Meditațiile cu elevii de la clasă vor fi interzise prin lege. Ministrul Educației spune că prevederea ar putea fi aplicată din anul școlar 2022-2023

0
Sursa foto: unsplash.com

Profesorilor li se va interzice prin lege să facă meditații cu elevii din clasele la care predau, prevederea urmând să se regăsească în noua lege a educației, a anunțat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministrul a precizat, într-o intervenție la Digi 24, că prevederea ar putea fi aplicată din anul școlar 2022-2023 și vor exista sancțiuni pentru cadrele didactice care nu o respectă. Ulterior, Sorin Cîmpeanu a explicat, într-o emisiune la TVR 1, că va fi înființată ”o comisie națională de inspecție școlară, cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică și deontologie profesională”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în viitoarea lege a educaţiei va fi prevăzută interdicţia ca profesorii să facă meditaţii cu elevii de la clasele unde predau. Declarațiile ministrului Educației pe această temă, la Digi 24:

  • Meditațiile se practică în orice alt stat european. Nu poți să interzici unui părinte care dorește o pregătire suplimentară cu propriul copil să facă acest lucru. Pregătirea suplimentară este în interesul educației, deci este un lucru acceptat în orice stat al acestei lumi. Pe de altă parte, vrem să avem relevanța notelor și vrem să avem respectarea condițiilor de etică în sistemul de educație.
  • Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu elevi de la propria clasă, pe care mai apoi îi notează. Pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare și de evaluare la clasă, personalului didactic de predare îi este interzis – dorim să propunem prin lege – să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, având ca obligație să depună eforturi în vederea eliminării necesității pregătirii suplimentare, la modul general. Sunt două aspecte: relevanța notelor și respectarea condițiilor de etică. Ambele aspecte se încadrează într-un principiu pe care eu îl denumesc a fi de bun-simț.
  • (Când ar putea fi adoptată legea?) ”România Educată” are ca obiectiv transpunerea obiectivelor într-un pachet legislativ. Pachetul legislativ trebuie să poată fi aplicat începând cu septembrie 2023 la nivel de planuri cadru, curriculum. Ca să se poată aplica în septembrie 2023, avem nevoie de pregătire pentru legislația subsecventă. Deci pachetul legislativ ar trebui să intre în vigoare în acest an, iar prevederea despre care discutăm cu interdicția de a face meditații cu elevii de la clasă sunt convins că poate să intre încă din anul școlar 2022-2023, foarte rapid.
  • Am de gând să precizez chiar în lege că există obligație de diligență, să depună eforturi fiecare profesor în vederea eliminării necesității pregătirii suplimentare. Atât cât este posibil, să depună diligențe.
  • (Întrebat dacă vor exista sancțiuni): Cu siguranță luăm în calcul și sancțiuni pentru nerespectarea legii. (…) În acest moment nu pot să vă dau exemple de sancțiuni, pentru că ele trebuie corelate cu multe alte legi care sunt în vigoare și sunt juriștii cei în măsură să stabilească sancțiuni corelate cu gravitatea abaterilor.

În momentul de față, interdicția ca profesorii să dea meditații elevilor din clasele la care predau este prevăzută în Codul-cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar, adoptat în luna august 2018, prin ordin al ministrului Educației. Sorin Cîmpeanu spune însă că aceste prevederi nu sunt respectate.

Într-o emisiune la TVR1, Sorin Cîmpeanu a venit cu noi precizări și a anunțat că va exista o comisie națională de inspecție școlară care va verifica respectarea de către cadrele didactice a normelor de etică și deontologie profesională.

„Este o chestiune de bun-simţ ca un profesor să nu facă meditaţii cu propriii elevi. (…) La nivelul legii vom ridica această interdicție, a noii legi a educației care va rezulta pentru implementarea proiectului România educată și vom avea o comisie națională de inspecție școlară, cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică și deontologie profesională. Vom avea o comisie națională pentru prima oară, care va avea acest obiectiv: verificarea respectării normelor de etică și deontologie profesională din partea cadrelor didactice.

Din această comisie vor putea să facă parte, spre exemplu, profesori de o probitate morală și profesională fără cusur, profesori care să aibă și experiență în inspecția școlară. După ce vom avea adoptat pachetul legislativ de bază, vom avea și o metodologie subsecventă. (…) Până acum a existat această prevedere într-un ordin de ministru din anul 2018, care nu a fost respectată din perspectiva interdicției de a face meditații cu propriii elevi de la clasă”, a declarat ministrul Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.