Elevii unei școli din Timișoara au încheiat anul școlar în aplauzele publicului. Serbarea a fost organizată într-o piață din oraș FOTO

0

Ultima zi de școală a fost o zi cu emoții, dar și cu multă bucurie pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 din Timișoara. Ei au avut festivitatea de final de an școlar într-o piață din oraș, unde au urcat pe scenă și au susținut momente artistice ori au spus câteva cuvinte despre ceea ce a însemnat pentru ei anul școlar care s-a încheiat. A fost o zi în care au fost aplaudați și apreciați nu doar de profesori și părinți, dar și de trecători. Mulți dintre acești copii provin din medii defavorizate, sunt în pragul de a abandona școala și tocmai de aici a pornit ideea organizării serbării în comunitate. Pentru ca ei să fie văzuți, auziți, apreciați, iar părinții lor încurajați să își susțină copiii să meargă în continuare la școală.

Serbarea la care au participat toți elevii școlii din cartierul Fabric al Timișoarei – o școală care se confruntă cu problema abandonului școlar – a avut loc în Piața Traian. Cea care a venit cu propunerea ca festivitatea să fie mutată din curtea școlii într-un spațiu public a fost directoarea școlii, Adina Laura Nasta, care și-a dorit ca fiecare copil să urce pe scenă, să aibă momentul lui, să fie aplaudat și felicitat. Un lucru important pentru copiii care sunt la un pas de a renunța la școală, care se simt marginalizați și, în felul acesta, pot căpăta mai multă încredere în ei, pentru că sunt ”văzuți și valorizați”.

Pe de altă parte, s-a dorit apropierea părinților de școală și de comunitate, iar mesajul directoarei pentru ei a fost că fiecare zi de școală contează, fiecare copil este important și trebuie apreciat fiecare efort.

Învățătorii și profesorii școlii au susținut ideea desfășurării serbării într-un spațiu public – prima de acest fel – și s-au implicat în organizarea acesteia. Printre ei se numără și Adriana Bălaj, profesoară de istorie, care spune că a fost o serbare altfel, un prilej pentru copii de a veni în mijlocul comunității și de a fi apreciați.

”Am susținut ideea doamnei director și m-am implicat în organizare alături de colegele mele pentru că am considerat că este important ca acești copii să fie aduși pe scenă și să se simtă valoroși. Ideea în tot ceea ce eu fac din punct de vedere educațional este că trebuie să vedem strălucirea din fiecare copil și fiecare trebuie apreciat. Consider că momentul acesta de final de an școlar în care copiii au urcat pe scenă și s-au simțit valoroși pentru comunitate va fi un imbold pentru anul școlar viitor în care vom continua să construim ideea aceasta că fiecare copil este special, fiecare este valoros și doar așa putem crește împreună în comunitate.

A fost un eveniment foarte frumos pentru că se simțea emoția părinților, a comunității, a copiilor de a fi acolo și de a celebra sfârșitul de an școlar. A fost un an și cu părți bune, și cu părți rele, dar iată că au reușit, au absolvit și ce frumos este! Au fost alături de noi și copiii de la <A doua șansă>, copii care nu au absolvit la timp, dar au avut a doua șansă și acum a fost momentul lor de absolvire. Mi s-a părut foarte important ca toți copiii să fie văzuți, auziți și aplaudați la scenă deschisă. A fost prima oară pentru ei acest lucru și a fost minunat”, declară Adriana Bălaj.

În cadrul festivității, copiii au primit diplome și cărți din partea Asociației inEDU și a Academiei Mămicilor din Timișoara. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Salvați Copiii, al Asociației ”Cetățean de Traian” și al Primăriei Timișoara.

Sursa foto: Arhiva personală – prof. Adriana Bălaj

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.