Ministrul Educației anunță lansarea în dezbatere publică a Strategiei de educaţie financiară: ”Ar trebui să fie răspândită pe mai multe discipline”

0
Foto: pixabay.com

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că joi va fi lansată în dezbatere publică, pentru o perioadă de trei săptămâni, Strategia Națională de Educaţie Financiară, relatează Agerpres.

„Astăzi vom lansa în dezbatere publică, pentru o perioadă de trei săptămâni, Strategia pentru educaţie financiară. (…) Ea (educația financiară – n. red.) ar trebui să fie răspândită pe mai multe discipline, într-o manieră adecvată vârstei elevilor. Spre exemplu, în clasa a V-a, în clasa a VI-a învaţă elevii să calculeze procente. Pentru a înţelege mai bine cred că exemple din domeniul financiar, dobânzi, spre exemplu, pot să sprijine elevii în deprinderea mai facilă şi mai clară a acestor competenţe care sunt, dacă vreţi, la limita între matematică şi educaţie financiară. (…)

Formarea continuă a profesorilor trebuie să fie un lucru care să înregistreze o schimbare radicală. În sensul în care va trebui să punem la punct mecanismele de formare continuă a profesorilor. În septembrie 2023 trebuie să avem planurile cadru noi pentru liceu şi revizuite planurile-cadru pentru gimnaziu”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri organizate de Edupedu.

Ministrul a amintit că susţine introducerea disciplinei Educaţie pentru viaţă, care va avea şi modul de Educaţie financiară.

„Susţin introducerea unei discipline – Educaţie pentru viaţă. Această disciplină va avea mai multe module: de alimentaţie raţională, de educaţie juridică, rutieră, va fi şi Educaţie financiară. Aceste module vor putea să fie predate nu neapărat de către profesorii titulari în sistemul de învăţământ, ci şi de către persoane specializate în acest domeniu. Suntem în curs de punere la punct al acestor mecanisme”, a spus ministrul Educaţiei.

  •  Proiectul Strategiei Naționale de Educație Financiară poate fi consultat AICI.

Scopul strategiei îl reprezintă stabilirea obiectivelor specifice si a direcțiilor de acțiune pentru perioada 2022 – 2026 în vederea îmbunătățirii nivelului de educație financiară în rândul elevilor și adulților din România”, se arată pe site-ul Ministerului Educației.

De asemenea, SNEF poate contribui la creșterea bunăstării economice a consumatorilor din România prin:

    • îmbunătățirea cunoștințelor financiare ale grupurilor identificate în cadrul acestei strategii;
    • conștientizarea drepturilor și obligațiilor cetățenilor în materie de produse și servicii financiare;
    • creșterea rezilienței financiare;
    • consolidarea disciplinei financiare în rândul populației;
    • conștientizarea importanței unui comportament fiscal corect și responsabil atât în rândul adulților, cât și în rândul viitorilor contribuabili;
    • corelarea măsurilor cuprinse în Strategie cu măsurile de protecție a consumatorilor de produse și servicii financiare.”

Citește și: Educație financiară la clasa I. Copiii au fost în vizită la bancă, la supermarketul din sat și și-au făcut în sala de clasă propriul magazin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.