Evaluarea Națională 2022. Subiectele și baremul de corectare la Limba și literatura română, prima probă a examenului UPDATE

0

EVALUARE NAȚIONALĂ 2022. Absolvenții clasei a VIII-a au susținut, marți, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională. Subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat și baremul de corectare au fost publicate pe subiecte.edu.ro. Examenul va continua joi cu proba la Matematică.

Subiecte și barem Limba și literatura română – Evaluarea Națională 2022

  • La SUBIECTUL I, candidații au avut două fragmente din ”Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran și ”Frânturi din viața lui Delavrancea” de Cella Delavrancea și de rezolvat mai multe cerințe. La una dintre ele, elevii au avut de motivat, în 50 – 100 de cuvinte, răspunsul la întrebarea ”Crezi că este plictisitor să vizitezi de mai multe ori un loc?”, valorificând textul semnat de Cella Delavrancea. La un alt subpunct, elevii au avut de asociat fragmentul din ”Toate pânzele sus!” cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.
  • La SUBIECTUL II, elevii au avut de realizat un text: ”Imaginează-ți că tocmai te-ai întors din vacanță. Scrie un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, incluzând o secvență descriptivă, de minimum 30 de cuvinte, și o secvență dialogată, de minimum patru replici.”

Potrivit Ministerului Educației, la prima probă scrisă a Evaluării Naționale au fost prezenți 148.891 absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 6.668 de absolvenți.

”Dar trebuie să ținem seama de faptul că anul acesta, pentru prima oară, elevii care au dus România pe podiumurile internaționale – locurile I, II și III la olimpiadele internaționale – au avut dreptul să nu se prezinte la Evaluarea Națională, având asigurat accesul în liceu, într-o clasă corespondentă profilului olimpiadei la care au avut premii, peste numărul de locuri și fără examen de Evaluare Națională. Mai mult de 100 de elevi care au obținut premii în numele României – premiile I, II, III – nu au fost obligați să susțină examenul, li s-a recunoscut meritul oferindu-se acces fără examen de Evaluare Națională. Se adaugă și elevii care au obținut premiul I la olimpiadele naționale”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește subiectele primite de elevi, ministrul Educației a făcut următoarele precizări: ”Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deși nu sunt atât de simple pe cât acuză unii. Ele sunt adecvate perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia lor. De asemenea, ele sunt adecvate testelor PISA, deci sunt asemănătoare cu testele PISA. Foarte multă lume întreabă ce a picat, ce s-a dat, pune accent pe conținut. Îndrăznesc să atrag atenția public că accentul trebuie pus pe competențe. Prin proba de astăzi s-au verificat competențe de înțelegere a unui text, s-au verificat competențe cu privire la capacitatea de a formula deducții logice pe baza unui text, s-au verificat competențe de creativitate – mă refer la subiectul II.

Acea compunere, cu 20 de puncte în barem apreciată, verifică competența de creativitate. Lasă elevii să facă orice legătură inclusiv cu texte pe care le-au citit făcând parte din programă sau nefăcând parte din programă. S-au verificat de asemenea și competențe gramaticale, s-au verificat și competențe cu privire la complexitatea vocabularului utilizat. Aceste competenţe sunt cele mai importante. Mă bucură faptul că au apreciat, să spunem, ofertant conţinutul operelor lui Radu Tudoran şi Cella Delavrancea, dar accentul este pus pe competenţe, aşa cum este pus şi în cadrul testărilor PISA.”

Ministerul Educației a mai informat că pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 2 absolvenți, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu). Sorin Cîmpeanu a arătat că au fost înregistrate și ”erori” ale cadrelor didactice care au fost implicate în organizarea examenului de Evaluare Națională în judeţele Teleorman, Dolj şi Bistriţa Năsăud.

”S-a înregistrat de asemenea şi un caz grav” și ”nu avem de gând să tolerăm astfel de lucruri”, a mai spus ministrul Educației, explicând că prin angajamentul de confidenţialitate, ”fiecare cadru didactic participant la organizarea procesului de Evaluare Naţională s-a angajat că va păstra confidențialitatea cu privire la subiect și barem până în momentul în care acestea vor deveni publice”.

”Cei care şi-au încălcat angajamentul de confidenţialitate, în care este prevăzut faptul că aceste subiecte, până devin publice, constituie secret de serviciu, îmi pare rău pentru colegii mei, vor suporta consecinţele, conform legii. Inspectoratul Judeţean Suceava derulează o cercetare disciplinară, dar au fost anunţate şi organele specializate ale statului român”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Absolvenții clasei a VIII-a vor susține joi proba la Matematică. Examenul începe la ora 9.00. Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30.

Timpul de redactare a subiectelor este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Pentru elaborarea lucrărilor scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi și creion negru.

Matematică, Evaluarea Națională 2022. Recapitulare la algebră – Pauza de mate (seria ”Examen de nota 10”):

Matematică, Evaluarea Națională 2022. Recapitulare la geometrie – Pauza de mate (seria ”Examen de nota 10”):

Examenul de Evaluare Națională 2022 se va încheia vineri cu proba la Limba și literatura maternă.

Conform calendarului Evaluării Naționale 2022, primele rezultate obținute de elevi vor fi comunicate în data de 23 iunie, până la ora 14,00. Contestațiile vor putea fi depuse în zilele de 23 iunie (ora 16,00—ora 19,00) și 24 iunie (ora 8,00—ora 12,00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi publicate pe 30 iunie.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Potrivit calendarului admiterii la liceu pentru anul școlar 2022-2023, repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a în licee va avea loc pe 14 iulie. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginți, se va derula în perioada 4 – 11 iulie.

Potrivit Ministerului Educației, 155.820 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susține Evaluarea Națională 2022.

Calendarul Evaluării Naționale 2022, clasa a VIII-a

  • 30 mai—3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
  • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 14 iunie 2022: Limba și literatura română — probă scrisă
  • 16 iunie 2022: Matematica — probă scrisă
  • 17 iunie 2022: Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16,00—ora 19,00) – 24 iunie 2022 (ora 8,00—ora 12,00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie—29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citește și:

Teste de antrenament Evaluarea Națională 2022

Subiecte Simulare Evaluarea Națională 2022

Modele de subiecte Evaluarea Națională 2022

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2022, clasa a VIII-a – Română și Matematică

Teste de antrenament Evaluarea Națională 2021

Subiecte Evaluarea Națională 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.