Școlile în care se va pilota evaluarea standardizată pentru elevii claselor I-VII și IX-XI, la sfârșitul anului școlar 2021-2022 – ordin de ministru

1

Elevii claselor I-VII și IX-XI din 329 de școli din întreaga țară vor susține în perioada 30 mai – 10 iunie (clasele I—VII) și 30 mai— 8 iunie (clasele IX—XI) evaluări standardizate la limba română, matematică și istorie. Ordinul ministrului Educației prin care a fost aprobată organizarea pilotării evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021—2022 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial.

Conform ordinului de ministru, la pilotarea evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021—2022 participă elevii claselor I—VII, respectiv IX—XI din unitățile de învățământ selectate de Ministerul Educației (lista o regăsiți mai jos).

  • La nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se organizează în câte 7 unități de învățământ, incluzând unități de învățământ cu profil pedagogic, prevede documentul.
  • Evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021—2022 se organizează de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București în perioada 30 mai—
    10 iunie pentru elevii claselor I—VII și în perioada 30 mai— 8 iunie pentru elevii claselor IX—XI.
  • Disciplinele la care se organizează evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021—2022 sunt următoarele:

a) pentru elevii claselor I—VII, limba română și matematică;
b) pentru elevii claselor IX—XI, limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie.

  • Testele pentru evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021—2022 sunt construite respectând programa școlară corespunzătoare fiecărei clase/discipline.
  • Timpul de lucru efectiv pentru fiecare disciplină la care se susține evaluarea standardizată este de 30 de minute pentru clasele din învățământul primar, respectiv 60 de minute pentru clasele din învățământul gimnazial și liceal.

Citește și: Ministrul Educației, despre testele standardizate: Nu induc niciun fel de stres elevilor. Îi sprijină în a se familiariza cu testele PISA, spre exemplu

  • Desfășurarea evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021—2022 se realizează în format digital, în baza unei instrucțiuni, care va fi comunicată inspectoratelor școlare județene/al municipiului București în termen de 3 zile de la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.
  • Inspectoratele școlare județene/al municipiului București și unitățile de învățământ se asigură că elevii dispun de un număr suficient de dispozitive, precum: calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart, astfel încât în perioada de desfășurare a evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021—2022 să se ofere posibilitatea fiecărui elev din clasele I—VII, respectiv IX—XI să susțină această evaluare.
  • Dispozitivele utilizate trebuie să fie conectate la rețeaua internet, să aibă un sistem de operare și un browser web. Fiecare elev trebuie să aibă acces la browserul web.
  • În urma evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021—2022 sunt furnizate detalii despre întrebările/itemii la care elevul a răspuns și se generează rapoarte narative de
    evaluare la finalul fiecărui test.
  • Rapoartele narative de evaluare nu se transformă în calificative/note acordate elevilor și nu pot fi utilizate în vederea evaluării activității cadrelor didactice.
  • Rapoartele narative de evaluare analizează în detaliu competențele elevilor, precizând nivelul de cunoștințe, astfel încât la nivelul Ministerului Educației să poată fi adoptată o serie de măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
  • În vederea pilotării evaluării standardizate, Ministerul Educației încheie un protocol de colaborare, cu titlu gratuit, fără implicații financiare ale părților.
  • În cadrul protocolului de colaborare, activitățile de pilotare pot fi organizate până la finalul anului 2022.

Lista unităților de învățământ care participă la pilotarea evaluării standardizate:

Citește și: Cîmpeanu propune un program pilot de evaluare standardizată la clasele I-VII și IX-XI, în perioada 30 mai – 10 iunie. Reacția elevilor și părinților

1 COMENTARIU

  1. buna ziua,

    elevii inscrisi in SIIIR la ,,cazuri speciale” – se vor putea identifica si ei pe platforma de testare? id generate pentru ei, sunt valabile?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.