ARACIP: La vizitele de evaluare se va pune accentul pe interacțiunea cu beneficiarii, pe observarea directă și mai puțin pe analiza de documente

0

Procedura de evaluare a unităţilor de învăţământ va fi transparentă, iar în cadrul vizitei de evaluare se va pune accentul pe interacțiunea cu beneficiarii, pe asistența la lecții, pe observarea directă și mai puțin pe analiza de documente, precizează ARACIP, într-un comunicat de presă. Consiliul Agenției a propus o serie de modificări privind modul de evaluare externă a calității unităților de învățământ, printre acestea numărându-se și emiterea unui certificat de calitate pe care unitățile de învățământ vor fi obligate să îl facă public.

”Consiliul ARACIP a propus modificarea hotărârilor de Guvern ce fundamentează evaluarea externă a calității unităților de învățământ, având în vedere feedback-ul obținut în cadrul evaluărilor anterioare și în vederea (re)începerii comunicării cu beneficiarii.

Datele care stau la baza modificărilor provin din consultarea celor 73 de unităţi de învăţământ evaluate conform cerinţelor din noile standarde, pe de o parte, şi a echipelor de evaluatori, pe de altă parte. Menţionăm că pentru aceste modificări există acordul reprezentanţilor sindicatelor, părinţilor, elevilor, Ministerului Educaţiei şi ARACIS”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, ”procedura de evaluare va fi transparentă, adaptată noii structuri a ARACIP”. ”În cadrul vizitei de evaluare se va pune accentul pe interacțiunea cu beneficiarii, pe asistența la lecții, pe observarea directă și mai puțin pe analiza de documente.

Verificarea siguranţei copiilor/ elevilor în unităţile de învăţământ va fi realizată de specialiștii ISU, DSP etc. și nu de către evaluatorii ARACIP, care sunt cadre didactice. În acest sens, când unitatea de învățământ va solicita evaluare, organismele abilitate vor fi înștiințate să întreprindă demersurile de specialitate”, arată ARACIP.

Pentru beneficiari, părinți și elevi – se mai menționează în comunicat – ARACIP va emite un certificat de calitate pe care unitatea de învățământ va fi obligată să îl facă public. ”Certificatul va arăta nivelul de dezvoltare al resursei umane, al bazei materiale și progresul privind rezultatele școlare ale elevilor. Totodată, acest document va evidenția efortul comunității școlare în dezvoltarea componentelor menționate”, precizează Agenția.

Conform ARACIP, ”modificările vor determina mutarea accentului pe interacțiunea cu beneficiarii, în detrimentul <îngropării> evaluatorilor în bibliorafturi cu documente, și vor conduce la îmbunătățirea activității ca o etapă firească a vieții școlii”.

„Avem convingerea că, în acest fel, evaluarea externă a calităţii educaţiei va fi oportună pentru îmbunătăţirea procesului de învăţământ şi, implicit, a rezultatelor învăţării copiilor şi elevilor”, se mai arată în comunicat.

Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) este instituția care realizează evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ preuniversitar şi de alte organizaţii furnizoare de educaţie, precum și autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.