SuperTeach: Cum folosești rezultatele simulării ca să obții rezultate bune la BAC și Evaluarea Națională/ Trei profesori vin cu recomandări

0

Sute de mii de copii au trecut în ultimele două săptămâni prin emoțiile simulărilor pentru examenele naționale (BAC 2022 și Evaluarea Națională). Pe lângă o presiune extraordinară atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori, simulările reprezintă un fel de <moment al adevărului>, arătând cât de bine s-au pregătit până acum elevii pentru examenele de la finalul anului, transmite SuperTeach, într-un comunicat de presă. Dar care este rolul acestor simulări, ce pot face elevii, profesorii și părinții dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare? Cum comunicăm mai departe cu copiii pentru a-i ajuta să obțină rezultate bune la BAC sau la Evaluarea Națională? Profesorii SuperTeach vin cu câteva recomandări în acest sens.

”Rezultatele simulării sunt un indicator foarte valoros atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți”, apreciează Cristina Bărbosu-Ene (foto), profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Sihlea din județul Vrancea și facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație.

”La nivel individual, profesorii văd prin aceste rezultate cât de bine au reușit să dezvolte competențele, astfel încât să își poată proiecta activitățile pentru a stimula zonele de putere pe care le au elevii și pentru a organiza programe, întâlniri cu scopul de a relua conținuturile care creează dificultăți elevilor”, punctează profesoara. De asemenea, părinții au nevoie să conștientizeze că aceste rezultate sunt un indicator de care să țină cont, dar ”să nu pună presiune pe copii, dacă rezultatul nu este cel pe care și-l doreau”. Rezultatul poate fi momentul de analiză, apoi de discuție pentru cum își pot susține copiii în perioada următoare, până la examenele finale.

La rândul său, Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Naţional “Traian Lalescu” Reşiţa, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație, susține că rezultatele simulărilor sunt importante ”doar ca un punct de diagnosticare a nivelului la care acel elev se află, nu ca o prognoză a reușitei finale”. Profesorul SuperTeach menționează că simulările conțin materia de examen, nu doar din clasele a IX-a sau a XII-a, iar profesorii abia în această perioadă încep recapitularea pentru examene.

Simulările sunt importante și pentru că ajută elevul să se obișnuiască cu tipul de subiecte, cu atmosfera și cu regulile de la examen. Pe de altă parte, ”rolul profesorului este important, acesta putând să le vorbească elevilor despre modul în care privim eșecul –  ca moment de conștientizare și organizare a activităților din următoarea perioadă”.

”Profesorii, părinții și copiii cu un rezultat nesatisfăcător trebuie să pună foarte mult accent nu doar pe o pregătire științifică, dar și pe o pregătire emoțională”, spune Ovidiu Bădescu (foto), adăugând: ”Să îi oferim copilului ca exemplu alți elevi care la simulare au luat note mici, dar la examen note foarte mari. Să le explicăm că rolul simulărilor nu este să prezică nota de la examenul din vară, ci mai degrabă să arate un nivel de pornire, pe care se poate clădi foarte mult. Să găsim părțile pozitive și să lăudăm ceea ce elevul a făcut bine, punând accent pe faptul că, dacă s-ar fi pregătit mai bine, putea face și mai mult, dar și pe faptul că până în vară e suficient timp să se pregătească mult mai bine”.

”Dacă elevul ia o notă bună la simulare trebuie să continue în același ritm. Sub nicio formă nu trebuie să se oprească din învățat sau să lucreze mai puțin”, spune și Teodora Simion, profesor de română și director al Școlii Gimnaziale Ciugud.

Dar cum comunici mai departe cu copilul, ce tactici să folosești pentru a-l ajuta și a-l motiva? ”În primul rând, este nevoie de conectare reală cu elevul, pentru ca intervenția să aibă impact pozitiv. Există câteva instrumente pe care le putem folosi pentru a-l ajuta pe elev să continue. Spre exemplu, funcționează să îi spui copilului care sunt zonele de putere, unde se pricepe cel mai bine și să îl încurajezi să exerseze ca în această zonă să obțină punctaj maxim.  Pe de altă parte, este nevoie să îi oglindești care sunt zonele în care are nevoie să depună mai mult efort”, precizează SuperTeach.

”Profesorul le poate oferi elevilor diferite ”scurtături” care să îi ajute concret la examen pentru că timpul nu mai permite reluarea conceptelor în întregime, iar acest lucru depinde de măiestria profesorului”, spune Cristina Bărbosu-Ene, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație. De asemenea, precizează profesoara: ”Este important să oferi feedback real și să te asiguri că elevul îl integrează. Contează și modul în care duci către elevi ideea de examen, mulți blocându-se în acele momente”. Cristina Bărbosu-Ene spune că elevii au nevoie de profesori care să fie onești cu ei, să îi susțină și să îi încurajeze: ”Mi se pare foarte important ca profesorul să fie onest cu sine și cu elevii săi și să îi ajute să-și dezvolte un program de pregătire pentru Evaluare”.

Ovidiu Bădescu susține că ”cea mai bună tactică este cea a pașilor mărunți, adică să găsim o anumită problemă pe care elevul nu a știut-o la simulare, să i-o explicăm până o înțelege, apoi să îi dăm mai multe probleme de același tip, pe care elevul le va putea rezolva singur. Va ajunge astfel la concluzia că depinde doar de el și de timpul alocat pregătirii să știe la examen orice problemă”.

Dacă sunteți părintele unui elev de clasa a VIII-a sau a XII-a, nu vă lăsati descurajați de nota fiului/fiicei dvs. Nu începeti să criticați! Nu-l veți ajuta cu nimic. ”Discutați cu calm, deschis cu el/ea și stabiliți împreună care sunt pașii pe care îi aveți de făcut mai departe. În acestă perioadă, copiii se simt foarte stresați, apăsați. Dacă îi vom certa/critica, vom pune și mai multă presiune asupra lor. În această perioadă au nevoie să știe că le suntem alături, părinți și profesori. Au nevoie să știe că, oricare ar fi rezultatul final de la examen, acel rezultat nu ne influențează iubirea pentru ei”, spune profesoara de română Teodora Simion (foto), facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație.

Simularea Evaluării Naționale 2022 a avut loc în perioada 4-6 aprilie, iar simularea examenului de Bacalaureat în perioada 28-31 martie.

Rezultatele obținute de elevi vor fi comunicate pe 14 aprilie. Rezultatele nu se contestă și nu se trec în catalog. În situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.