Sondaj: Doar 12% dintre părinți susțin examenul de admitere la colegiile naționale. Părinții nu sunt de acord nici cu noul Bacalaureat

0

Puțin peste 12% dintre părinții care au răspuns chestionarului online inițiat de Federația Națională a Părinților – Edupart susțin propunerea Ministerului Educației de organizare a examenului de admitere în clasa a IX-a la colegiile naționale. Majoritatea părinților vor ca admiterea la liceu să se facă pe baza rezultatelor obținute de elevi la Evaluarea Națională. Totodată, aproape 76% dintre părinți susțin desfășurarea examenului de Bacalaureat după modelul actual și doar 12,2% sunt de acord cu organizarea acestuia la probele propuse în proiectul Legii învățământului preuniversitar.

La chestionarul distribuit de Federația Națională a Părinților, care a conținut șapte întrebări legate de admiterea la liceu și examenul de Bacalaureat propus de Ministerul Educației, au răspuns 61.552 de persoane, se arată într-un comunicat de presă al federației.

Astfel, la întrebarea 1, 64,5% dintre părinții care au completat chestionarul susțin ca admiterea la liceu să se facă doar în baza rezultatelor obținute de elevi la Evaluarea Națională. Doar 12,3% susțin propunerea Ministerului Educației de a permite Colegiilor Naționale să-și organizeze admiterea. Varianta prin care admiterea la Colegiile Naționale să se poată face prin examen distinct de Evaluarea Națională, dar cu posibilitatea de a opta pentru mai multe colegii a avut, de asemenea, un procent mic, 11,9%.

La întrebarea 2, doar 24% din numărul de respondenți sunt de acord ca subiectele probelor de concurs să fie elaborate de profesorii Colegiilor Naționale, în cazul în care acestea își vor putea organiza propriul examenul de admitere, 68% dintre respondenți optând pentru alte variante.

La întrebarea 3, doar 22,8% din numărul de respondenți consideră că evaluarea lucrărilor elevilor ar trebui făcută de cadre didactice care fac parte din Colegiul Național ce ar urma să organizeze examen de admitere, 70,7% dintre respondenți optând pentru alte variante.

La întrebarea 4, 35,7% dintre părinții care au completat chestionarul susțin procentul de 90% pentru locurile ocupate prin admitere directă la colegii, acest procent reprezentând mai multe șanse pentru un elev de a fi admis în unitatea de învățământ respectivă, în urma susținerii examenului de admitere. 49,6% dintre respondenți au optat pentru alte variante.

La întrebarea 5, un procent mare, 56,7%, al părinților care consideră că Evaluarea Națională ar trebui să se susțină la limba română și la matematică (după modelul actual), în raport cu procentul părinților care susțin o probă transdisciplinară, 2,3%.

În ceea ce privește bacalaureatul (întrebările 6 și 7), părinții susțin, în număr mare, desfășurarea acestuia după modelul actual, atât la nivelul probelor susținute, 75,8%, cât și la nivelul diferențierii la disciplinele de profil, 69,5%.

Federația Națională a Părinților precizează că își va asuma opinia majorității părinților, exprimată prin intermediul chestionarului, în cadrul discuțiilor cu Ministerul Educației din data de 10 august 2022.

Astfel, la întâlnirea de la Ministerul Educației, Federația va înainta următoarele propuneri:

”1. Evaluarea Națională să rămână unica formă de testare a elevilor pentru admiterea în învățământul liceal. Solicităm decidenților găsirea unor soluții pentru ca elevii capabili de excelență (un procent foarte mic din numărul total de elevi, conform rezultatelor testării standardizate) să aibă acces la clasele de performanță care vor putea fi organizate în colegii, fără a bulversa admiterea pentru toți elevii care își doresc să studieze la un Colegiu Național;

2. elaborarea subiectelor de examen și evaluarea lucrărilor elevilor să nu intre în atribuția cadrelor didactice de la Colegiile Naționale, în cazul în care aceste unități de învățământ vor primi totuși aprobarea de a organiza examen propriu de admitere;

3. limba română și a matematica să rămână probele Evaluării Naționale (după modelul actual);

4. susținerea examenului de bacalaureat să se facă la aceleași probe și discipline ca în prezent, cu diferențierea probelor la disciplinele de profil.”

În contextul în care Ministerul Educației nu va ține cont de opinia majorității
părinților, care au completat acest chestionar, și va modifica modalitatea de organizare și de desfășurare a examenelor naționale, federația va susține ca implementarea noilor măsuri să se facă începând cu generația de elevi care va intra în clasa pregătitoare (pentru admiterea la liceu), respectiv în casa a IX-a (pentru bacalaureat) în anul școlar 2023-2024, generații pentru care urmează să se aplice și alte noi măsuri prevăzute în lege”, se mai arată în comunicatul Federației.

Dintre cei 61.552 de părinți care au completat chestionarul pus la dispoziție de Federația Națională a Părinților în perioada 25-31 iulie 2022, 51,5% au copii în gimnaziu, iar 32,5%  copii la liceu. 70,9% dintre respondenți sunt din mediul urban și 29,1% din mediul rural, însă, dintre cei cu domiciliul în mediul rural, un procent semnificativ, 18,5%, este reprezentat de părinți care au copii ce urmează școala în mediul urban.

Citește și: Chestionar Edupart: Părinții întrebați despre examenul de admitere la colegiile naționale și noul Bacalaureat din proiectul legii educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.