Ministrul Educației: Nu se schimbă disciplinele la Evaluarea Națională. Elevii care intră acum în clasa a VII-a vor da examen la aceleași discipline

0

Elevii care vor intra în această toamnă în clasa a VII-a vor susține Evaluarea Națională la aceleași discipline ca și până acum. ”Nu se schimbă disciplinele, vor rămâne aceleași”, a precizat ministrul Educației, adăugând că acești elevi vor avea în plus ”şansa, dacă doresc, să susţină un examen de admitere organizat de către colegiile naţionale”. Pe de altă parte, ministrul a arătat că la admiterea în licee, prin repartizare computerizată, va fi eliminată ponderea mediilor din gimnaziu, rămânând doar media de la Evaluarea Națională.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat miercuri, într-o conferință de presă organizată la finalul ședinței de Guvern, principalele prevederi ale celor două proiecte ale legilor educației care au fost lansate în consultare publică.

Declarațiile ministrului despre examenul de admitere la colegiile naționale și despre formula de Bacalaureat care se va aplica din 2027:

Admiterea la colegiile naționale/ Evaluarea Națională

  • Elevii care vor începe anul acesta clasa a VII-a, în septembrie în 2023 vor începe clasa a VIII-a. Va fi prima generaţie de elevi care va avea şansa, dacă doresc, să susţină un examen de admitere organizat de către colegiile naţionale care au, până în acest moment, un set de şapte criterii pe baza cărora pot căpăta acest statut. Printre aceste criterii unul singur se referă la vechime, 75 de ani pentru colegiile naționale, 50 de ani pentru colegiile simple. Acest element ce ţine de vechime va fi înlăturat şi se vor păstra doar criteriile ce ţin de calitatea actului educaţional.
  • Acest examen de admitere la nivel de liceu urmează să se încheie înainte de începerea Evaluării Naționale. Minimum 10% din locurile de clasa a IX-a în colegiile naționale vor fi ocupate prin Evaluare Națională. Aceasta este propunerea la nivelul proiectului de lege.
  • N-aş vrea să existe îngrijorări excesive, pentru că sunt soluţii. Subiectele pot fi elaborate, spre exemplu, cu sprijinul Societăţii Române de Matematică sau cu sprijinul Institutului de Lingvistică sau pot fi elaborate de către un colectiv de experţi externi sau pot fi elaborate de un grup din mai multe colegii naţionale.
  • Este vorba de o solicitare ce datează de circa 15 ani din partea colegiilor naţionale, de a avea dreptul de a organiza admitere la nivel de colegiu. Înțeleg îngrijorările, le-am înțeles perfect, tocmai de aceea am spus că, dacă această propunere va fi validată în procesul de consultare, există soluţii. Am spus că subiectele ar putea să nu fie elaborate de profesorii din acest colegiu, ci ar putea fi elaborate de Societatea Română de Matematică, sper că avem încredere (…) şi de Institutul de Lingvistică, de Academia Română, de colective externe de experţi, de colective de profesori dintr-un grup de 10 sau 12 colegii care vor să se unească și să aibă subiecte unice, sau 20 sau 30.
  • Pentru examenul de Evaluare Naţională, așa cum am promis, va fi eliminată orice pondere a mediilor din gimnaziu. O precizare importantă: nu se schimbă disciplinele, vor rămâne aceleași. Și disciplinele pentru concursul propriu de admitere, și disciplinele pentru Evaluare Națională. Deci, cei care sunt în clasa a VII-a acum vor trebui să dea examen la aceleași discipline.

Noul Bacalaureat – gramatica, introdusă în programă

  • Elevii care vor intra în septembrie 2023 în clasa a IX-a de liceu vor avea planuri-cadru noi, vor avea curriculum nou, vor avea o şansă în plus de intrare prin examenul de admitere şi mai cu seamă vor avea o pondere de mult timp cerută de 50% discipline în trunchiul comun, 20% discipline de specializare şi până la 30% curriculum la decizia şcolii. În aceeaşi clasă, pentru până la 30% din discipline, vor putea fi organizate până la 4 grupe.
  • Elevii care vor fi parcurs întreg ciclul liceal după acest sistem vor avea şansa unui Bacalaureat care va arăta cu totul altfel. La proba scrisă, care în momentul de faţă are patru nivele de dificultate, care duc la obţinerea aceleiaşi diplome de bacalaureat, vom avea acelaşi nivel de dificultate, respectiv corespunzător competenţelor de bază pentru toate filierele şi toate profilurile.
  • Este vorba, în primul rând, de partea de limbă şi literatură română – o noutate ar fi decizia de introducere în programă a gramaticii, de reintroducere în programă a gramaticii pentru a susţine abilităţile de comunicare în limba română.
  • A doua probă este bineînţeles cea de matematică. Aceste probe ar putea să aibă o pondere în proba scrisă de 40 – 50%. Oricum, împreună cu disciplinele de istorie şi geografie, ar trebui să aibă o pondere de 60%. Restul, până la sută la sută, să fie verificarea competenţelor de bază pentru celelalte discipline – științe: fizică, chimie, biologie și o disciplină din grupul disciplinelor socio-umane: economie, sociologie, psihologie, logică.
  • În acest fel se verifică în proba scrisă competenţele de bază, apoi avem cele două probe de competenţe – competenţe digitale şi competenţe de comunicare în două limbi străine, unde iarăşi se verifică doar competenţele de bază. (…) Separat de aceste probe care verifică, aşa cum am spus, doar competenţele de bază, avem şi o probă de excelenţă pe care o lăsăm la alegerea candidatului. (…) Acest Bacalaureat ar urma să intre din anul 2027 (n.red. – pentru elevii care încep clasa a IX-a în septembrie 2023).
  • (Întrebat dacă proba scrisă va conține subiecte tip grilă) Da, am inițiat deja consultări cu specialiștii în științele educației și va fi o chestie de opțiune. Este foarte posibil ca toate întrebările să fie grilă. Este foarte posibil să organizăm acea probă scrisă așa cum sunt organizate probele PISA: o probă cu o pauză între primul set de întrebări și al doilea set de întrebări. (…) Circa 40% vor fi itemi, subiecte din limba și literatura română, inclusiv gramatică, și itemi de matematică.

”O altă modificare este eliminarea calificativelor de la 1 la 10 pentru disciplinele din aria curriculară Arte şi Educaţie fizică și sport. Se adaugă, de asemenea, calificativ „admis”/”respins” pentru toate disciplinele care vor fi integrate în ceea ce am definit la nivelul legii Educaţie pentru viaţă”, a mai precizat ministrul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.