Patru profesoare din Lugoj au lansat Bibliocicleta. Un proiect „pe două roți”, cu ateliere de lectură și joacă organizate în parcurile și cartierele din oraș

0
Prima oprire a ”Bibliocicletei”: într-un parc din Lugoj

Cu remorcile bicicletelor pline de cărți, jocuri și materiale de lucru, profesoarele Laura Secoșan, Simona Banda, Alina Polk și Daniela Țicu au dat startul joi, într-un parc din Lugoj, proiectului ”Bibliocicleta”. Zeci de copii, părinți, bunici, dar și adolescenți au răspuns invitației celor patru profesoare și au participat la primul atelier de lectură și joacă. Au fost două ore cu activități, provocări, jocuri, în care copiii au ascultat o poveste, au căutat indicii într-un StoryWalk, au creat, au dansat și toată lumea a răsfoit, întinsă pe iarbă, cărțile ”Bibliocicletei”.

”Bibliocicleta” este un proiect destinat copiilor, tinerilor, părinților și bunicilor, în care cele patru profesoare (foto) vor susține lunar, până în toamnă, ateliere de lectură și joacă în parcurile și cartierele din Lugoj. Inițiatoarele își doresc în acest fel să promoveze lectura în rândul copiilor și tinerilor, iar adulților le propun un mod de a petrece timp de calitate alături de copiii lor. Cărțile, jocurile și toată recuzita sunt transportate cu biciclete și remorci atașate, proiectul fiind și un demers de încurajare a mersului pe bicicletă.

Ideea ”Bibliocicletei” a pornit de la dorința celor patru profesoare de a duce în comunitate poveștile și activitățile pe care le fac la școală cu elevii. ”Dorim să oferim din jocurile și energia de la școală înspre copiii din orașul nostru. Ne-ar plăcea ca atelierele de lucru manual care bucură atâția copii la școală să inspire părinții și bunicii în interacțiunea lor cu propriii copii și nepoți. Toate emoțiile, bucuriile, zâmbetele pe care le vedem pe chipurile copiilor la școală și în îmbrățișările lor vrem să le ducem tuturor, chiar la ei în cartier, cu Bibliocicleta.

Am adunat în timp cărți de povești, idei de jocuri și activități și ne doream de mult să le ducem înspre comunitate. Momentul oportun a venit atunci când Fundația Comunitară Timișoara a lansat un concurs de proiecte finanțat de Fondul Robikevalley care își propunea să promoveze mersul cu bicicleta. Acela a fost momentul în care am format grupul de inițiativă Bibliocicleta, împreună cu Simona, Alina și Daniela”, spune Laura Secoșan, profesor consilier la Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu” Lugoj.

Prima oprire a ”Bibliocicletei” a avut loc joi în Parcul George Enescu din oraș și a venit cu activități pe care profesoarele le-au conceput astfel încât să se adreseze mai multor categorii de vârstă.

”Am început prin a ne conecta unii cu ceilalți prin dansul <Am bicicletă> care ne-a energizat și ne-a adus laolaltă. Apoi ne-am așezat pe covoarele țesute manual acum mai bine de 50 de ani, am admirat (involuntar) obiectele cusute, croșetate ori tricotate care întregeau decorul și-am ascultat apoi povestea Mihaelei Coșescu, <Bicicleta fermecată>. Am învățat de la Zamfira ce înseamnă să lupți pentru visul tău, am aflat despre viața copiilor din satele de odinioară și-am <călătorit> apoi spre cele mai fantastice locuri”, povestește Daniela Țicu, profesor pentru învățământul special la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca” Lugoj.

Atelierul a continuat cu vizitarea fiecărei secțiuni pregătite – storywalk, craft, lectură ori joc și joacă, iar copiii au putut să se reîntoarcă la povestea citită pornind la pas prin parc și să se bucure de fiecare pagină a cărții pe care o găseau atârnată pe o sfoară croșetată (similară firului vieții din poveste), precizează profesoara.

”Ghidați de câteva indicii, au pornit în căutarea unor informații ascunse în paginile poveștii și au fost recompensați pentru efort cu semne de carte croșetate. Activitatea de craft desfășurată într-unul din foișoarele parcului i-a îndemnat pe copii să-și coloreze bicicleta visată căreia i-au confecționat mai apoi roți din hârtie colorată. Pentru că Zamfira a împletit toată viața ei, am dorit să le oferim copiilor posibilitatea să învețe cum se croșetează un șnur sau cum se coase o ie.

Ne-au ajutat pentru acest atelier două colege inimoase: Delia Pană și Diana Haldea. Cred că a fost interesant pentru elevii Școlii Anișoara Odeanu să descopere pasiunile profesoarelor lor de matematică și de română. La final, după mai bine de două ore de activități intense, ne-am încheiat seara tot în ritm de dans. Pe tot parcursul acestor activități, cărțile Bibliocicletei au fost răsfoite de multe mânuțe dornice să le deslușească tainele”, mai spune Daniela Țicu.

Prima activitate din șirul care se va întinde până în octombrie a avut un mare impact în comunitate, declară și Alina Polk, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu”. ”Bibliocicletei i s-a alăturat un număr nesperat de mare de prieteni. Au fost copii de toate vârstele, însoțiți de părinți, bunici ori alte persoane apropiate lor. Au fost elevii noștri, foștii noștri elevi, poate chiar viitorii noștri elevi. Unii au fost simpli trecători prin parc, dar s-au oprit și au rămas să petreacă (un) timp calitativ alături de noi. Unii copii s-au întors de la alte activități extrașcolare și-au mai avut energia de a ni se alătura, spre bucuria noastră. La eveniment au fost prezenți și copiii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Alexandru Roșca. Au putut participa la activități împreună cu toți copiii din oraș și s-au simțit acceptați. I-am văzut foarte fericiți!

Feedback-ul? Wow! Copiii ne-au copleșit cu multe îmbrățișări, zâmbete și veselie. Am văzut doar chipuri luminoase și mâini dornice să croșeteze ori să-și confecționeze <bicicleta fermecată>. Din partea părinților am primit aprecieri și multe felicitări. Unii chiar și-au exprimat dorința de a organiza mai multe activități de acest fel. Vom încerca să ținem cont de sugestiile lor”, precizează învățătoarea.

Simona Banda, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu”, mărturisește că organizarea primului atelier nu a fost lipsită de emoții. ”Nu am mai interacționat cu un asemenea public și nu știam exact la ce să ne așteptăm. Noi le citim frecvent povești copiilor la școală, însă e diferit să citești, în aer liber, unui grup mare de copii care atunci te văd pentru prima oară. Am creat mai multe scenarii pentru atelierul de literație, urmând să ne orientăm la fața locului. Cred că experiențele anterioare ne-au ajutat mult și de data aceasta și ne-am pliat foarte ușor pe nevoile grupului.

De la copiii purtați în brațe de părinți până la grupul de adolescenți și adulți care ni s-a alăturat, toți au intrat, așa de frumos, în povestea noastră. S-au ajutat unii pe alții la ateliere, au colaborat, au râs și s-au jucat împreună, au legat prietenii. De mult n-am mai văzut atâta bucurie la un loc! Cele mai puternice emoții m-au încercat în momentul în care noi ne pregăteam să plecăm și copiii continuau să răsfoiască cărțile pe care le-am adus. Visurile noastre au prins viață și e un sentiment atât de plăcut! Am sesizat și câteva aspecte care necesită îmbunătățiri (cum ar fi sonorizarea prea slabă), dar până la evenimentul viitor sperăm să le rezolvăm”, declară învățătoarea.

Despre cât de greu sau ușor este să tragi o remorcă încărcată cu jocuri și cărți, răspunsul Simonei Banda a fost: ”mult mai simplu decât credeam”. ”Remorcile sunt încăpătoare și se manevrează neașteptat de ușor. Am avut noroc ca traficul să nu fie foarte aglomerat la ora la care ne-am deplasat noi, așa că ne-am bucurat cu adevărat și de plimbarea cu bicicleta.

Bibliocicleta va bucura mulți copii de acum înainte, sunt sigură de asta! Îmi doresc însă ca ea să și inspire cât mai mulți oameni. Să fim un exemplu de <Da, se poate! Și eu pot face ceva pentru comunitatea în care trăiesc!>. Le mulțumim tuturor celor care ni s-au alăturat la această primă activitate, dar și celor care ne-au susținut visul: Decathlon, RoBikeValley și Fundația Comunitară Timișoara. Le suntem recunoscători pentru încrederea acordată”, mai precizează Simona Banda.

Sursa foto: Facebook/ Bibliocicleta Lugoj

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.