Ministrul Educației, după proba la Matematică de la Evaluarea Națională: Se punctează orice soluţie alternativă de rezolvare, dacă este corectă

0

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022. Subiectele la Matematică au fost ”atent formulate, astfel încât să avem clar delimitate pragurile estimate pentru obţinerea notei 5, pentru obţinerea notei 7, pentru obţinerea notei 8,50, 9,50 şi pentru 10 au fost într-adevăr subiecte care (…) vor fi realizate de către acei elevi care sunt buni la matematică şi trebuie să le fie recunoscut acel merit”, a declarat ministrul Educației, după proba la Matematică de la Evaluarea Națională.

Potrivit ministrului, la cea de-a doua probă a examenului de Evaluare Naţională au fost prezenţi 148.595 de candidaţi, în 3.655 de centre de examen, şi au absentat 6.963.

”Proba s-a derulat fără incidente deosebite, au fost doar trei eliminaţi din examen: Sibiu şi Constanţa – câte un elev pentru posesie de materiale de inspiraţie nepermise, fiţuici mai exact, şi o altă eliminare din examen în Ilfov pentru utilizarea telefonului. Doar trei cazuri”, a precizat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a explicat că subiectele la matematică au fost concepute în aşa fel încât să poată fi verificate şase competenţe generale: identificarea unor date şi informaţii, utilizarea de reguli şi algoritmi de calcul, aplicarea acelor reguli de calcul, exprimarea în limbaj matematic, analiza şi interpretarea și modelarea şi transferul în alte situaţii.

„Altfel spus este vorba de a şti, a utiliza, a raţiona, deci a şti, de fapt a aplica şi a raţiona, sunt cele trei niveluri de competenţă testate astăzi. Cu alte cuvinte, aceste lucruri s-au reflectat în barem şi au fost atent formulate subiectele, astfel încât să avem clar delimitate pragurile estimate pentru obţinerea notei 5, pentru obţinerea notei 7, pentru obţinerea notei 8,50, 9,50 şi pentru 10 au fost într-adevăr subiecte care, în opinia colegilor care au realizat aceste subiecte, vor fi realizate de către  acei elevi care într-adevăr sunt buni la matematică şi trebuie să le fie recunoscut acel merit”, a arătat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că rezultatele vor fi pe fiecare item, iar baremul este defalcat la un punct. „Se punctează, e precizat foarte clar în barem, orice soluţie alternativă de rezolvare, dacă este corectă”, a explicat ministrul Educației.

Ultima probă scrisă a Evaluării Naționale, la Limba şi literatura maternă, va avea loc vineri.

Primele rezultate vor fi afişate pe 23 iunie, până la ora 14,00. Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 24 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru elevii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, respectându-se prevederile GDPR. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite acestora, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută. Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.