renunțării fără motivare la titlul de doctor de către orice plagiator și amnistierea plagiatelor după 3 ani”.

”Asociațiile de elevi susțin remanierea ministrului Sorin Cîmpeanu și își doresc un ministru al educației capabil să își exercite funcția, fără să distrugă învățământul”, mai transmit reprezentanții elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.