Curtea școlii dintr-un sat din Brăila, colorată de copii, profesori și părinți într-un proiect de voluntariat derulat timp de o săptămână FOTO

0
Curtea școlii și a grădiniței din satul Horia, comuna Surdila Greci

Curtea școlii din satul Horia, structură a Școlii Gimnaziale Surdila Greci, județul Brăila, a prins culoare săptămâna aceasta. Copiii, alături de profesori și părinți, au înfrumusețat spațiile exterioare, creând un loc vesel de relaxare și petrecere a timpului liber. Activitatea a avut loc în cadrul unui program de promovare a voluntariatului, ”4/4 Pentru Prieteni”, desfășurat de Școala Gimnazială Surdila Greci, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în România și Consiliile Americane pentru Educație Internațională. Proiectul a fost derulat pe parcursul întregii săptămâni, în toate structurile școlii, și a inclus șase activități.

”Am derulat în acest an școlar activități deosebite, impresionante, emoționante, pline de învățăminte. O școală mică cu șase proiecte/activități. Am dovedit, încă o dată, că <Rural nu e sinonim cu inferior> (acesta este motto-ul școlii – n.red.). Am dovedit, încă o dată, că și în școlile mici se realizează activități frumoase. Am dovedit, încă o dată, că învățământul simultan nu este o piedică în calea educației de calitate. Ne-am distrat, am învățat, am aplicat, am adus zâmbete altora, am dat exemple, am lucrat în familie… am fost voluntar”, se arată într-un comunicat al școlii, transmis SparkNews.ro de profesoara Iulia Olguța Vutin, directorul Școlii Gimnaziale Surdila Greci.

Școala din comuna brăileană are 103 preșcolari și elevi și în fiecare dintre structuri – Grădinița cu program normal Surdila Greci, Grădinița cu program normal Horia, Grădinița cu program normal Făurei Sat, Școala primară Horia, plus în școala centrală au fost desfășurate activități în cadrul programului ”4/4 Pentru Prieteni”.

Astfel, în primele două zile ale săptămânii, a avut loc activitatea ”Bucurăm un suflet” la Grădinița cu program normal Surdila Greci, coordonatorul activității de voluntariat fiind educatoarea Liliana Chiriță. ”Preșcolarii au confecționat felicitări de Paște și le-au dăruit membrilor comunității în plimbarea lor prin sat. Activitatea a fost pe placul celor mici, dar și al celor care au primit frumoasele felicitări”, se precizează în comunicat.

În zilele de marți și miercuri, la Școala primară și Grădinița cu program normal Horia s-a desfășurat proiectul ”Curtea școlii și grădiniței, spațiu de relaxare și petrecere a timpului liber”, sub coordonarea învățătoarei Georgiana Baciu și a educatoarei Mădălina Zota.

”Preșcolarii și elevii, alături de părinți voluntari, au ecologizat curtea grădiniței și școlii primare din satul Horia, au plantat flori și pomișori și au amenajat un spațiu pentru petrecerea timpului liber. S-a lucrat în familie, părinții implicați fiind fericiți că au putut lucra alături de copilașii lor și că împreună au realizat un mediu prietenos, plin de viață și culoare. Înveți să faci fapte bune atunci când îi vezi pe cei mari că fac asta, iar aici, la Horia s-a pus în aplicare acest principiu. Dovada, pozele”, spun reprezentanții școlii.

Joi, elevii Școlii Gimnaziale Surdila Greci, coordonați de profesoara Gabriela Mihalache, au realizat ”Crafturi decorative ecologice”:

”Elevii din clasa simultană – clasa a V-a și a VIII-a, coordonați de doamna profesor diriginte și ajutați de doamna îngrijitor, au confecționat suporturi inedite de flori, au plantat flori și urmează să își continue munca de amenajare a spațiului curții școlii cu ajutorul materialelor refolosibile.”

În schimb, la Grădinița cu program normal Făurei Sat, copiii au plantat pomi, în cadrul activității ”Pomii din curtea grădiniței mele”, coordonate de educatoarea Oana Silvia Moroianu.

”Preșcolarii, alături de părinți voluntari, au plantat pomi fructiferi în curtea grădiniței, dându-le nume pentru a le reaminti peste ani de fapta lor bună. Activitatea a fost una plăcută, mai ales că cei mici au lucrat alături de părinți, și utilă pentru mediul înconjurător. Înveți să faci fapte bune atunci când faci acest lucru alături de cei mari”, se arată în comunicatul școlii.

Tot joi, în parcul comunei Surdila Greci a avut loc o activitate de ecologizare, ”Ajută mediul, ajută-te pe tine!”, sub îndrumarea învățătoarei Lenuța Panait:

”Elevii din clasa simultană clasa pregătitoare și clasa a II-a, împreună cu unii părinți, au ecologizat parcul comunal atrăgând atenția membrilor comunității asupra importanței păstrării mediul ambiant curat, au plantat flori în curtea școlii, au amenajat un colț cu suporturi inedite de flori. De mic înveți să faci fapte bune, mai ales când faci acest lucru și în familie sau alături de familie.”

În ultima zi a proiectului, elevi ai Școlii Gimnaziale au mers la Azilul de bătrâni Făurei, într-o activitate de voluntariat, coordonată de învățătoarea Nela Antonescu și de profesoara Carmen Gabriela Cristea:

”Elevii din clasele simultane  I+III+IV și VI+VII au confecționat felicitări și, împreună cu alți elevi voluntari din clasa CP+II, au colectat produse alimentare neperisabile, au realizat mici pachețele cu dulciuri pentru bâtrânii de la Azilul de bătrâni Făurei. O mică echipă, formată din elevi de la clasele I+III+IV și VI+VII, a prezentat și un scurt moment artistic bătrânilor pentru a le oferi un moment de bucurie înaintea Sărbătorilor Pascale”.

Potrivit conducerii școlii, ”activitatea a avut o puternică încărcătură emoțională, a fost o experiență minunată pentru copii, dar și pentru adulți”. ”Am reușit, sperăm, să le arătăm copiilor cât de mult contează pentru tine, ca persoană, să reușești să îi faci pe alții să zâmbească. Am încercat prin această activitate să le explicăm copiilor că, deși voluntariatul este ca o muncă fără plată, el înseamnă de fapt acumularea de cunoştinţe şi experienţe noi.

Voluntariatul reprezintă o ajutorare necondiţionată a persoanelor, vietăţilor, mediului etc, care au nevoie de sprijin sau de apărare. Răsplata pe care o primeşti în urma acestui ajutor pe care alegi să îl oferi nu este una materială, ci una sufletească, un sentiment care te ajută să te dezvolţi. Prin activitatea ta, poţi inspira lumea din jurul tău să vadă în ea un lucru nemaipomenit şi chiar beneficiarii pot fi cei care ajută la rândul lor”, explică reprezentanții școlii din Surdila Greci.

Sursa foto: scoalasurdilagreci.weebly.com; facebook.com/scoala.surdilagreci

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.