Peste 1.200 de elevi ucraineni, înscriși ca audienți în școlile din România. 227 studiază cu profesori din Ucraina la Colegiul Național „Mihai Viteazul”

0
Sursa foto: Facebook/ Sorin Mihai Cimpeanu

Un număr de 1.236 de elevi ucraineni sunt înscriși, la acest moment, ca audienți în școlile din România și studiază după curriculumul românesc, însă cei mai mulți copii ucraineni au solicitat să continue procesul educaţional după curriculumul ucrainean, a informat, vineri, Ministerul Educației. La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală, 227 de elevi ucraineni de ciclu primar studiază cu profesori din Ucraina, fiind grupați în opt clase.

La colegiul bucureștean au avut, vineri, o întâlnire bilaterală ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, urmată de discuții cu elevii colegiului și cu profesorii și elevii ucraineni.

Potrivit Ministerului Educației, aproape jumătate dintre refugiații din Ucraina aflați în România sunt minori (43-44%), iar cei doi oficiali ”și-au exprimat convingerea că înscrierea copiilor la școală contribuie la atenuarea stresului psihologic la care aceștia au fost supuși în retragerea din calea războiului”.

”1.236 de elevi ucraineni sunt înscriși deja în unitățile de învățământ preuniversitar în calitate de audienți și studiază după curriculumul românesc, participând la toate activitățile educative în unitățile de învățământ, precum și în cadrul cercurilor constituite la nivelul palatelor și cluburilor copiilor.  Cel mai mare număr de copii ucraineni au solicitat să continue procesul educaţional în şcoli româneşti după curriculum ucrainean, caz în care este extrem de important sprijinul logistic (săli de clasă, materiale didactice, acces la internet şi echipamente IT).

Este şi cazul Colegiului Național „Mihai Viteazul”, unde cei 227 de elevi ucraineni sunt grupați în 8 clase cu predare în limba ucraineană și studiază după curriculumul național din Ucraina, cu profesori ucraineni”, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Sursa foto: Facebook/ Sorin Mihai Cimpeanu

Conform sursei citate, ”un numitor comun al celor două grupuri care şi-au manifestat dorinţa de a studia după curriculumul românesc, respectiv ucrainean, este organizarea de cursuri de limba română”. ”Ministerul Educaţiei acordă o atenţie deosebită acestui subiect. O importanţă deosebită din acest punct de vedere o are şi implicarea celor 214 profesori din învăţământul preuniversitar românesc, capabili să predea limba ucraineană şi/sau în limba ucraineană, precum şi a cadrelor didactice din învăţământul superior”, precizează ministerul.

Oficialul european – se mai arată în comunicat – a mulțumit conducerii Colegiului Național „Mihai Viteazul” pentru eforturile şi deschiderea cu care au fost primiţi copiii şi profesorii ucraineni și s-a adresat direct și elevilor români cărora le-a mulțumit pentru modul în care contribuie la integrarea colegilor ucraineni în activitățile lor curente.

”De altfel, comisarul european și ministrul Educației au asistat pentru scurt timp și la dezbaterile între elevi în cadrul programului „Model United Nations”, precum şi la activităţile elevilor implicaţi în proiectul Qube Robotics, elevii ucraineni invitaţi să ia parte la acest proiect fiind extrem de încântaţi”, informează Ministerul Educației.

Sursa foto: Facebook/ Sorin Mihai Cimpeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.